ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Energijätten ger sig in i debatten: ”Tydligt att kärnkraften ska fasas ut”

  • Marc Hoffmann, Sverigechef på Eon

Kärnkraften ska avvecklas och ingen ny byggas. Det anser Marc Hoffmann, Sverigechef på Eon, som nu ger sig in i debatten:

”Det är tydligt att kärnkraften ska fasas ut. Så är energiöverenskommelsen och den bejakar vi.”

Svenska politiker behöver ta ett steg tillbaka och försöka skaffa sig en helhetssyn. Det beskedet ger tyskfödda Marc Hoffmann, Sverigechef på Eon, som är noga med att poängtera att hans nya hemland har alla möjligheter i övergången till det förnybara:

”Sverige kan bli en föregångare i omställningen. Det är en fantastisk resa”, säger han.

Men för att klara uppgiften som väntar – vilken är allt annat än enkel – krävs att alla inblandade fokuserar på rätt saker, menar han.

Till det hör att inte lägga energi på kärnkraften.

”Kärnkraften ska fasas ut. Tydligheten som finns i energiöverenskommelsen leder till att både solkraft och vindkraft har byggts ut kraftigt. De möjligheterna bejakar vi”, säger han.

Varför föredrar du det förnybara?
”Den vägen har mindre risker. När vi producerar solkraft och vindkraft sker det med naturens krafter. Inte på dess bekostnad. Varför inte välja den vägen när den är möjlig?”

Är inte det lätt att säga för ett bolag som inte har någon kärnkraft?
”Vi ser att systemet kan röra sig i förnybar riktning. Teknikutvecklingen går framåt. Se bara hur priserna går ner på solceller och volymen stiger. Vi tycker att det är fantastiskt. Men det kräver en tydlig agenda.”

Hur ser du på dagens debatt?
”Vi bör prata om andra saker. Som vikten av starka elnät och hotet mot den lokala elproduktionen. Vi får inte tappa engagemanget för förnybara källor.”

Vad säger du till de politiker som kämpar för kärnkraften?
”Jag vill att alla politiker ska ha en helhetssyn och prata om rätt saker. Frågorna blir förenklade. Energiomställning är ingen enkel sak. Den kräver samarbete och många partners, alla måste göra sitt.”

Att omställningen inte bara är enkel har Eon varit tydligt med vid ett flertal tillfällen den senaste tiden. Marc Hoffmann lyfter, liksom kolleger till honom tidigare gjort, regeringens höjning av koldioxidskatten som en av de just nu största utmaningarna.

En direkt konsekvens av förslaget blir att Heleneholms kraftvärmeverk inte längre kommer att producera el, enligt bolaget.

”Den delen som producerar el i Heleneholmsverket kommer att göra förlust. Då måste vi stoppa den.”

Ni gör vinst på andra håll i verksamheten. Man kan flytta el, kan man inte flytta pengar också?
”Vi måste återinvestera i Heleneholmsverket. Den återinvesteringen gör vi bara en gång, och vi gör den när den är lönsam. Jag kan och får inte investera i olönsam elproduktion, det går inte.”

Kan ni inte tidigarelägga återinvesteringen?
”Just nu finns inte rätt förutsättningar. Det kräver tillstånds- och beslutsprocesser. Till augusti finns bara ett alternativ – att inte fortsätta producera el.”

Enligt somliga kritiker är en eventuell nedläggning av Heleneholmsverket ett tecken på att Skåne behöver mer kärnkraft och ännu inte har återhämtat sig sedan Barsebäcks nedläggning.

Det är en argumentation som Marc Hoffmann inte köper:

”Vi behöver ett elnät som har tillräckligt mycket styrka lokalt, och att elen som finns i norra Sverige kan nå södra Sverige. Förstärker vi elnäten så kan vi lösa det som i pressen kallas för elbrist – vilket egentligen är en kapacitetsfråga.”

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer