1515

Efter konflikterna: Kärnkraft inte med i nya gröna taxonomin

Efter en omfattande debatt står det klart att naturgas och kärnkraft inte är en del av EU:s nyligen presenterade gröna taxonomi. Nya utredningar planeras nu istället för energislagen.

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande.
Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande.Foto:John Thys

Diskussionerna mellan de 27 medlemsländerna och EU-kommissionen har pågått in i det sista. Men under onsdagen presenterades den första delen av unionens nya taxonomi, som syftar till att styra privat kapital mot hållbara alternativ genom att bland annat vägleda utlåning och investeringar. 

”Det har varit en svår uppgift”, säger EU-kommissionären Valdis Dombrovski under presskonferensen, och tillägger att han aldrig i sin karriär upplevt att åsikterna gått isär mellan medlemsländerna i en sådan utsträckning.

Under natten mot onsdagen klubbade EU även igenom en klimatlag med syftet att kapa koldioxidutsläppen med 55 procent till år 2030 jämfört med nivån för år 1990. Det kommer att kosta 350 miljarder euro per år och det är mot den bakgrunden taxonomins betydelse ska förstås, menar Valdis Dombrovski.

”Den ska stimulera gröna investeringar och det kommer att behövas”, säger han.

Men viktiga pusselbitar i taxonomin saknas fortfarande. Två av de främsta konfliktområdena har varit hur icke-förnybar naturgas, eller fossilgas, och kärnkraft behandlas i taxonomin. På grund av oenigheter mellan medlemsländerna har EU-kommissionen valt att behandla gas och kärnkraft i ett senare skede av arbetet med taxonomin.

Så sent som under tisdagen krävde åtta länder att beslut kring energislagen skulle fattas redan i det första skedet, och att de där skulle klassas som hållbara. Men EU har alltså valt att inte sätta ned foten i frågan.

 ”Nästa steg kommer att presenteras senare under året”, säger Valdis Dombrovski.

Inte heller jordbrukssektorn tas med i det här skedet utan den kommer att ingå i nästa delegerade akt.

Dessutom kommer beslutet att kunna rivas upp. Efter den 21 april har EU-parlamentet och ministerrådet under ett halvår möjlighet att kräva ett omtag på lagformuleringarna.

Läs även: EU: Ytterligare nästan 40.000 företag måste hållbarhetsrapportera

 

 

 


Innehåll från SPPAnnons

Så undviker du vanliga missen för internationella företag

Mer än 30 procent av de svenska medelstora företagen har i dag delar av sin verksamhet utomlands. Samtidigt är det inte ovanligt att internationella företag – oftast omedvetet – har svårt att leva upp till lokala regelverk när de sänder personal utomlands. 

Ta del SPPs fem steg för att lyckas med pensionspusslet vid en global expansion 

Enligt Anna Svedman, chef för internationell affär på SPP Konsult, kan regelverksmissar bero på att man som arbetsgivare inte har insett innebörden av olika anställningsformer för regeltillämpningen. Eller att man helt enkelt förbisett att den utlandsutsända borde ha tillhört ett visst kollektivavtal även under utsändningen.

 – I praktiken kan dessa fall leda till att företaget inte följer gällande kollektivavtal. Ofta leder den typen av regelmiss till onödigt administrativt krångel, men det kan även ge ekonomiska konsekvenser, säger hon.  

Anställningsformen styr

En orsak till att svenska företag kan gå emot gällande regelverk är missar i definitionen av anställningsform. Anställningsformen styr vilka regelverk som gäller för socialförsäkringstillhörigheten, och bestämmer exempelvis möjligheten att stå kvar i hemlandets system, om man måste gå in i värdlandets system eller hitta en internationell lösning. 

– Det första steget för en lyckad utlandsutsändning är att fastställa ett tydligt syfte med uppdraget. Utifrån detta kan du utreda vilken omfattning och längd på utsändningen som krävs för att uppnå syftet med uppdraget – alltså vilken anställningsform som gäller.

Vilket land den utsända skickas till styr också vilka regelverk som tillämpas. Om personen exempelvis skickas till ett land inom EU gäller EU-förordningen 883/004, som reglerar rörligheten på den inre marknaden och socialförsäkringstillhörigheten. 

– När du väl har identifierat vilka regelverk som gäller kan du utifrån detta samt företagets egen pensionspolicy, ta fram en pensionsplan för den utlandsutsända. Här är det viktigt att upprätta ett tydligt upplägg för övriga försäkringar såsom sjukvårdsförsäkring och andra riskförmåner. Det minskar risken för fel längre fram. 

Ta hjälp av extern expertis

För att hitta rätt i djungeln av regelverk och processer kan du också ta hjälp av extern expertis, betonar Anna Svedman. Med hjälp av oberoende pensionskonsulter som är specialiserade på frågor rörande internationell personal kan du underlätta administrationsbördan för ditt företag, och undvika fel som leder till onödiga kostnader och krångel.  

– Vi på SPP hjälper mer än dig och ditt företag att skapa ett attraktivt förmånspaket även för era internationella medarbetare. För oss är det en självklarhet att kunna stötta upp och säkerställa en smidig process inför, under och efter en utlandsutsänding. 

Ta del SPPs fem steg för att lyckas med pensionspusslet vid en global expansion 

 

 

Mer från SPP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?