Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Dryckesbranschen förpackar utsläppen

Det är förpackningarna som är svenska bryggerier och vin- och spritföretags huvudvärk. Burkar, flaskor och pappakartonger står för 77 procent av utsläppen.

Foto:Roger Vikström / TT

Klimatutsläppen från alkoholhaltiga drycker i Sverige ligger i genomsnitt på 0,130 kilo koldioxid per liter dryck om drycken är producerad i Sverige och 0,322 kilo koldioxid per liter dryck om drycken är importerad. 

Det visar den senaste klimatrapporten från Dryckesbranschens Klimatinitiativ som släpps i dag. Rapporten är den första gemensamma rapporten från initiativet som består av 35 företaget som tillsammans utgör 74 procent av Systembolagets försäljningsvolym. 

Siffrorna i rapporten är från år 2018 och visar att de totala inrapporterade utsläppen från de 35 företagen uppgick till 230.290 ton koldioxidekvivalenter i scope 1 och 2 (direkta utsläpp från bolagets egna aktiviteter, tex produktion, samt indirekta utsläpp från tex uppvärmning).

Enligt rapporten motsvarar det 0,5 procent av Sveriges totala utsläpp eller det genomsnittliga utsläppen från 22.000 svenskar. 

Enligt rapporten kommer den största klimatpåverkan i dryckesbranschen från förpackningar, 77 procent. Att andelen är så stor beror främst på att rapporten inte räknat med odlingen av råvarorna till drycker. Hade dessa räknats med hade siffrorna sett helt annorlunda ut. Att odling inte räknats med beror enligt Systembolaget på att beräkningarna där görs med schabloner och att det då är svårt att se resultaten från förändringsarbetet.  Av de indirekta utsläppen, scope 3, kommer 20 procent från transporter.

”Fokus för oss framåt är att sätta konkreta mål för förpackningar och transporter, samt att stötta varandra, stora som små aktörer i branschen, att integrera hållbarhet i våra affärsmodeller fullt ut”, säger Anna De Geer, vd på Sprit & Vinleverantörsföreningen, i en kommentar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?