1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Di rankar åter börsens mest hållbara bolag

Dagens industri, Aktuell Hållbarhet och Lunds universitet fortsätter att ranka börsbolags hållbarhetsprestationer. Arbetet med 2021 års upplaga av Hållbara bolag är nu i full gång.

Ifjol låg fokus i rankningen på hållbarhetsrisker, men i år breddas rankningen igen.

”I fjol hade vi fokus på hållbarhetsrisker och scenarioanalys. Det visade sig att bolagen har mycket kvar att göra inom detta område. Därför lyfter vi in detta som en ny kategori i årets bolagsrankning”, säger Susanne Arvidsson.

Rankningsmodellen har utvecklats med hjälp av ett advisory board och består dels av en rapport- och hemsidestudie fokuserad på hur bolagen arbetar med hållbarhet och dels av en enkät som nyligen gått ut till de cirka 150 bolagen som rankas i år.

”Ambitionen är att pusha våra svenska bolag till att tätpositionen inom de olika hållbarhetsarenorna. Detta tror vi görs bäst genom att lyfta goda exempel som fler kan inspireras av”, säger Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet som genomför rankningen. 

Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.Foto:Amanda Lindgren

Läs mer: Här är vinnarna i Hållbara bolag 2020 – alla listorna 

Vilka trender ser du i näringslivet vad gäller hållbarhet just nu?
”Många har börjat få upp ögonen för att tillgången till kapital och därmed även kostnaden för kapital framöver kommer att bero på hur bolaget presterar på hållbarhetsområdet. Det är nytt och kommer att skaka om ordentligt. Just denna effekt är lagstiftarna ute efter när de försöker att utveckla regelverk som främjar en omdirigering och accelerering av kapitalflöden mot hållbara investeringar”, säger Susanne Arvidsson.                     

Vad upplever du är bolagens största utmaningar just nu?
”Det kommer mycket ny reglering och lagstiftning, som den reviderade hållbarhetsredovisningslagen och EU taxonomin, som bolagen måste anpassa sig till.  Detta att vi går in i en ny intensifierad lärprocess där det är viktigt att växla upp tempot för att inte tappa gentemot konkurrenter”, säger Susanne Arvidsson.               

Vad ser du mest fram mot i årets rankning?
”Vi är nyfikna på om den positiva utveckling som vi noterade 2019 håller i sig. Flyttar bolagen fram sina positioner och har de förbättrat sina hållbarhetsprestationer?”, säger Susanne Arvidsson.        

 

 

 


Innehåll från AccentureAnnons

Bransch i omvandling: Det här krävs för partnerskap med den nya elkunden

Vinterns elpriser har, minst sagt, fått konsumenterna att lägga märke till sin elräkning. Nu måste elbolagen visa kunderna att de erbjuder något mer än bara en faktura, och det finns framförallt fem områden som krävs för att skapa partnerskap med den nya elkunden.

Läs mer om vad som krävs för att bli framtidens elleverantör 

Det är mycket el på agendan just nu. Efter en vinter med rekordhöga elpriser har Rysslands invasion av Ukraina satt kniven mot strupen på den europeiska energianvändningen, samtidigt som klimatkrisen kräver en omställning från fossila bränslen i varenda bransch, från transport till ståltillverkning.

– Energi är verkligen en bransch under stark omvandling, och det sker brett i hela samhället, konstaterar Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

– Framförallt ser vi att kunderna, oavsett om det är privatkunder eller företagskunder, i dag ställer helt andra krav på sin elleverantör än vad de har gjort tidigare.

Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.
Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

Rapporten ”The New Energy Consumer” från Accenture konstaterar att relationen mellan kund och elleverantör tidigare var i princip transaktionsbaserad. El kom ur två hål i väggen, räkningen betalades, ingen tänkte mer på det än så.

– Men både det höga elpris vi ser nu och den höga medvetenhet som finns kring hållbarhet har ändrat det här markant. Slutkunden idag vill vara med och bidra till energi-omställningen genom att köpa grönare el, men de vill också ha hjälp från elbolagen med att effektivisera sin egen elkonsumtion.

Perspektivskifte av stora mått

Och det här ställer elbolagen inför ett perspektivskifte av stora mått. Inte minst kräver det en ny syn på vad som egentligen skapar värde för både dem själva, och för kunden. Enligt rapporten är det framförallt fem områden som elbolagen behöver fundera över för att skapa en känslomässig, snarare än transaktionsbaserad, relation med sina kunder: Syfte, Produkter, Teknikplattformar, Talang och Partnerskap.

– Alla de här fem är lika viktiga, men att ha ett ambitiöst och genuint syfte som fylls med reellt innehåll snarare än floskler är grunden. Syftet skall sedan driva åtgärder, för det är utan tvekan så att kunder och företag vill köpa tjänster och produkter från företag som bidrar till omställningen kring hållbarhet.

Det är med ett tydligt syfte företagen kan hitta riktningen för att utveckla nya produkter och tekniska plattformar, det är med ett tydligt syfte de kan attrahera anställda och kunder, och det är med ett tydligt syfte de hittar de partnerskap som blir avgörande för att kunna bli en viktig spelare, inte bara på elmarknaden, utan i den energiomställning som nu sker inom hela samhället. Och här ser Fredrik Engdar att de svenska bolagen ligger bra till.

– Många svenska elbolag ligger redan långt framme, för de vet vad de vill åstadkomma och de verkar vara genuina i sin önskan att nå dit. Nu gäller det att ta nästa steg och fortsätta driva omvandlingen mot ett hållbart samhälle.

Rapporten visar även att konsumenterna vill ha hjälp att själva ställa om sin energikonsumtion. Dels via råd och tips, dels också via nya produkter och miljövänliga alternativ. 

– De svenska bolagen ligger bra till när det gäller att erbjuda grön el, men sen behöver de hjälpa kunderna i deras omställning och effektivisera elanvändningen. För att åstadkomma detta behövs både större insikt i kunders beteende och behov, samt nya typer av produkter. 

Nya former av partnerskap

En annan viktig aspekt av omställningen är nya former av partnerskap för att i nära samarbete med företagskunder och andra aktörer på marknaden förändra energianvändningen. 

– Partnerskap är en hjärtefråga för mig. Energiomställningen har redan lett till helt nya sorters gränsöverskridande samarbeten mellan branscher som vi inte har sett så ofta tidigare.

Till exempel möbelföretag som säljer solpaneler, snabbmatskedjor som blir laddstationer för elbilar, oljebolag som köper kraftbolag – kombinationerna är många, ibland överraskande och uppstår överallt.

– Det är den ökande kundinsikten, och självinsikten, som ligger bakom. Företagen inser att de inte kan göra allt själv, utan att de måste ingå partnerskap både med aktörer i andra branscher och med snabba, digitala startups som kan hjälpa till att utveckla nya förmågor och snabba på energiomställningen. De här konstellationerna kommer att vara avgörande för att klara av att vara relevant på den nya energimarknaden.

Läs mer om elbranschens omställning 

 

Mer från Accenture

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accenture och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?