1515
Annons

Efter elchocken – nu bygger svenskarna solceller i rekordfart

I skuggan av de rekordhöga elpriserna så rusar intresset för att producera sin egen el. I år kommer ny solenergi med en effekt motsvarande en kärnkraftsreaktor att installeras i Sverige, bedömer branschföreningen Svensk Solenergi.

Foto:TT

Samtidigt som elpriserna i år slagit rekord efter rekord så kommer signaler om att viljan att satsa på egen elproduktion med hjälp av solceller också skjutit i höjden. 

”Vår senaste kartläggning över föranmälningar till elnätsbolagen pekar på att 2021 blir ett nytt rekordår för solenergi i Sverige. Vår prognos är att det blir minst 34 000 nya installationer. Det är en ökning med över 50 procent från de 22 000 installationer som anslöts till det svenska elnätet i fjol”, säger Anna Werner, vd för Svensk Solenergi.

Mätt i antal är det villaägare som monterar upp solceller på taket som uppges stå bakom den stora ökningen i år. Att minska exponeringen mot oförutsägbara elräkningar och samtidigt bidra till klimatomställningen pekas ut som några av skälen som ligger bakom svenskarnas växande vilja att investera i solceller.

”Sannolikt har den redan goda underliggande tillväxten fått extra fart efter att fjolårets avveckling av solcellsstödet i år bland annat ersatts med ett grönt skatteavdrag för privatpersoner. Det nya avdraget, som liknar rotavdraget, motsvarar nästan 15 procent av kostnaden vid nya solcellsinstallationer och innebär samtidigt en stor förenkling vilket är väldigt positivt”, säger Anna Werner.

Anna Werner, vd Svensk Solenergi.
Anna Werner, vd Svensk Solenergi.Foto:Pressbild

Även efterfrågan på större solcellsanläggningar uppges vara stort. Det gäller inte minst de som monteras på bland annat fabriks- och logistikfastigheter liksom på flerbostadshus.

”Villkoren förbättrades för dessa lite större anläggningar så sent som den 1 juli i år. Då höjdes gränsen när skatt på egenanvänd el tas ut från 255 kW till 500 kW. Det gör att det blivit mer ekonomiskt intressant med egen elproduktion även för större aktörer. Även om vi fortfarande tycker att gränsen borde slopas helt”, säger Anna Werner.    

Vilken roll spelar då årets dramatiska elprisutveckling för solcellsutbyggnaden?

”Det är svårt att veta säkert. Men sannolikt är elprisrallyt och all rapportering om skenande elräkningar en delförklaring till den höga ökningstakten. Egna solceller blir ju ännu mer fördelaktiga för många elkunder nu när elkostnaderna är historiskt höga”, säger Anna Werner. 

Mätt i installerad effekt och produktionsförmåga beräknas solkraften öka med i storleksordningen 60 procent under 2021, enligt Svensk Solenergi.

”Uppskattningsvis kommer den installerade kapaciteten av solel, som vid årsskiftet uppgick till 1090 megawatt, att öka med ytterligare runt 600-700 megawatt”, säger Anna Werner. 

Om prognosen stämmer innebär det att årets tillskott av solel är i samma storleksordning som eleffekten i en av nedlagda reaktorerna i Barsebäcks kärnkraftverk.

Den förväntade ökningen av själva elproduktionen från de nya solcellerna blir sannolikt runt 0,6 terawattimmar (TWh) på årsbasis, bedömer Anna Werner. 

”Det är ju betydligt lägre än i en kärnkraftsreaktor. Men tillskottet bidrar till att produktionen från solel för första gången i år med säkerhet överstiger 1 TWh.”

Det kan jämföras med att den totala svenska elproduktionen under 2020 uppgick till nästan 159 TWh, enligt Energimyndigheten. El från vatten-, kärn- och vindkraft dominerar.

”Solel är det kraftslag som växer snabbast i världen. Sverige ligger än så länge långt efter men tillväxten är väldigt snabb och även här finns stor potential. Med rätt förutsättningar kan förnybar solel stå för minst 10 procent av den svenska elproduktionen”, säger Anna Werner.

Innehåll från Guide GlovesAnnons

“Handskprofessorn” som skyddar personalen – och budgeten

I mångas ögon har arbetshandskar en uppgift – att skydda händerna från skador. Eric Vallery, innovationschef på Guide Gloves, menar att rätt handskar även påverkar produktivitet såväl som sjukfrånvaro och därmed sista raden på företagets resultaträkning.

En arbetsskada kostar mycket. Framför allt kan det vara en personlig tragedi för den anställda, som utöver sjukskrivning med inkomstbortfall dessutom kan dra på sig långdragna, till och med livslånga, men. Eric Vallery, innovationschef på Guide Gloves, kallas skämtsamt för ”handskprofessorn” av kollegor och kunder och kan det mesta som är värt att veta om händer och hur de används. För honom är det en självklarhet att personalen förses med handskar som skyddar mot riskerna som finns i arbetet.

Men det finns fler anledningar till att en finanschef eller till och med en vd bör intressera sig lika mycket som skyddsombudet för valet av handskar. Handskar utvecklade specifikt för företagets omständigheter säkerställer även optimal produktivitet och kvalitet på slutprodukter, menar Eric Vallery.

– En arbetshandske ska inte bara ge gott skydd, om den inte är tillräckligt smidig kan det leda till produktivitetstapp på flera procent, eller ännu värre att medarbetare slarvar med säkerheten och utför moment med fel handskar, eller utan några handskar alls. En säker handske som begränsar medarbetaren kan ironiskt nog, utöver produktivitetsbortfall även leda till fler skador, säger Eric Vallery.

För den som arbetar inom produktion är händerna det allra viktigaste verktyget. Därför är det viktigt att de handskar som används på en arbetsplats är anpassade efter de specifika moment som ska utföras just där. Eric Vallery och hans kollegor är ofta ute på besök hos sina kunder för att utveckla handskarna tillsammans med dem.

– Alla arbetsplatser har sina egna utmaningar och förutsättningar. Som innovationsledare behöver vi på Guide känna kunden bättre än någon annan. Innovation handlar inte bara om att vara banbrytande utan innovationen måste också fylla ett verkligt värde och förbättra för kunden.

Med över 30 år i branschen har Guide Gloves en lång erfarenhet av att hjälpa människor att skydda sina händer och använda dem på bästa sätt. Men den långa erfarenheten gör inte att man endast håller fast vid gamla beprövade metoder eller kör i samma hjulspår. Eric Vallery menar att produktutvecklingsteamet på Guide Gloves ständigt arbetar för att utveckla nya lösningar för sina kunder.

– Vi strävar alltid efter att vara den mest effektiva, hållbara och innovativa tillverkaren av professionella arbetshandskar. Vi arbetar ständigt med nya metoder och material för att förbättra användarens säkerhet och prestationsförmåga, och använder oss av teknologi och innovation för att utveckla hållbara lösningar för att möta dagens och morgondagens behov.

Läs mer om hur Guide Gloves arbetar med innovation, eller boka in oss på besök där vi ser över era behov. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Guide Gloves och ej en artikel av Dagens industri

Vattenfall bygger ny vindkraft i Tyskland

Svenska Vattenfall får snurra igång tyskt havsbaserat vindkraftsprojekt. Projektet väntas ge fossilfri el till över en miljon tyska hushåll, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Den havsbaserade vindkraftsparken ska byggas 85 kilometer utanför ön Borkum på den tyska Nordsjökusten. År 2027 väntas den anslutas till det tyska elnätet och parken kommer då att ha en effekt om 908 MW årligen. Det motsvarar elkonsumtionen för över en miljon tyska hushåll.

Energijätten förvärvade det havsbaserade vindkraftsprojektet redan 2016, men nya upphandlingssystem gjorde att projektet auktionerades på nytt. Vattenfall använde sig då av företrädesrätten och behåller nu ansvaret för att utveckla parken.

”Vi är mycket glada över att ha fått kontraktet för detta projekt. Den snabba utbyggnaden av förnybar energi är nyckeln till att permanent minska Tysklands beroende av fossila bränslen”, säger Catrin Jung, chef för havsbaserad vindkraft på Vattenfall.

Vattenfall har sedan innan de tyska vindkraftsparkerna ”Dantysk” och ”Sandbank”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera