1515
Annons

Egna revisorerna ger EU rött kort – kräver beslut om kärnkraften

Trots ett ambitiöst klimatmål fortsätter EU i praktiken att finansiera ”skadliga aktiviteter”, konstaterar unionens egna revisorer i en granskning som också slår ned på klimatbrister i budgeten, dröjsmål och billiga utsläpp. Dessutom uppmanar de unionen att ta tag i frågan om kärnkraftens hållbarhetsstatus.

Eva Lindström, ledamot av Europeiska revisionsrätten, och kärnkraftverket i Ringhals.
Eva Lindström, ledamot av Europeiska revisionsrätten, och kärnkraftverket i Ringhals.Foto:Montage: Annika Örnborg/Europeiska revisionsrätten

EU:s mål att minska utsläppen av växthusgaser med 55 procent fram till 2030 kommer enligt att kommissionen att årligen kräva investeringar på omkring 350 miljarder euro bara till energisystemet.

Men EU gör inte tillräckligt för att stimulera investeringar till hållbara verksamheter. Den slutsatsen drar Europeiska revisionsrätten i en ny granskning som publiceras på måndagen.

”Kapitalet fortsätter att flöda till ohållbara aktiviteter eftersom de fortfarande är för lönsamma. Skadan som växthusgaser orsakar avspeglas inte fullt ut i företagens kostnader”, säger Eva Lindström, som har ansvar för granskningen. Hon är ledamot av Europeiska revisionsrätten i Luxemburg och har tidigare varit svensk riksrevisor.

Revisionen uppmanar därför EU att i större utsträckning sätta ett pris på utsläpp av växthusgaser, med start i slutet av nästa år.

Därutöver anmärker EU:s egna revisorer på en rad brister i unionens pågående klimatarbete. En av dessa är att EU-budgeten för 2021-2027 inte konsekvent följer den taxonomi över hållbara investeringar som unionen själva har tagit fram.

”Europeiska centralbanken har valt att fasa ut stöd till fossila bränslen till 2022. Men EU-budgeten har inte samma krav”, säger Eva Lindström.

Hon menar att EU i praktiken fortsätter att ”finansiera skadliga aktiviteter”. En talesperson för Europeiska revisionsrätten ger ett exempel på en sådan aktivitet, när Di frågar.

”EU har länge finansierat rörledningar för gas eftersom det ses som en fråga om energisäkerhet och en övergång bort från kol. Men även nu, med det nya klimatmålet, fortsätter EU att finansiera sådana pipelines”, säger han.

Eva Lindström noterar också att klimateffekterna från EU:s återhämtningsfond kan bli svåra att mäta. 37 procent av sammanlagt 750 miljarder euro ska öronmärkas till gröna åtgärder. Men samtidigt jämförs inte investeringarna med EU-taxonomin och medlemsländerna får fortsatt stötta fossila bränslen.

Granskningen konstaterar också att Europeiska investeringsbanken i för liten utsträckning riktar sitt klimatstöd dit där det skulle behövas som mest, nämligen till länder i Central- och Östeuropa.

Ett annat mer övergripande problem enligt Eva Lindström är att flera klimatåtgärder har försenats eller behöver kompletteras. Särskilt gäller detta taxonomin över hållbara investeringar. När förslaget presenterades i april framkom att frågan om kärnkraftens och naturgasens hållbarhetsstatus skulle avgöras vid ett senare tillfälle.

”Det är oroande att det finns olösta frågor i taxonomin. Vi tar inte ställning för eller emot kärnkraft men för oss är tydligheten viktig. För marknaden är det viktigt det här inte blir en utdragen procedur utan att taxonomin kan färdigställas. Ett beslut borde komma så att EU:s inställning kan signaleras till marknaden. Gör färdigt taxonomin”, säger hon.

Läs även: Efter konflikterna: Kärnkraft inte med i nya gröna taxonomin

Samtidigt noterar hon att delar av taxonomin är politiskt känsliga och att förhandlingar mellan medlemsländerna nu pågår.

Det slutliga förslag på en taxonomi som presenterades i våras skiljde sig på flera punkter från tidigare utkast, som utarbetats av EU-kommissionens expertgrupper. Det gäller bland annat skogsbrukets och bioenergins som både fick mildrade kriterier. I det här glappet ser Eva Lindström en trovärdighetsrisk. 

”Kommissionen borde lita på experternas råd och följa det så gott det går. Allt för många undantag från experternas förslag kan påverka trovärdigheten för hela projektet”, säger hon.

Läs även: Bioenergi, skog, fastigheter och vattenkraft: här är nya EU-taxonomin

Innehåll från Svenska AerogelAnnons

Investeringsmöjlighet i innovativa Svenska Aerogel

Efterfrågan på hållbart tillverkade aerogeler ökar, men hittills har branschen tampats med dyra råvarupriser och energikrävande tillverkning, vilket har pressat upp priserna. Svenska Aerogel har därför utvecklat det unika, nanoporösa materialet Quartzene® för olika industriella applikationer. Nu genomför bolaget en företrädesemission om cirka 26,4 miljoner kronor med start 14 september. 

Utmaningen för den traditionella aerogelindustrin är användningen av dyra råvaror och energikrävande tillverkning som gör produkten för dyr för volymtillverkning på stora marknader. Svenska Aerogels lösning med Quartzene är en kombination av en kostnadseffektiv patenterad tillverkning och nyttjande av basråvaror. Quartzene är en effektiv och mångsidig aerogel som ger effekt i en slutprodukt, exempelvis isolering mot värme, kyla, ljud och brand och bidrar till minskad vikt och ersätter plast. Många gånger får kunden flera av dessa egenskaper i en och samma lösning med Quartzene. Bland kunderna återfinns en mängd stora aktörer inom transport-, process-, papper&massa- samt bygg&fastighetssektorerna. 

– Vi kallar Quartzene® för ”Next Generation Aerogel”. Det är ett material som blir alltmer kritiskt i utvecklingen mot en hållbar värld. Intresset är väldigt stort – vi har till exempel nyligen skrivit ett historiskt avtal med en världsledande aktör inom processindustrin, inlett flera pilotprojekt med producenter inom bygg&fastighet samt stärkt vår internationella närvaro genom utökad dialog med amerikanska kunder och nya distributörer. Vi ser kundavtalen som ett erkännande för det arbete vi har prioriterat under lång tid, berättar vd Tor Einar. 

Beslutet om företrädesemission togs den 5 september 2022, med stöd av bemyndigande från bolagsstämman. Emissionen består av aktier och teckningsoptioner av serie ”TO6” om cirka 26,4 miljoner kronor före emissionskostnader. Nyttjas antalet teckningsoptioner fullt ut kan bolaget erhålla ytterligare högst 36,9 miljoner kronor i 2023.

– Detta är kapital som kommer att stärka vår verksamhet inom flera områden; huvudsakligt fokus kommer att ligga på försäljning och marknadsföring, men stora resurser kommer även att ägnas åt applikationsutveckling och i viss mån produktionsutveckling. 

Enorm marknadspotential

Quartzene är ett extremt lätt, poröst vitt pulver som används som insatsmaterial för att effektivisera och tillföra nya egenskaper i en slutprodukt. Genom tillsats av Quartzene kan isolering mot värme, kyla, ljud och brand förbättras i en rad olika material och slutprodukter för användning inom olika segment. Quartzene kan blandas i till exempel färg, puts, byggpaneler, textil och papper. Syftet är att spara energi i flera led, minska materialförbrukning, minska vikten, byta ut olja och plast samt öka säkerheten – ofta bidrar Quartzene till en kombination av dessa i en och samma lösning. 

– Energipriserna har under det senaste året nått nya höjder och det krävs hållbara, energieffektiva lösningar för att klara av utmaningarna. Det finns en enorm marknadspotential och emissionen kommer att stötta oss vad gäller att förändra spelplanen på riktigt, avslutar Tor Einar. 

Läs mer om företrädesemissionen i Svenska Aerogel här 

Sammanfattning av företrädesemissionen: 

• Vid full teckning i Företrädesemissionen tillförs Svenska Aerogel cirka 26,4 MSEK före emissionskostnader.

• Vid full teckning i Företrädesemissionen och vid fullt utnyttjande av samtliga teckningsoptioner av serie TO6 tillförs Bolaget ytterligare högst cirka 36,9 MSEK.

• Företrädesemissionen omfattas till cirka 80 procent av teckningsförbindelser och emissionsgarantier.

• För varje aktie som ägs per avstämningsdagen, den 12 september 2022, erhåller innehavaren en (1) uniträtt. Tre (3) uniträtter ger innehavaren rätt att teckna en (1) unit. En (1) unit består av två (2) aktier och två (2) teckningsoptioner av serie TO6. Teckningskursen per unit uppgår till 0,32 SEK, motsvarande 0,16 SEK per aktie. Teckningsoptionerna emitteras vederlagsfritt.

• Teckningsperioden för Företrädesemissionen kommer att löpa från och med den 14 september 2022 till och med den 28 september 2022.

Läs mer om Svenska Aerogel

 

Mer från Svenska Aerogel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Svenska Aerogel och ej en artikel av Dagens industri

Miljardärernas två gröna stålbolag börjar samarbeta

H2 Green Steel ska ”kemtvätta” sitt avfall i Greenirons patenterade ugnar. De gröna ståluppstickarna har tecknat ett samarbetsavtal för att göra ståltillverkningen mer cirkulär.

”Det är bra för både oss och miljön”, säger Greenirons vd Edward Murray. 

Harald Mix som är ägare i H2GS till vänster om Carl-Henric Svanberg som investerat i Edward Murrays Greeniron.
Harald Mix som är ägare i H2GS till vänster om Carl-Henric Svanberg som investerat i Edward Murrays Greeniron.Foto:Joey Abrait/Jack Mikrut/Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera