ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Rådets dom: ”Det räcker inte - det går åt fel håll!

  • Foto: Pontus Lundahl/TT

Klimatpolitiska rådets årsrapport är tydlig: Kraftiga åtgärder krävs om Sverige ska nå klimatmålen. 

Det Klimatpolitiska rådet lämnade under torsdagen in sin årsrapport till regeringen. 

Budskapet var entydigt - Kraftfulla åtgärder krävs denna mandatperiod om klimatmålen ska nås.

”Läget är allvarligt. Gapet mot målet nås inte om regeringen inte gör ytterligare kraftfulla åtgärder”, säger Ingrid Bonde, ordförande för Klimatpolitiska rådet.

Klimatpolitiska rådet inrättades den 1 januari 2018 av regeringen för att granska hur väl regeringens samlade politik är förenlig med satta klimatmål och hur Sverige ligger till för att klara klimatomställningen till 2045. 

Rådet hoppas nu att rapporten skapar en kraft hos regeringen att vidta åtgärder för att komma på rätt kurs. 

”Vi försöker peka på ett antal mer övergripande rekommendationer och ett antal specifika åtgärder på transportområdet. Men sedan är det upp till regeringen att fatta besluten”, säger Ingrid Bonde.

Transporter är årets tema för rapporten. Det är en av de mest akuta frågorna då transportsektorn står för en tredjedel av våra utsläpp av växthusgaser.

Enligt planen ska dessa ha minskat med 70 procent fram till 2030, jämfört med 2010. 

”Vi borde accelerera, men i stället har vi tre år i rad haft en utsläppsminskning på 1 procent.” 

”När det gäller transportsektorn är det mycket på gång, såsom elektrifiering. Men ska du få folk att köra en elektrifierad bil så krävs det en laddinfrastruktur. Där behöver regeringen säkerställa att infrastrukturen finns på plats för att möjliggöra att man vågar ha tilltro till den typen av bil. Förutsägbarheten och planläggningen har en stor betydelse för att hela samhället ska samverka ihop”, säger Ingrid Bonde. 

Hon ser att näringslivet gör mycket för att klimatanpassa sig, men behöver en större förutsägbarhet och planläggning för att kunna planera sin egen omställning.

”Regeringen behöver samordna och synkronisera de initiativ som finns i dag. Det skapar förutsättningar för näringslivet att ställa om och är en viktig del för att kunna göra nödvändiga investeringar”, säger hon.

Johan Kuylenstierna, vice ordförande för Klimatpolitiska rådet, ser klimatomställningen som en möjlighet att stärka vår konkurrenskraft. 

”Om vi kan erbjuda industriella lösningar och produkter som är klimatsmarta kommer det att betyda affärsmöjligheter för svenska företag och svensk industri.”

”Det här har trängt in väldigt mycket hos industrin. Det är därför de är så progressiva idag, de ser det inte som klimatutveckling utan affärsutveckling.”

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer