1515
Annons

En välkommen kovändning av Svenskt näringsliv

För ganska exakt tre år sedan traskade jag tillsammans med en sisådär 20.000 andra konferensdeltagare varv efter varv på mässgolvet i Le Bourget utanför Paris. Varje gång jag passerade näringslivets zon blev väskan lite tyngre – fylld av broschyrer om allt från de senaste solcellslösningarna till det fina med “ren olja”.

Jan-Olof Jacke.
Jan-Olof Jacke.Foto:Jack Mikrut

Ett historiskt klimatavtal skulle slutas och i varje hörn pratade man om företagen i smått lyriska ordalag.

“Det som sker i den privata sektorn är extraordinärt, det är imponerande och det är avgörande”, sa till exempel John Kerry, dåvarande amerikansk utrikesminister.

Till skillnad från klimatmötet i Köpenhamn hade processen den här gången byggts underifrån. Städer, organisationer och inte minst näringslivet gick i täten, vilket var viktigt för att nå momentum.

Jag hummade och nickade så fort någon sakkunnig gjorde analysen ovan. Och jag rapporterade själv om kraften från det privata.

Sedan kom jag hem. Inte ens två månader efter Parismötet föreslog sju av riksdagens åtta partier i miljömålsberedningen att de svenska utsläppen ska minska med 85 procent till 2045. Bland motståndarna fanns Svenskt Näringsliv – som lobbade för nivåer på 70–75 procent.

“Fokus måste vara att skapa största möjliga global klimatnytta, och att svensk politik inte ska öka, utan minska, utsläpp även utanför Sverige”, skrev organisationen i sitt remissvar.

Så mycket alltså för att företagen skulle gå före.

Bilden av ett näringsliv i framkant går att nyansera. Tack och lov fortsätter positionerna att flyttas framåt.

I tisdags meddelade vd Jan-Olof Jacke att Svenskt Näringsliv tillsammans med sina nordiska systerorganisationer vill se nettonollutsläpp i Europa till 2050.

Det är ett välkommet förtydligande som hängt i luften ett tag. Jag – fullt upptagen av Di:s första hållbarhetskonferens – behövde ändå lite tid för att greppa nyheten. Och när polletten väl trillat ned undrade jag ett kort slag om också himlen gjort det.

Bara ett par månader har gått sedan Svenskt Näringsliv aktivt motsatte sig höjda klimatambitioner inom EU. Än mer kommer att krävas, men att organisationen den gångna hösten svängt är centralt.

Självklart var det bara en fråga om tid.

Utanför styrelserum och vd-möten förändrar klimatet världen som vi känner den. I veckan konstaterade UN Environment i sin Emissions Gap Report att världens regeringar behöver göra fem gånger så mycket som i dag för att vi ska klara 1,5-gradersmålet.

Nu är det dags för klimattoppmöte igen, det viktigaste sedan Paris 2015. I år hålls det i den polska kolstaden Katowice och återigen pratar vi om hur näringslivet går före.

Den här gången så till den grad att jag i samtal med (nöjda) miljöorganisationer får höra hur de kan få tillrättavisanden från bolag som inte tycker att ställda krav är hårda nog.

Det här är, kort sagt, fantastiskt. Inte minst eftersom den breda rörelsen underifrån är alldeles nödvändig i en värld där politiken i många länder gör sitt bästa för att underminera klimatarbetet.

I Katowice kommer den svenska regeringen tillsammans med Hagainitiativet att jobba för ökad aktivitet – från högutsläppande bolag i Polen och Baltikum. Sveriges möjligheter att påverka utanför de egna gränserna ökar naturligtvis då beslutsfattare och företagare jobbar tillsammans och i samma riktning.

Dock gäller att också hålla rent på hemmaplan. Politiken är i dag inte nära att ta sitt ansvar, och när Svenskt Näringsliv i ord höjer sina klimatambitioner följer krav på handling.

Än så länge ligger de svenska utsläppen förfärande stilla. Många företag tvekar ännu inför vägen framåt, trots att kurvan å det brådaste måste böjas brant nedåt.

Först när det sker kan vi med trovärdighet tala om näringslivet som förebild.


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?