1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Di rankar åter börsens mest hållbara bolag

Dagens industri, Aktuell Hållbarhet och Lunds universitet fortsätter att ranka börsbolags hållbarhetsprestationer. Arbetet med 2021 års upplaga av Hållbara bolag är nu i full gång.

Ifjol låg fokus i rankningen på hållbarhetsrisker, men i år breddas rankningen igen.

”I fjol hade vi fokus på hållbarhetsrisker och scenarioanalys. Det visade sig att bolagen har mycket kvar att göra inom detta område. Därför lyfter vi in detta som en ny kategori i årets bolagsrankning”, säger Susanne Arvidsson.

Rankningsmodellen har utvecklats med hjälp av ett advisory board och består dels av en rapport- och hemsidestudie fokuserad på hur bolagen arbetar med hållbarhet och dels av en enkät som nyligen gått ut till de cirka 150 bolagen som rankas i år.

”Ambitionen är att pusha våra svenska bolag till att tätpositionen inom de olika hållbarhetsarenorna. Detta tror vi görs bäst genom att lyfta goda exempel som fler kan inspireras av”, säger Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet som genomför rankningen. 

Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.Foto:Amanda Lindgren

Läs mer: Här är vinnarna i Hållbara bolag 2020 – alla listorna 

Vilka trender ser du i näringslivet vad gäller hållbarhet just nu?
”Många har börjat få upp ögonen för att tillgången till kapital och därmed även kostnaden för kapital framöver kommer att bero på hur bolaget presterar på hållbarhetsområdet. Det är nytt och kommer att skaka om ordentligt. Just denna effekt är lagstiftarna ute efter när de försöker att utveckla regelverk som främjar en omdirigering och accelerering av kapitalflöden mot hållbara investeringar”, säger Susanne Arvidsson.                     

Vad upplever du är bolagens största utmaningar just nu?
”Det kommer mycket ny reglering och lagstiftning, som den reviderade hållbarhetsredovisningslagen och EU taxonomin, som bolagen måste anpassa sig till.  Detta att vi går in i en ny intensifierad lärprocess där det är viktigt att växla upp tempot för att inte tappa gentemot konkurrenter”, säger Susanne Arvidsson.               

Vad ser du mest fram mot i årets rankning?
”Vi är nyfikna på om den positiva utveckling som vi noterade 2019 håller i sig. Flyttar bolagen fram sina positioner och har de förbättrat sina hållbarhetsprestationer?”, säger Susanne Arvidsson.        

 

 

 


Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor:

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?