Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Efter domstolsbeslutet – billigare att klimatkompensera

Efter många års kamp fick Arla rätt i högsta distans, vilket gör att klimatkompensation nu blir avdragsgillt för företagen.

Arla fick rätt, vilket gör att rättspraxis ändras.
Arla fick rätt, vilket gör att rättspraxis ändras.Foto:ADAM IHSE/TT

Förra veckan kom en dom från Högsta Förvaltningsdomstolen som klargör att företag som betalat för klimatkompensation och som marknadsfört kompensationen vid försäljning av företagets produkter har rätt till avdrag för utgifterna som marknadsföringskostnader.

Det är Arla som fått rätt i högsta distans och enligt företag som kämpat med frågan i flera år innebär domslutet en ändrad rättspraxis. Max Burgers är ett av de företag som drivit frågan och de har ett i det närmaste identiskt fall i Högsta Förvaltningsdomstolen just nu.

”Vi har i många år drivit på för att det ska vara lätt att göra rätt när det gäller klimatfrågan. Vi är glada och lättade att klimatkompensation äntligen blivit avdragsgillt inte bara för oss utan för alla företag. Att rättspraxisen ändrats är en seger för jordens klimat”, säger Richard Bergfors, vd på Max Burgers, i en kommentar.

Kampen för att klimatkompensation ska bli avdragsgill har drivits av ett stort antal företag under många år. 

Senast i december 2017 uppmanade ett antal företag i ett öppet brev konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att ta tag i frågan om avdragsrätt för klimatkompensation. Högsta Förvaltningsdomstolen ansåg så sent som 2014 att klimatkompensation inte ska ge rätt till skatteavdrag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?