Annons

Dyrare utsläppsrätter slår mot Cementa

Svenska cementtillverkaren Cementa redovisar ett negativt finansiellt resultat för 2018. Orsaken är enligt företaget den minskade tilldelningen av utsläppsrätter i kombination med ett fyrdubbelt pris på nya utsläppsrätter.

Foto:Karl Melander/TT

Cementa, som ägs av tyska Heidelberg Cement, skriver att Cementa ser det som en självklarhet att ta sitt ansvar för att målen i Parisavtalet ska nås och att cement som tillverkas i Sverige har 15 procent bättre miljöprestanda än det globala genomsnittet. Samtidigt säger Heidelberg Cements hållbarhetschef Karin Comstedt Webb att det nu i och med EU:s handel med utsläppsrätter går att se ett tydligt koldioxidläckage till cementproducerande länder utanför EU. 

”Det är tydligt att handeln med utsläppsrätter är ett mynt med två sidor. Å ena sidan stimulererar den till klimateffektivitet och vi har till exempel redan fasat ut 60 procent av våra utsläpp. Vi har som mål att bli nästintill fria från kolanvändning i produktionen senast 2030. Det här är inget arbete som bedrivs med samma intensitet i länder utanför ETS, och det skapar en konkurrensmässig snedvridning”, säger hon till Aktuell Hållbarhet. 

Karin Comstedt Webb säger att Cementa kommer att fortsätta investera i en mer klimatpositiv produktion. En förutsättning för arbetet mot klimatneutralitet är CCS, som Cementa gärna vill få på plats så snart som möjligt men det kräver tunga investeringar.

I slutändan går det enligt Karin Comstedt Webb inte att komma ifrån att cement kommer att bli dyrare, i varje fall om den är tillverkat på ett klimateffektivt sätt. 

”Det här betyder att också kundledet kommer att behöva ta ett ansvar. Exakt hur prisökningen kommer att se ut över tid är oklart, men klart är att det kostar att bli av med utsläppen. Det är tydligt redan i dag.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera