1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

De släppte ut mest 2019

Sverige utsläpp inom utsläppshandeln minskade förra året med 5 procent, berättar Naturvårdsverket på fredagen. 

Foto:Fredrik Sandberg / TT

”Utsläppen i den i handlande sektorn har legat stilla i många år nu. Under handelsperiod nummer tre, som går tillbaka till 2013, har de inte förändrats överhuvudtaget förrän under 2019. Sedan får vi se om det här är en trend eller om det bara gäller ett enskilt år”, säger Fredrik Hannerz, chef för utsläppshandelsenheten på Naturvårdsverket, till Aktuell Hållbarhet.

Fredrik Hannerz konstaterar att den nu rapporterade utsläppsminskningen är i den storleksordning som skulle behöva ske ett genomsnittligt år. Anläggningarna inom utsläppshandeln som står för 40 procent av Sveriges utsläpp ska vara nära noll år 2045. Den största minskningen under förra året skedde inom el och värme, cementproduktion och raffinaderierna.

Vad beror nedgången på?
”Vi har inte granskat allt i detalj. En del anläggningar påverkar siffrorna väldigt mycket, är det produktionsstopp vid dem så kan det slå igenom ordentligt. Exempelvis så tror jag att Preem i Lysekil hade ett planerat avbrott under förra året och det kan vara det som avspeglar sig i siffrorna”, säger Fredrik Hannerz.

De anläggningar som släppte ut mest koldioxid under förra året var SSAB i Luleå och Oxelösund följt av Cementa i Slite, Lule kraft AB som förbränner gaserna från SSAB i Luleå samt Preem i Lysekil.

Inom hela EU var utsläppsminskningen inom handelssystemet troligen 8-9 procent enligt Naturvårdsverket, främst till följd av en minskad produktion av kolkraft som sätts i samband med ett ökat pris på utsläppsrätter.

 


Innehåll från EKNAnnons

Så tar du del av Norrlands investeringsboom

De kommande decennierna ska 1 100 miljarder kronor investeras i Norrland, inte minst av jättar inom gruvnäring och batteritillverkning. Det öppnar stora möjligheter för småföretagen – och EKN ökar nu sin närvaro i regionen för att kunna hjälpa ännu fler exportföretag och deras underleverantörer.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

– Totalt rör det sig om gröna investeringar på runt 1 100 miljarder kronor. Det är investeringar som kommer att förändra Norrland i grunden, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på statliga EKN, som hjälper svenska exportföretag.

Investeringarna är till stor del kopplade till ett antal enorma satsningar som ska göras inom förnybar energi, elektrifiering och fossilfritt stål. Men investeringarna kommer i förlängningen att förändra hela näringslivet i norra Sverige – och kan även skapa stora möjligheter för många mindre företag.

Stor potential för mindre företag

– Förutom att så stora investeringar – med alla nyanställningar och krav på utbyggd service – skapar tillväxt generellt i samhället, stärker de också möjligheterna för Norrlands mindre företag att sälja till de stora.

Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Här öppnar sig dessutom en ny världsmarknad, säger Carl-Johan Karlsson.

– Ta bara den fossilfria stålframställning som nu utvecklas i Norrland – den tekniken kommer att sprida sig globalt. De företag som är med på resan kommer att få kunder världen över.

EKN har en rad olika produkter som hjälper exportföretag att göra bättre, fler och tryggare affärer. De kan till exempel vara med och dela bankens risk när exportföretag behöver rörelsekredit för att växa eller finansiera en specifik affär. Nu ökar EKN sin närvaro i Norrland med två exportrådgivare, som på plats kan träffa och hjälpa regionens företag.

– Exportföretag som vill säkra sina betalningar, eller har behov av rörelsefinansiering via sin bank, kan få hjälp av EKN. Våra finansieringsexperter i Norrland berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa till – och sitter ofta med i det första mötet mellan företagen och banken för att ta affären framåt.

EKN kan hjälpa underleverantörer också

För Norrlands små och medelstora företag är det viktigt att veta att EKN:s garantier även är tillgängliga för underleverantörer till exportföretag.

– De flesta stora basindustrier i Norrland räknas som exportföretag så om du gör affärer med dem så ingår du i ramverket för vilka som kan få garantier från EKN, förklarar Carl-Johan Karlsson.

EKN har många olika lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?