Annons

Di avslöjar: Länsförsäkringar behåller oljejättar – trots nya riktlinjer

Trots att Länsförsäkringar uppger att de utesluter olje- och gasbolag finns jättar som Exxon Mobil och Chevron kvar i portföljen, kan Di avslöja.

”Det kan vara så att vi omvärderar”, säger Kristofer Dreiman vid Länsförsäkringar.

Jakob König leder projektet Fair Finance Guide.
Jakob König leder projektet Fair Finance Guide.Foto:JESSICA GOW / TT

Länsförsäkringar meddelade häromdagen att man utesluter bolag som är verksamma inom prospektering och utvinning av olja och gas i de egna fonderna och investeringsportföljerna för Länsförsäkringar Liv, Fondliv och Sak.

De nya kriterierna innebär att 15 bolag har sålts av från Länsförsäkringars investeringar. Över 220 bolag har identifierats som uteslutna att investera i.

Några aktörer som fortfarande finns kvar i Länsförsäkringars portföljer är Exxon och Chevron, trots att de uppfyller kriterierna för uteslutning. Jakob König, som leder projektet Fair Finance Guide, är kritisk.

”Det rimmar varken med deras egna kriterier eller med vad spararna förväntar sig. De här bolagen har varit bakåtsträvare när det gäller klimatförändringarna”, säger han.

Enligt de nya kriterierna utesluts bolag vars omsättning från prospektering och konventionell utvinning av olja och gas överstiger 50 procent. Något som enligt Exxons och Chevrons senaste årsrapporter gäller för båda.

I grunden är det bra, tycker Jakob König, att Länsförsäkringar sätter tydliga gränser för utvinning av olja och gas, eftersom bankerna länge bara haft gränser för utvinning av kol.

”Samtidigt finns det andra svenska aktörer som har gått betydligt längre än Länsförsäkringar. Exempelvis har SPP och Handelsbanken plockat bort i princip alla fossilbolag ur sina investeringar”, säger han.

Ett exempel är Skandia, som nyligen beslutade att exkludera 25 bolag, bland dem Exxon och Chevron.

Kristofer Dreiman, chef för ansvarsfulla investeringar inom kapitalförvaltningen på Länsförsäkringar Liv, säger till Di att underlaget för beslutet om uteslutning kommer från förvaltarens leverantör, Trucost.

”I det underlag vi får från vår leverantör så påvisas inte den andelen som möter vårt kriterium”, säger han.

Varför tittar ni inte själva på årsrapporterna?

”Vi bedriver vår genomlysning av portföljerna i en top–down-screening och genomlyser alla positioner mot de databaser vi har tillgång till. Vi går inte igenom vartenda bolag vi har i vårt investeringsbara universum.”

Ni skriver på er hemsida att ni förväntar er att att bolagens ”lobbyverksamhet inte syftar till att försvaga politiska klimatåtgärder”. Samtidigt vet vi att både Exxon och Chevron hör till de bolag som spenderar mest pengar på lobbying mot just klimatåtgärder.

”Ja, och det är därför vi har bolagen under lupp och också är delaktiga i investeringsinitiativet Climate Action 100+.”

Efter Di:s samtal lovar Länsförsäkringar att jämföra Chevrons och Exxons klassificering mot den man får från leverantören i samband med en uppdatering av hållbarhetskriterierna som sker vid årsskiftet.

Innebär det att de här bolagen kanske åker ut då?

”Vi är intresserade av hur vår leverantör bedömer prospektering och utvinning av nya fyndigheter jämfört med hur Exxon gör den bedömningen. Lite beroende på vad vi får fram i den analysen kan det vara så att vi omvärderar den intäktssiffra som vi har från de här två bolagen.”

Men då tittar ni på bolagens egna siffror ändå?

”Vi gör stickprov för enskilda bolag. Nu när vi fått kompletterande underlag som du hänvisar till kan vi vid den process som strax påbörjas också titta på det.”

 

 

 

 


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?