1515

”Elektrifiering av transportsektorn enda hållbara lösningen”

För att kraftigt minska utsläppen från vägtrafiken krävs elektrifiering. Den slutsatsen drar Maria Bratt Börjesson, trafikforskare på VTI, i en ny rapport.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

I dag publiceras en ny SNS-rapport där Maria Bratt Börjesson, trafikforskare på VTI, ger en översikt av vilka åtgärder som kan minska utsläppen i transport­sektorn. Hon föreslår bland annat att staten tar ansvar för en utbyggnad av elnäten längs vägnätet, och efter hand trappar ner eller designar om bonusar och skattelättnader för elbilar och stöd till privata laddningspunkter.

Stora resurser läggs på förbättrade alternativ till vägtransporter, det vill säga järnvägs- kollektiv- och cykeltrafik. Även resfria möten och distansarbete framhålls som alternativ. Men enligt Bratt Börjesson saknas det i stort sett evidens för att sådana åtgärder ger substantiella minskningar av utsläppen, även om de ofta skapar stora nyttor i form av välfärd och service.

För att kraftigt minska utsläppen från vägtrafiken till rimliga samhällsekonomiska kostnader krävs därför ett drivmedelsbyte, och på lång sikt elektrifiering. Dagens intäkter från vägtrafiken kan antagligen täcka det offentligas kostnader för elektrifieringen, trots bortfallet från bensin- och dieselskatten som den för med sig, menar Bratt Börjesson. En förutsättning för att det ska fungera är dock statliga elbilsbonusarna trappas ned i takt med att elbilarna faller i pris. 

”Staten borde i stället lägga krutet på att ta ansvar för elektrifieringen i form av utbyggnad av elnät längs vägnäten så att tillräcklig effekt når fram. För tung trafik kan elvägar vara en lösning. Men marknaden kommer inte att klara detta själv eftersom elnäten utmärks av skal- och systemeffekter, säger Maria Bratt Börjesson, i en kommentar till rapporten. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?