1515
Annons

Elon Musk lovar 830 miljoner till bästa koldioxidfångaren

Tesla-grundaren Elon Musk vill gynna de bolag som satsar på att fånga in koldioxidutsläpp och donerar nu mångmiljonbelopp till den som kan ta fram den bästa tekniken. 

Tesla-grundaren Elon Musk vill bidra till att ta fram den bästa tekniken för att fånga in koldioxidutsläpp
Tesla-grundaren Elon Musk vill bidra till att ta fram den bästa tekniken för att fånga in koldioxidutsläppFoto:John Raoux

 

Att fånga in och lagra koldioxid har seglat upp som ett alternativ i jakten på att begränsa jordens uppvärmning. Tekniken kallas för Carbon Capture and Storage, CCS, och utvecklas på flera håll i världen. Även Sverige bevakar utvecklingen, men än så länge finns ingen koldioxidlagring här.

Nu vill Tesla-grundaren Elon Musk bidra till utvecklingen av CCS tekniken, skriver Nyteknik. Donationen på 100 miljoner dollar, 830 miljoner kronor, kommer bli Tesla-grundarens största filantropiska ansträngning.

En del CCS-projekt har pågått sedan 90-talet. I havet utanför Norges kust har man sedan 90-talet lagrat koldioxid under havsbotten.

Med tekniken kan man fånga in koldioxid från exempelvis kraftverk och industrier, eller direkt från luften. Sedan omvandlas gasen till en hoptryckt vätskeform. Gasen kan därefter lagras djupt under havsbotten eller djupt ner i marken för att förhindra att den hamnar i atmosfären.

Tekniken är än så länge relativt oprövad och det finns heller ingen fullskalig anläggning i Europa. 

Vattenfall bygger ny vindkraft i Tyskland

Svenska Vattenfall får snurra igång tyskt havsbaserat vindkraftsprojekt. Projektet väntas ge fossilfri el till över en miljon tyska hushåll, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Den havsbaserade vindkraftsparken ska byggas 85 kilometer utanför ön Borkum på den tyska Nordsjökusten. År 2027 väntas den anslutas till det tyska elnätet och parken kommer då att ha en effekt om 908 MW årligen. Det motsvarar elkonsumtionen för över en miljon tyska hushåll.

Energijätten förvärvade det havsbaserade vindkraftsprojektet redan 2016, men nya upphandlingssystem gjorde att projektet auktionerades på nytt. Vattenfall använde sig då av företrädesrätten och behåller nu ansvaret för att utveckla parken.

”Vi är mycket glada över att ha fått kontraktet för detta projekt. Den snabba utbyggnaden av förnybar energi är nyckeln till att permanent minska Tysklands beroende av fossila bränslen”, säger Catrin Jung, chef för havsbaserad vindkraft på Vattenfall.

Vattenfall har sedan innan de tyska vindkraftsparkerna ”Dantysk” och ”Sandbank”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera