Annons

Di samlar topparna inför det stora eldprovet

Jämställdhet och mångfald är nyckelfaktorer när näringslivet rustar för framtidens utmaningar. Nu drar Di igång mötesplatsen Di Business 50/50 där vi samlar näringslivets främsta ledare och experter för att diskutera hur vi kan öka takten mot ett mer jämställt näringsliv.

Styrelseproffset Sara Öhrvall, Allbrights vd Amanda Lundeteg och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen är några av dem som deltar i konferensen Di Business 50/50.
Styrelseproffset Sara Öhrvall, Allbrights vd Amanda Lundeteg och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen är några av dem som deltar i konferensen Di Business 50/50.Foto:Jack Mikrut/TT

Inte ens vart femte svenskt storbolag har en jämställd ledningsgrupp. Det visade den unika kartläggning av Sveriges 1.000 största företag, som Di genomförde under våren 2020.

Och även om utvecklingen går framåt så tar det tid. I början av oktober tog Di återigen tempen på jämställdheten i det svenska näringslivet och kunde då konstatera att mindre än 20 procent av årets börsdebutanter har en kvinnlig vd.

Läs mer: Uselt facit för jämställdheten i årets nynoteringar 

Siffrorna är nedslående. I dag vet de flesta som håller sig ajour med det rådande företagsekonomiska forskningsläget att mångfald är lika mycket en konkurrensfaktor som en rättvisefråga. Innovation, kreativitet och en mer flexibel anpassning till förändring är egenskaper som bevisligen stärks av en mer diversifierad arbetsstyrka.

Om pandemin varit en brandövning för näringslivets omställningsförmåga är klimatförändringarna eldprovet. Ingen kompetens får slarvas bort när vi rustar det svenska näringslivet för att möta framtidens utmaningar.

Läs mer: Endast 194 av 1.000 storbolag har en jämställd ledningsgrupp 

Amanda Lundeteg kommer att presentera Allbrights årliga rapport över jämställdheten i svenska ledningsgrupper.
Amanda Lundeteg kommer att presentera Allbrights årliga rapport över jämställdheten i svenska ledningsgrupper.Foto:Jack Mikrut

Mot bakgrund av detta bjuder Di nu för första gången in till mötesplatsen Di Business 50/50, ett forum där vi mitt under brinnande pandemi lyckats samla några av näringslivets främsta ledare och experter för att på ett smittsäkert sätt diskutera hur vi kan öka takten mot ett mer jämställt näringsliv.

En av de centrala frågorna under konferensen är vad som egentligen krävs av den högsta ledningen för att styra en organisation mot jämställdhet. Det reder vi ut med hjälp av bland andra näringslivsveteranen Caroline af Ugglas, ägarstyrningsansvarig på Svenskt Näringsliv. 

Deltar under konferensen gör även jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, styrelseproffset Sara Öhrvall och Lena Ag, generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten, som kommer att berätta mer om hur pandemin påverkat bolagens jämställdhetsarbete under året.

På scen hittar vi också stiftelsen Allbrights vd Amanda Lundeteg, som kommer att presentera Allbrights årliga rapport över jämställdheten i svenska ledningsgrupper och även dela ut det så kallade Allbrightpriset till börsens mest jämställda bolag. Fackförbundet Unionen kommer även dela ut Guldnappen, ett årligt pris till föräldravänliga arbetsplatser. 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera