1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Den svenska konsumtionen fortsätter öka

Under åren 2007-2017 ökade den svenska konsumtionen med 22 procent.

Konsumtionen fortsätter att öka.
Konsumtionen fortsätter att öka.Foto:Nesvold, Jon Olav

Den konsumtion som ökade mest under 2017 skedde inom kommunikationsområdet, det vill säga teleutrustning och mobilabonnemang där konsumtionen ökade med 6,7 procent. 

Totalt ökade konsumtionen med 2,3 procent under 2017. Det visar Konsumtionsrapporten 2018 som Centrum för konsumtionsvetenskap ger ut årligen.

Konsumtionsrapporten 2018 tittar också på psykologin bakom konsumtionsökningen. I en fördjupningsdel i rapporten dras slutsatsen att den ökande konsumtionen har ett samband med den ökande digitaliseringen av samhället.

“Digitalisering gör det lättare för företag att bygga relationer till kunder samt att skapa mer individanpassade tjänster. Det ger ett ökat värde för konsumenterna och ett ökat välbefinnande. En hypotes är därför att digitalisering via bättre kännedom om konsumenten och mer individanpassade erbjudanden leder till ökad konsumtion”, säger Per Kristensson, professor i psykologi med inriktning mot konsumtion och innovation, i en kommentar.

I en annan fördjupningsdel av Konsumtionsrapporten konstateras att mängden tillförd förpackningsplast ökade från 192 000 ton år 2012 till 216 000 ton år 2017.

“Trots ökad återvinningsgrad krävs en minskning av den totala materialanvändningen. Enbart återvinning hinner inte ikapp den ökande plastanvändningen”, säger medförfattaren Therese Karlsson, doktorand vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, i en kommentar.

Miljardärernas två gröna stålbolag börjar samarbeta

H2 Green Steel ska ”kemtvätta” sitt avfall i Greenirons patenterade ugnar. De gröna ståluppstickarna har tecknat ett samarbetsavtal för att göra ståltillverkningen mer cirkulär.

”Det är bra för både oss och miljön”, säger Greenirons vd Edward Murray. 

Harald Mix som är ägare i H2GS till vänster om Carl-Henric Svanberg som investerat i Edward Murrays Greeniron.
Harald Mix som är ägare i H2GS till vänster om Carl-Henric Svanberg som investerat i Edward Murrays Greeniron.Foto:Joey Abrait/Jack Mikrut/Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera