1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

De släppte ut mest 2019

Sverige utsläpp inom utsläppshandeln minskade förra året med 5 procent, berättar Naturvårdsverket på fredagen. 

Foto:Fredrik Sandberg / TT

”Utsläppen i den i handlande sektorn har legat stilla i många år nu. Under handelsperiod nummer tre, som går tillbaka till 2013, har de inte förändrats överhuvudtaget förrän under 2019. Sedan får vi se om det här är en trend eller om det bara gäller ett enskilt år”, säger Fredrik Hannerz, chef för utsläppshandelsenheten på Naturvårdsverket, till Aktuell Hållbarhet.

Fredrik Hannerz konstaterar att den nu rapporterade utsläppsminskningen är i den storleksordning som skulle behöva ske ett genomsnittligt år. Anläggningarna inom utsläppshandeln som står för 40 procent av Sveriges utsläpp ska vara nära noll år 2045. Den största minskningen under förra året skedde inom el och värme, cementproduktion och raffinaderierna.

Vad beror nedgången på?
”Vi har inte granskat allt i detalj. En del anläggningar påverkar siffrorna väldigt mycket, är det produktionsstopp vid dem så kan det slå igenom ordentligt. Exempelvis så tror jag att Preem i Lysekil hade ett planerat avbrott under förra året och det kan vara det som avspeglar sig i siffrorna”, säger Fredrik Hannerz.

De anläggningar som släppte ut mest koldioxid under förra året var SSAB i Luleå och Oxelösund följt av Cementa i Slite, Lule kraft AB som förbränner gaserna från SSAB i Luleå samt Preem i Lysekil.

Inom hela EU var utsläppsminskningen inom handelssystemet troligen 8-9 procent enligt Naturvårdsverket, främst till följd av en minskad produktion av kolkraft som sätts i samband med ett ökat pris på utsläppsrätter.

 


Innehåll från VerizonAnnons

Här är framtiden inom nätverkssäkerhet: ”Har en enorm potential”

Det finns många tydliga fördelar med digitaliseringen för företag. Men verkligheten är att många team som arbetar med affärsteknologi har svårt att hantera och säkra en komplex och mångfacetterad it-miljö. Det nya säkerhetskonceptet Secure Access Service Edge kommer att omdefiniera företagets framtid.

Läs rapporten: Så skyddar du din organisation från cyberhot.  

I dag är många företag oroliga över ökningen av it-säkerhetshot. Hur ska de lyckas balansera tryggheten och säkerheten i sin molnbaserade infrastruktur i takt med den tekniska utvecklingens framfart?

Uppkomsten av en ny hybrid arbetsmodell medför många fördelar som till exempel högre produktivitet och bättre mående bland de anställda. Samtidigt är säkerhetsaspekterna tillräckligt oroande för att ge även det mest snabbrörliga och progressiva it-teamet huvudvärk. 

Enligt säkerhetsrapporten ”Verizon Data Breach Investigations Report”, beror 85 procent av alla dataintrång på den mänskliga faktorn. Digitaliseringen i samhället är med andra ord en dröm för många cyberbrottslingar. Vi använder allt fler appar, enheter och plattformar samtidigt som vi har en hybrid arbetsmiljö. Men det går att omvärdera nätverkssäkerheten med hjälp av Secure Access Service Edge, SASE. 

Säkerheten är en grundläggande beståndsdel av nätverket

Begreppet myntades av Gartner 2019 och innebär huvudsakligen att ett företags nätverk kopplas samman med avancerade och robusta nätverkssäkerhetstjänster, som till exempel Zero Trust-nätverksåtkomst, brandvägg som tjänst och Cloud Access Security Broker. Men för vissa företag, som Verizon Business, har konceptet SASE funnits långt innan Gartner namngav det; för att garantera att säkerheten är en grundläggande beståndsdel av nätverket, samtidigt som molnerbjudanden alltid har varit centrala för företaget. 

Enligt en undersökning från Dell’Oro Group spås SASE-marknaden som helhet uppnå en årlig tillväxttakt på 116 procent och uppgå till 5,1 miljarder dollar 2024. SASE har en enorm potential. Om tre år kommer fyra av tio företag att ha strategier för införande av SASE. Det faktum att SASE-infrastruktur finns i molnet gör det lättare för företag att optimera sin åtkomstprestanda och sammanlänka sina resurser, oavsett plats. Fördelarna är bland annat minskad utvecklingstid, snabbare speed-to-market och förbättrad flexibilitet.

När det gäller SASE så finns det ingen lösning som passar alla företag. Verizon Business konstaterar att det är viktigt att arbeta tillsammans med en partner som förstår komplexiteten i de nätverks- och säkerhetsfunktioner som ingår i SASE. 

När företag i allt högre grad använder molnet, distansarbete och är beroende av nyare teknik, som 5G och höghastighetsinternet, kommer ”rena” SD-WAN-lösningar utan integrerad säkerhetsfunktionalitet att få det svårt att förse företag med den säkerhet de önskar. 

Läs mer om hur du skyddar din komplexa digitala miljö 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?