Hoppa till innehållet

Annons

Efter elchocken – nu bygger svenskarna solceller i rekordfart

I skuggan av de rekordhöga elpriserna så rusar intresset för att producera sin egen el. I år kommer ny solenergi med en effekt motsvarande en kärnkraftsreaktor att installeras i Sverige, bedömer branschföreningen Svensk Solenergi.

Foto: TT

Samtidigt som elpriserna i år slagit rekord efter rekord så kommer signaler om att viljan att satsa på egen elproduktion med hjälp av solceller också skjutit i höjden. 

”Vår senaste kartläggning över föranmälningar till elnätsbolagen pekar på att 2021 blir ett nytt rekordår för solenergi i Sverige. Vår prognos är att det blir minst 34 000 nya installationer. Det är en ökning med över 50 procent från de 22 000 installationer som anslöts till det svenska elnätet i fjol”, säger Anna Werner, vd för Svensk Solenergi.

Mätt i antal är det villaägare som monterar upp solceller på taket som uppges stå bakom den stora ökningen i år. Att minska exponeringen mot oförutsägbara elräkningar och samtidigt bidra till klimatomställningen pekas ut som några av skälen som ligger bakom svenskarnas växande vilja att investera i solceller.

”Sannolikt har den redan goda underliggande tillväxten fått extra fart efter att fjolårets avveckling av solcellsstödet i år bland annat ersatts med ett grönt skatteavdrag för privatpersoner. Det nya avdraget, som liknar rotavdraget, motsvarar nästan 15 procent av kostnaden vid nya solcellsinstallationer och innebär samtidigt en stor förenkling vilket är väldigt positivt”, säger Anna Werner.

Anna Werner, vd Svensk Solenergi.
Anna Werner, vd Svensk Solenergi.Foto: Pressbild

Även efterfrågan på större solcellsanläggningar uppges vara stort. Det gäller inte minst de som monteras på bland annat fabriks- och logistikfastigheter liksom på flerbostadshus.

”Villkoren förbättrades för dessa lite större anläggningar så sent som den 1 juli i år. Då höjdes gränsen när skatt på egenanvänd el tas ut från 255 kW till 500 kW. Det gör att det blivit mer ekonomiskt intressant med egen elproduktion även för större aktörer. Även om vi fortfarande tycker att gränsen borde slopas helt”, säger Anna Werner.    

Vilken roll spelar då årets dramatiska elprisutveckling för solcellsutbyggnaden?

”Det är svårt att veta säkert. Men sannolikt är elprisrallyt och all rapportering om skenande elräkningar en delförklaring till den höga ökningstakten. Egna solceller blir ju ännu mer fördelaktiga för många elkunder nu när elkostnaderna är historiskt höga”, säger Anna Werner. 

Mätt i installerad effekt och produktionsförmåga beräknas solkraften öka med i storleksordningen 60 procent under 2021, enligt Svensk Solenergi.

”Uppskattningsvis kommer den installerade kapaciteten av solel, som vid årsskiftet uppgick till 1090 megawatt, att öka med ytterligare runt 600-700 megawatt”, säger Anna Werner. 

Om prognosen stämmer innebär det att årets tillskott av solel är i samma storleksordning som eleffekten i en av nedlagda reaktorerna i Barsebäcks kärnkraftverk.

Den förväntade ökningen av själva elproduktionen från de nya solcellerna blir sannolikt runt 0,6 terawattimmar (TWh) på årsbasis, bedömer Anna Werner. 

”Det är ju betydligt lägre än i en kärnkraftsreaktor. Men tillskottet bidrar till att produktionen från solel för första gången i år med säkerhet överstiger 1 TWh.”

Det kan jämföras med att den totala svenska elproduktionen under 2020 uppgick till nästan 159 TWh, enligt Energimyndigheten. El från vatten-, kärn- och vindkraft dominerar.

”Solel är det kraftslag som växer snabbast i världen. Sverige ligger än så länge långt efter men tillväxten är väldigt snabb och även här finns stor potential. Med rätt förutsättningar kan förnybar solel stå för minst 10 procent av den svenska elproduktionen”, säger Anna Werner.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera