Annons

Drottningens bankir rensar ut smutsiga bolag

Den brittiska drottningens aktieportfölj blir grönare när förmögenhetsförvaltaren Coutts rensar i portföljen. Det rapporterar flera medier.

Drottning Elizabeth II stuvar om
Drottning Elizabeth II stuvar omFoto:Toby Melville

Brittiska Coutts som förvaltar drottning Elizabeth II:s förmögenhet ska minska sina portföljers klimatpåverkan, det framgår av bankens hållbarhetsredovisning. 

Målet är att minska innehavens samlade koldioxidutsläpp med 25 procent före 2022. För att nå dit ska förmögenhetsförvaltaren sälja alla aktier i bolag som får mer än 5 procent av sina intäkter från utvinning av kol, oljesand eller exploatering av olja och gas i Arktis.

Coutts, som ägs av bankjätten RBS, ska också exkludera alla bolag som får mer än 25 procent av sina intäkter från elproduktion i kolkraftverk. 

Det är några steg att i det långsiktiga målet att minska innehavens koldioxidutsläpp med 50 procent senast 2030.

Leslie Gent, Coutts chef för hållbara investeringar, lyfter fram att banken måste ta sitt ansvar och att tillsynsmyndigheterna bör arbeta för att reformera branschen.

”Hittills har det varit mycket morot och lite piska, vi anser att tillsynsmyndigheterna bör skärpa sin hållning för att hjälpa till att driva verkliga förändringar,” säger han i ett uttalande.

Coutts har sedan tidigare haft en tydlig strategi där hållbarhet är integrerat i hela investeringsprocessen, och inte bara något som gäller för vissa produkter.

”Vi investerar med syfte och integritet och med ett starkt fokus på hållbarhet. Det är oerhört viktigt att vi gör det bra”, beskriver Mohammad Kamal Syed, chef för kapitalförvaltningen på Coutts, bankens hållning.

”Vi måste alla göra något påtagligt. Att besegra klimatförändringar handlar till exempel inte om vad vi tror, ​​det handlar om vad vi gör”, fortsätter han.

Drottning Elizbeth II är känd för att vara mycket sparsam. Enligt Sunday Times har den 94-åriga regenten en privat förmögenhet på minst 4 miljarder kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från BrainHeartAnnons

Allt fler upptäcker de klimatmässiga fördelarna med bergvärme och geoenergi

För att vi ska lyckas nå de globala klimatmålen räcker det inte enbart att satsa på fossilfria uppvärmningsalternativ – de behöver vara C02-fria. 500 000 villaägare med bergvärme har insett detta liksom att mängden köpt energi reduceras med 70 procent. Men bland ägare av stora fastigheter har solbaserade värmepumpsanläggningar stått i skuggan av fjärrvärme. Nu får allt fler stora aktörer upp ögonen för den solbaserade geoenergin menar Ulf Jonströmer, grundare av bland annat BrainHeart Energy och Sonority, båda fokuserade på CO2-fria lösningar för stora fastigheter.

Geoenergi är en förnybar energikälla som till skillnad från vindkraft och solceller fungerar dygnet och året runt. Värmen genereras från solen som värmer upp marken och berget som likt ett batteri lagrar värmeenergin redo att användas. Lösningen ger både minskade kostnader och undviker koldioxidutsläpp, jämfört med fjärrvärme som främst förbränner skogsprodukter och släpper ut miljontals ton koldioxid till atmosfären – där vi absolut inte vill ha den.

– Den energi vi genererar är till 70 procent gratis energi som fyller på sig självt under varma årstider och är C02-fri. Vi ser att fler stora aktörer nu börjat inse att det inte räcker att vara fossilfri utan vi måste sluta bränna upp träd som gör bättre nytta genom att istället absorbera koldioxid, säger Ulf Jonströmer.

”En bortglömd energikälla”

Geoenergi är något av en bortglömd energikälla i all uppmärksamhet kring vindkraft och solceller, menar Ulf Jonströmer. Detta trots de stora vinster fastighetsägare och företag kan hämta. Konsumtionen av köpt energi går exempelvis ned med så mycket 65-70 procent, förklarar han.

– Om man ska översätta det till pengar och jämföra det med fjärrvärme så kan man se att 100 procent att fjärrvärmens energi kommer från just fjärrvärme. Inom geoenergi kommer två tredjedelar av energin från berget och marken, helt gratis. Den resterande tredjedelen består av elektricitet som behövs för att pumpa upp energin från marken och få cirkulation i ett värmesystem till exempel. Detta blir också helt C02-fritt om man använder grön-el från vind, sol eller vatten.

Ökade önskemål

Ulf Jonströmer ser positivt på trenden som visar en ökad insikt kring behovet av att bli C02-fri.

– Fler stora fastighetskoncerner börjar förstå att klimatvänlighet inte är likställt med fossilfrihet. Koldioxid är giftet för klimatet och EU och andra organ arbetar på en betydande beskattning av CO2.Vi använder solbaserade värmepumpar i kombination med berget men också solceller för att komplettera med billig och CO2-fri el.

Fakta BrainHeart

BrainHeart är ett investmentbolag och dess helägda dotterbolag Sonority ä helt fokuserat på förnybara CO2-fria energilösningar för stora fastigheter. Namnet BrainHeart kommer från 30 års erfarenhetav av att all framgångsrik verksamhet bygger på det rätta teamet med både kunskap och kompetens ”Brain” och engagemang och driv ”Heart”.

För mer information: www.sonority.se

Mer från BrainHeart

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BrainHeart och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?