Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Efter kritiken: Boliden anklagar lobbyorganisation för utpressning

Det svenska gruvbolaget Boliden riktar hård kritik mot CDP, ett investerarinitiativ som samlar klimatdata från företag.

Organisationen Carbon Disclosure Project, CDP, bedriver utpressning och far med osanning när de anklagar bolag för att inte redovisa sin klimatpåverkan. Det anser gruvbolaget Boliden efter att CDP i veckan kritiserade SCA, Boliden och 1051 andra svenska företag.

”Både SCA och Boliden har utförliga miljö- och klimatdata, presenterade enligt välkända principer och modeller som GRI och Global Compact och lätt tillgängliga på företagens hemsidor och i års- och hållbarhetsrapporter”, säger Klas Nilsson, kommunikationsdirektör för Boliden-gruppen, till Aktuell Hållbarhet.

Enligt Klas Nilsson kallar sig CDP för en ideell organisation men är i själva verket en krass affärsdrivande verksamhet som söker kunder genom att som här hota företag med dålig publicitet. DETTA TILLBAKAVISAR CDP – SE NEDAN. 

Klas Nilsson menar att Boliden valt bort CDP eftersom avgifterna är höga och kommer i flera steg, både för bolaget och inblandade konsulter, och att CDP:s kampanj motiveras av att de vill få affärerna att växa.

”Det är egentligen ett beskyddarupplägg, gör man inte som de säger riskerar man att bli uthängd”, säger Klas Nilsson.

Enligt Klas Nilsson stämmer inte CDP:s påstående om att investerare kräver av bolag att de ska redovisa enligt CDP:s modell. 

”Vi får inte alls de signalerna från de bolag vi har kontakt med utan de är nöjda med de sätt vi redovisar på”, säger Klas Nilsson.

Han uppger att Boliden tidigare redovisat enligt CDP, men slutat med det dels för att det blev för dyrt att redovisa enligt flera olika system, dels för att det blev otydligt mot externa parter när siffrorna skilde sig mellan modellerna.

Enligt hemsidan är CDP Europes främsta inkomstkällor företagsavgifter som står för 33,1 procent av organisationens intäkter samt bidrag från enskilda stater och EU, vilka utgör 32 procent av intäkterna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?