1515
Annons

”Efterfrågan på gröna värderingar har minskat”

Efterfrågan på gröna utvärderingar har minskat då kriget i Ukraina fått många bolag att sätta sina processer på paus. Det säger Kristina Alnes, ansvarig för Cicero Greens företagsutvärderingar – men påpekar att de i kristider blir ännu viktigare att genomföra.

”ESG-utvärderingar blir ett sätt att skilja företaget som ska börsintroduceras från annat på marknaden. Det behövs när konkurrensen hårdnat”, säger hon.

Kristina Alnes är ansvarig för Cicero Greens företagsutvärderingar.
Kristina Alnes är ansvarig för Cicero Greens företagsutvärderingar.Foto:Cicero Green

Så sent som i januari och februari förväntade sig Kristina Alnes ”en uppsjö” av nya, gröna noteringar på börsen. Sedan kom kriget till Ukraina och nu är läget plötsligt mer osäkert. 

Alnes jobbar på norska Cicero Shades of Green med säte i Oslo, ett dotterbolag till Cicero Center for International Climate Research, som säger sig erbjuda oberoende granskning av ramverk för gröna obligationer och företag baserat på forskning. Dit vänder sig emittenter från hela världen, om än mest från de nordiska länderna. 

”Börsintroduktionerna har blivit generellt färre, bolagen är mer avvaktande nu. Det är många som satt sina processer på paus”, säger Kristina Alnes som är ansvarig för Cicero Greens företagsutvärderingar. 

Metoden de utvecklat lanserades 2020 och går enkelt sammanfattat ut på att ett bolags olika delar värderas i en femgradig skala, från mörkgrön (funkar i ett lågkoldioxidsamhälle) till rött (stora utsläppare utan framtid i ett lågkoldioxidsamhälle). 

Att efterfrågan på Cicero Greens gröna utvärderingar minskat, tolkar Alnes dock inte som att ESG-utvärderingar i sig blivit mindre viktiga. 

”Om något tänker vi att den blivit ännu viktigare nu, som ett sätt att skilja företaget som ska börsintroduceras från annat på marknaden. Det behövs när konkurrensen hårdnat”, säger hon. 

Även om inte lika många efterfrågar utvärderingar av bolag inför introduktion, så är det ännu många som hör av sig till Cicero Green. 

”De vill förbereda sig inför framtida börsintroduktioner. Så att man är redo när allt tar fart igen.”

Cicero Greens metod för utvärdering av ett bolags miljömässiga påverkan lanserades före taxonomin och skiljer sig därför från den. Den går heller inte att likna vid en ESG-due diligence. Enligt Kristina Alnes vänder sig investerare till dem för att den femgradiga skalan kan utgöra en del av en ESG DD-process, då den går på djupet vad gäller de miljömässiga aspekterna. 

Cicero Green är med sin modell också granskare av de investeringar Nasdaq klassificerar som gröna.

Innevarande år undantaget, så har intresset för ESG-utvärderingar av företag ökat markant de senaste åren. Kristina Alnes berättar att bara för en handfull år sedan innehöll hennes presentationer till hälften slides med information om varför de miljömässiga aspekterna ens är viktiga att utvärdera. 

”I dag kan vi oftast hoppa över den delen. De allra flesta är medvetna om att klimatrisker kan påverka och att de också innebär finansiella risker. Nu kan vi börja prata om hur det ska gå till nästan direkt. Det är en extrem förändring.”

Kristina Alnes formulerar det som att marknaden just nu befinner sig i ett ”kreativt ESG-kaos”. 

”Intresset är väldigt stort, alla banker vill agera. Men det är väldigt mycket olika riktlinjer. Jag tror att det är en ganska slitsam period för bolagen.”

Att det kan vara svårt och jobbigt betyder dock inte att det är negativt, menar hon. Tvärtom. 

”Det sker en massa positiva saker. Och jag tror att om något år kommer vi att ha kommit fram till ett enklare system. Att EU-regleringarna i bästa fall har blivit så pass bra att man inte behöver en massa tilläggssystem.”

 

Svensk Natoövning avslöjar säkerhetshot mot förnybar energi

Sverige har stått värd för världens första övning i att hantera hot mot förnybara energisystem. Övningen visade bland annat att branscherna för vind- och solkraft saknar mognad vad gäller säkerhetstänk. Men kraftslagen har också stora försvarsfördelar.

Bolag inom förnybar energi har ännu inte samma mognad som bolag inom traditionella kraftslag vad gäller säkerhetsfrågor, enligt RISE.
Bolag inom förnybar energi har ännu inte samma mognad som bolag inom traditionella kraftslag vad gäller säkerhetsfrågor, enligt RISE.Foto:Fredrik Sandberg/TT/Torbjorn Bergkvist

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera