ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Den svenska konsumtionen fortsätter öka

  • Konsumtionen fortsätter att öka. Foto: Nesvold, Jon Olav

Under åren 2007-2017 ökade den svenska konsumtionen med 22 procent.

Den konsumtion som ökade mest under 2017 skedde inom kommunikationsområdet, det vill säga teleutrustning och mobilabonnemang där konsumtionen ökade med 6,7 procent. 

Totalt ökade konsumtionen med 2,3 procent under 2017. Det visar Konsumtionsrapporten 2018 som Centrum för konsumtionsvetenskap ger ut årligen.

Konsumtionsrapporten 2018 tittar också på psykologin bakom konsumtionsökningen. I en fördjupningsdel i rapporten dras slutsatsen att den ökande konsumtionen har ett samband med den ökande digitaliseringen av samhället.

“Digitalisering gör det lättare för företag att bygga relationer till kunder samt att skapa mer individanpassade tjänster. Det ger ett ökat värde för konsumenterna och ett ökat välbefinnande. En hypotes är därför att digitalisering via bättre kännedom om konsumenten och mer individanpassade erbjudanden leder till ökad konsumtion”, säger Per Kristensson, professor i psykologi med inriktning mot konsumtion och innovation, i en kommentar.

I en annan fördjupningsdel av Konsumtionsrapporten konstateras att mängden tillförd förpackningsplast ökade från 192 000 ton år 2012 till 216 000 ton år 2017.

“Trots ökad återvinningsgrad krävs en minskning av den totala materialanvändningen. Enbart återvinning hinner inte ikapp den ökande plastanvändningen”, säger medförfattaren Therese Karlsson, doktorand vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, i en kommentar.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer