1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

En av tre sparare väljer hållbara fonder

En av tre sparare väljer aktivt hållbara fonder för sitt sparande. Nu ökar också intresset bland männen. 

Fondbolagens förening genomför för tredje året i rad en undersökning om hur viktig hållbarhet är som aspekt när svenskar väljer fonder. Intresset ökar bland män men går tillbaka något bland kvinnor. Det är några av slutsatserna i undersökningen, som också visar att det främsta skälet till att välja en hållbar fond är att undvika en viss typ av bolag och branscher.

I år uppger 32 procent av de tillfrågade i undersökningen att de sparar i en hållbar fond, vilket kan jämföras med förra året då 33 procent svarade detsamma. Intresset har ökat hos män och backat hos kvinnor. 

I fjol uppgav 25 procent av männen och 42 procent av kvinnorna att de valt sina fonder för att de har en hållbar inriktning. I år är det 28 procent av männen och 36 procent av kvinnorna som svarar detsamma.  Andelen kvinnor som svarar vet ej ökar, från 29 procent för ett år sedan till 34 procent i år. Bland männen svarar en majoritet nej, 53 procent.

Att intresset för hållbara fonder minskat något i årets undersökning har enligt Fondbolagens förening ingen större betydelse för den framtida utvecklingen. 

”Att en av tre sparare har valt en fond för att den är hållbar visar återigen att den hållbara spartrenden är här för att stanna. När nu också allt färre män svarar nej på frågan om de valt en fond för att den är hållbar går det att förutse en utveckling där hållbara sparprodukter är det nya svarta”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening i en kommentar. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?