Di avslöjar: Endast större bolag omfattas av taxonomin

Den spridda uppgiften att alla svenska noterade bolag med över 250 anställda omfattas av EU-taxonomin är fel. I stället handlar det om bolag med över 500 anställda. Det bekräftar Per Bolunds pressekreterare till Di.

Foto:Amir Nabizadeh/TT

Den så kallade EU-taxonomin införs vid årsskiftet och innebär att ett stort antal företag måste bedöma hur miljömässigt hållbar deras verksamhet är. Men vilka bolag som faktiskt måste följa taxonomin har det uppstått förvirring kring. 

Enligt uppgifter i media samt från finansbranschens företrädare är det finansiella bolag samt noterade icke finansiella bolag med minst 250 anställda som ska följa taxonomin.

Men det är fel, kan Di avslöja. I själva verket är det bara finansiella bolag samt bolag med över 500 anställda som tvingas följa taxonomin.

Uppgifterna bekräftas av Finansinspektionen, som uppger att är det kriterier i EU-direktivet NFRD (non-financial reporting directive) och inte den svenska årsredovisningslagen som styr vilka bolag som omfattas.

När Di ställer frågan till finansmarknadsminister Per Bolund bekräftar även han uppgifterna, via sin pressekreterare.

”Taxonomiförordningen hänvisar till NFRD (Non Financial Reporting Directive, EU:s direktiv för hållbarhetsrapportering), och det är därmed EU-direktivet som gäller och inte den nationella regleringen. Det betyder att det är en gräns på 500 och inte 250 som gäller”, skriver ministerns pressekreterare. 

Hade gränsen legat på 250 anställda så hade 1 700 bolag svenska berörts av de nya direktiven. Nu rör det sig endast om hundratalet bolag.

FI:s Johanna Wettergren säger att det kan handla om ett missförstånd. 

”Det är jätteviktigt att bolagen säkerställer huruvida man träffas av den här lagstiftningen eller inte. Finns det frågetecken är det viktigt att man rätar ut dem”.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?