ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Elbilsutvecklingen hotas av brist på kobolt

  • Foto: Anders Wiklund/TT

Brist på kobolt hotar en snabb global omställning till elfordon. 

Kobolt är en nyckelkomponent i moderna fordonsbatterier men ökad återvinning och produktion i flera länder räcker inte för att kompensera den ökande användningen. Det visar en ny rapport från EU-kommissionen.

"Med ökat intresse för litiumbatterier och elektrifiering av bilindustrin har efterfrågan på kobolt växt mycket. Det visar sig dock att man inte har tillgång till de resurser man kommer behöva, och att det kan bli svårt att öka utvinningspotentialen. Det kan vara en flaskhals", säger Nikolaos Arvanitidis, EU-projektkoordinator på Sveriges Geologiska Undersökning och en av författarna till rapporten, till Aktuell Hållbarhet.

Rapportens slutsats är att den globala efterfrågan på kobolt kommer överstiga tillgången redan år 2020. Nikolaos Arvanitidis berättar att även om insatser för ökad återvinning är på gång kommer de inte räcka till för att möta efterfrågan. Dessutom påpekar han att även återvinningsprocesser för metaller behöver utredas vidare när det gäller lönsamhet, befintlig teknologisk beredskap och miljöpåverkan.

Rapporten är framtagen som ett kunskapsunderlag för beslutsfattare inom EU-kommissionen. 

Förutom att öka kunskapen om alla de metaller och mineraler som efterfrågas i allt högre grad, har EU-kommissionen som målsättning att minska importberoendet av de råvaror som är kritiska i omställningen till fossilfria samhällen.

"Det har visat sig att EU bara producerar tre procent av alla kritiska mineraler och metaller medan vi konsumerar 30 procent av den globala produktionen. Genom att använda våra egna resurser inom EU kan vi bli mindre importberoende och driva hela värdekedjan hållbart", säger Nikolaos Arvanitidis.

En potentiell outforskad källa till mer kobolt som Nikolaos Arvanitidis lyfter fram är gamla malmbrott och aktiva gruvor för nickel och koppar, eftersom kobolt finns i anslutning till dessa metaller. Innan efterfrågan på litiumbatterier sköt i höjden har man emellertid inte letat noggrant efter kobolt på dessa platser. 

Nikolaos Arvanitidis berättar även att man nyligen har kommit fram till att ungefär 80 procent av planetens koboltresurser finns på botten av våra hav, vilket skapar nya möjligheter för utvinning om det kan ske på ett hållbart sätt.

Läs rapporten. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer