1515
Annons

Dyr nota för extremväder – 2021 ytterligare ett rekordår

Notan för extremväder stiger i USA, samtidigt som Tyskland slog ett dystert kostnadsrekord för naturkatastrofer i fjol. Det innebär ännu ett i raden av tuffa år för försäkringsbranschen – men får andra att se investeringsläge.

”Effekten för investerare är att det tvingar upp premierna”, säger Tony Persson, ränte- och strategichef på Alecta som nu investerat 450 miljoner dollar i fonder kopplade till katastrofförsäkringar.

Regionen Byas-Kuel i Sibirien brandhärjades i augusti 2021.
Regionen Byas-Kuel i Sibirien brandhärjades i augusti 2021.Foto:Vadim Skryabin
Förödelse i tyska Ahrdalen efter översvämningen i juli 2021.
Förödelse i tyska Ahrdalen efter översvämningen i juli 2021.Foto:Christine Olsson

Omkring 1.300 miljarder svenska kronor. Så mycket summeras kostnaderna för fjolårets väderkatastrofer till i USA. Det innebär att 2021 blev det tredje dyraste år som uppmätts för extremväder, enligt en rapport från National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA. Minst 688 personer dog, främst i värmeböljor. 

Dyrast blev orkanen Ida, som orsakade stor förödelse när den svepte in över landets södra delar i slutet på augusti. Byggnader drog på sig omfattande skador, och den lilla staden Jean Lafitte i Louisiana totalförstördes. Sammanlagt beräknas Ida ha kostat drygt 78 miljarder dollar, varav försäkringsbolagen betalade 36 miljarder, enligt försäkringsjätten Munich Re. Det gör orkanen till en av USA:s fem dyraste sedan 1980.

Fjolårets nota är en del av en dyster trend där kostnaderna för extremväderkatastrofer ökar. De senaste fem åren har kostnaden i USA i snitt legat på 148 miljarder dollar per år, vilket är rekord för en femårsperiod.

I Europa slog Tyskland sitt eget kostnadsrekord efter sommarens kraftiga översvämningar. Sammanlagt orsakade regnovädret skador för motsvarande drygt 400 miljarder kronor, enligt Munich Re, varav nästan 300 miljarder kronor i Tyskland. Över hela världen uppskattas tillgångar för omkring 2,5 biljoner kronor förstörts i fjol grund av naturkatastrofer.

Många katastrofår i rad har satt hård press på försäkringsbolagen. Premierna har sannolikt varit för låga i relation till risken, men nu håller det på att förändras, enligt Tony Persson på Alecta.

”Katastrofmarknaden har varit katastrof i flera år, men det positiva med det för investerare är att det tvingar upp premierna. Marknaden måste nu täcka upp för förlusterna som skett, vilket fick premierna att gå upp mellan 10 och 15 procent nu i januari”, säger han.

Alecta har därför investerat 450 miljoner dollar i fonder med koppling till naturkatastrofrisker. 250 miljoner dollar i en fond av återförsäkringsbolaget Swiss Re och 200 miljoner dollar i en fond av återförsäkringsbolaget Scor. Och de planerar ytterligare investeringar i liknande upplägg.

”Man måste vara beredd på att använda någon procent av balansräkningen för att få effekt”, säger Tony Persson.

Det som gör investeringen attraktiv för pensionsbolaget är dels att det innebär en diversifiering, eftersom naturkatastrofer inte är korrelerade med börsen. Dessutom kräver satsningen långsiktighet.

”Naturkatastrofer är omöjliga att förutspå. Har man otur kan det vara ett kostsamt år direkt, som gör att man måste stoppa in mer pengar. För att få igen dem måste man vara villig att sitta kvar i placeringen under lång tid, och det är långsiktigheten som gör att vi är en bra match. Vi kan ta högre likviditetsrisk än många andra, och det får vi en bra premie för här”, säger Tony Persson.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?