1515
Annons

Jenny Stiernstedt: Överenskommelsen i Katowice en bra början

Världens ledare lyckades i Katowice enas om regler för hur Parisavtalet ska kunna uppfyllas. Men trycket för förändring under klimatmötet kom från de unga – utanför förhandlingsrummen.

Foto:Alik Keplicz
Statsminister Stefan Löfven och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.
Statsminister Stefan Löfven och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.Foto:Johan Nilsson/TT

Katowice har visat på den motståndskraft som finns i Parisavtalet – vår solida färdplan för klimatet. Från nu är mina fem prioriteter: ambition, ambition, ambition, ambition och ambition.

Ungefär den hälsningen skickade FN:s generalsekreterare António Guterres då klimatmötet i den polska kolstaden Katowice avslutades sent lördag kväll.

Förhandlarna var uppenbart lättade då man efter ett drygt dygn på övertid kunde klubba en regelbok för Parisavtalet. I en tid präglad av populism och stora geopolitiska risker är det en imponerande övning av närmare 200 länder att enas om ett och samma dokument. Följaktligen beskrevs utkomsten genast som en seger för multilateralismen. 

Den 133 sidor tjocka överenskommelsen lägger grunden till ett regelverk för hur parterna ska planera, kommunicera, genomföra, rapportera och följa upp sina åtaganden. Resultatet beskrivs av många förhandlare som långt bättre än förväntat, inte minst då tvivel och misstro ska ha präglat samtalen, men det möter också kritik. Ett exempel är rikare länders finansiella stöd till fattigare länder där de senare hade önskat bättre förutsägbarhet.

Regelboken går dock att jobba med och bristerna är möjliga att överbrygga – parat med ett starkt ledarskap, framhöll flera röster. Var detta ska komma ifrån är dock oklart då USA abdikerat, Kina inte axlat rollen och de stora EU-länderna brottas med interna problem.

Att Guterres så tydligt framhåller ökad ambition som överskuggande allt annat är knappast konstigt. I Katowice fanns starka önskemål om skärpta åtaganden före 2020, allt för att minska riskerna för en farlig temperaturhöjning.

Som det är nu rör vi oss i rask takt mot en värld som är tre till fyra grader varmare än under förindustriell tid. För att skynda på processen mot höjda klimatambitioner har generalsekreteraren kallat till ett särskilt toppmöte nästa höst.

Symptomatiskt var att det som främst kom att prägla det två veckor långa klimatmötet inte var diskussioner kring regelboken, utan det faktum att fyra länder – USA, Ryssland, Saudiarabien och Kuwait – motsatte sig vetenskapen. I stället för att ”välkomna” rapporten från FN:s klimatpanel om max 1,5 graders uppvärmning, ville de endast ”notera” den.

Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP) fick tillsammans med Costa Ricas miljö- och energiminister Carlos Manuel Rodriguez uppgiften att finna formuleringar som kunde accepteras av alla parter. Lösningen blev att erkänna klimatpanelens vetenskapliga roll och ett välkomnande av att rapporten slutfördes i tid.

”Utgångspunkten i samtalen har varit att inte politisera vetenskapen och innehållet i denna viktiga rapport. Nu har länderna enats om att man ska vägledas av den bästa vetenskapen, och man erkänner att rapporten är den bästa vetenskapen vi har just nu”, kommenterade Lövin i ett pressmeddelande.

Räddar resultatet i Katowice klimatet?

Knappast. I bästa fall lägger det grunden till det arbete som nu måste till – vilket sker utanför förhandlingsrummen av företag, regioner och regeringar. 

Och här, om någonstans, finns positiv kraft att hämta.

”De mörkblå kostymerna är fler än någonsin”, kommenterade en observatör det faktum att finanssektorn aldrig varit så närvarande på ett klimatmöte som i den polska kolstaden. Ska världen klara krisen måste ekonomin transformeras och de som tolkade tecken i Katowice vill nog påstå att ett skifte är på väg.

Viktigt att komma ihåg är att omställningen ännu går alldeles för långsamt. Utanför kongresshallen påminde civilsamhälle och ungdomar om det akuta läge civilisationen faktiskt befinner sig i och det ansvar beslutsfattarna bär på sina axlar. 

I täten för den rörelsen går 15-åriga Greta Thunberg från Sverige.

”Era ursäkter är slut och vår tid är på väg att ta slut. Vi är här för att ni ska veta att förändring kommer vare sig ni vill det eller inte”, sa hon under sitt tal i plenum – riktad mot världens ledare.


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?