ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Jenny Stiernstedt: Överenskommelsen i Katowice en bra början

  • Foto: Alik Keplicz
  • Statsminister Stefan Löfven och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Foto: Johan Nilsson/TT

Världens ledare lyckades i Katowice enas om regler för hur Parisavtalet ska kunna uppfyllas. Men trycket för förändring under klimatmötet kom från de unga – utanför förhandlingsrummen.

Katowice har visat på den motståndskraft som finns i Parisavtalet – vår solida färdplan för klimatet. Från nu är mina fem prioriteter: ambition, ambition, ambition, ambition och ambition.

Ungefär den hälsningen skickade FN:s generalsekreterare António Guterres då klimatmötet i den polska kolstaden Katowice avslutades sent lördag kväll.

Förhandlarna var uppenbart lättade då man efter ett drygt dygn på övertid kunde klubba en regelbok för Parisavtalet. I en tid präglad av populism och stora geopolitiska risker är det en imponerande övning av närmare 200 länder att enas om ett och samma dokument. Följaktligen beskrevs utkomsten genast som en seger för multilateralismen. 

Den 133 sidor tjocka överenskommelsen lägger grunden till ett regelverk för hur parterna ska planera, kommunicera, genomföra, rapportera och följa upp sina åtaganden. Resultatet beskrivs av många förhandlare som långt bättre än förväntat, inte minst då tvivel och misstro ska ha präglat samtalen, men det möter också kritik. Ett exempel är rikare länders finansiella stöd till fattigare länder där de senare hade önskat bättre förutsägbarhet.

Regelboken går dock att jobba med och bristerna är möjliga att överbrygga – parat med ett starkt ledarskap, framhöll flera röster. Var detta ska komma ifrån är dock oklart då USA abdikerat, Kina inte axlat rollen och de stora EU-länderna brottas med interna problem.

Att Guterres så tydligt framhåller ökad ambition som överskuggande allt annat är knappast konstigt. I Katowice fanns starka önskemål om skärpta åtaganden före 2020, allt för att minska riskerna för en farlig temperaturhöjning.

Som det är nu rör vi oss i rask takt mot en värld som är tre till fyra grader varmare än under förindustriell tid. För att skynda på processen mot höjda klimatambitioner har generalsekreteraren kallat till ett särskilt toppmöte nästa höst.

Symptomatiskt var att det som främst kom att prägla det två veckor långa klimatmötet inte var diskussioner kring regelboken, utan det faktum att fyra länder – USA, Ryssland, Saudiarabien och Kuwait – motsatte sig vetenskapen. I stället för att ”välkomna” rapporten från FN:s klimatpanel om max 1,5 graders uppvärmning, ville de endast ”notera” den.

Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP) fick tillsammans med Costa Ricas miljö- och energiminister Carlos Manuel Rodriguez uppgiften att finna formuleringar som kunde accepteras av alla parter. Lösningen blev att erkänna klimatpanelens vetenskapliga roll och ett välkomnande av att rapporten slutfördes i tid.

”Utgångspunkten i samtalen har varit att inte politisera vetenskapen och innehållet i denna viktiga rapport. Nu har länderna enats om att man ska vägledas av den bästa vetenskapen, och man erkänner att rapporten är den bästa vetenskapen vi har just nu”, kommenterade Lövin i ett pressmeddelande.

Räddar resultatet i Katowice klimatet?

Knappast. I bästa fall lägger det grunden till det arbete som nu måste till – vilket sker utanför förhandlingsrummen av företag, regioner och regeringar. 

Och här, om någonstans, finns positiv kraft att hämta.

”De mörkblå kostymerna är fler än någonsin”, kommenterade en observatör det faktum att finanssektorn aldrig varit så närvarande på ett klimatmöte som i den polska kolstaden. Ska världen klara krisen måste ekonomin transformeras och de som tolkade tecken i Katowice vill nog påstå att ett skifte är på väg.

Viktigt att komma ihåg är att omställningen ännu går alldeles för långsamt. Utanför kongresshallen påminde civilsamhälle och ungdomar om det akuta läge civilisationen faktiskt befinner sig i och det ansvar beslutsfattarna bär på sina axlar. 

I täten för den rörelsen går 15-åriga Greta Thunberg från Sverige.

”Era ursäkter är slut och vår tid är på väg att ta slut. Vi är här för att ni ska veta att förändring kommer vare sig ni vill det eller inte”, sa hon under sitt tal i plenum – riktad mot världens ledare.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies