Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

En halv miljon nya jobb inom förnybart

Under 2019 skapades 498 000 nya heltidsarbeten inom den förnybara energisektorn globalt.

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Det visar statistik från International Renewable Energy Agency, Irena. Ökningen av antalet arbeten ökade enligt Irena under 2019 från cirka 11 miljoner till cirka 11,5 miljoner. Den största ökningen av arbetstillfällen skedde inom området biobränslen. Irena har också granskat könsfördelningen bland de arbetande in förnybarhetsbranschen och konstaterar att 32 procent av de arbetande i sektorn är kvinnor. 

I sin senaste rapport berättar Irena att solpaneler levererar 33 procent av samtliga arbetstillfällen inom den förnybara energisektorn. Medan antalet arbeten växer kraftigt inom sektorn biobränslen konstateras även att antalet arbetstillfällena inom vätgassektorn planade ut under 2019.

I rapporten lyfts ett problem för framtida tillväxt av den förnybara energisektorn kopplad till yrkesutbildning och covidkrisen. 

”För att skapa den kompetens som krävs för vi ska kunna gå från fossila till förnybara energikällor kommer alla länder att behöva satsa mer på yrkesutbildning. Här kommer det nu att krävas ökad användning av informations- och kommunikationsteknik som gör att det går att utbilda personal på distans”, skriver Irena i en kommentar till rapporten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?