ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Efter domstolsbeslutet – billigare att klimatkompensera

  • Arla fick rätt, vilket gör att rättspraxis ändras. Foto: ADAM IHSE/TT

Efter många års kamp fick Arla rätt i högsta distans, vilket gör att klimatkompensation nu blir avdragsgillt för företagen.

Förra veckan kom en dom från Högsta Förvaltningsdomstolen som klargör att företag som betalat för klimatkompensation och som marknadsfört kompensationen vid försäljning av företagets produkter har rätt till avdrag för utgifterna som marknadsföringskostnader.

Det är Arla som fått rätt i högsta distans och enligt företag som kämpat med frågan i flera år innebär domslutet en ändrad rättspraxis. Max Burgers är ett av de företag som drivit frågan och de har ett i det närmaste identiskt fall i Högsta Förvaltningsdomstolen just nu.

”Vi har i många år drivit på för att det ska vara lätt att göra rätt när det gäller klimatfrågan. Vi är glada och lättade att klimatkompensation äntligen blivit avdragsgillt inte bara för oss utan för alla företag. Att rättspraxisen ändrats är en seger för jordens klimat”, säger Richard Bergfors, vd på Max Burgers, i en kommentar.

Kampen för att klimatkompensation ska bli avdragsgill har drivits av ett stort antal företag under många år. 

Senast i december 2017 uppmanade ett antal företag i ett öppet brev konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att ta tag i frågan om avdragsrätt för klimatkompensation. Högsta Förvaltningsdomstolen ansåg så sent som 2014 att klimatkompensation inte ska ge rätt till skatteavdrag.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer