Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

De ska ta plats för hållbarhet

Framtidens affärsmodeller stakas ut i företagens styrelserum. Därför har Aktuell Hållbarhet listat 25 personer som kan hållbarhetsanpassa de viktiga besluten.

En kraftig transformation har ­tagit sin början och de flesta av ­näringslivets aktörer befinner sig i sektorer vars spelplan snabbt förändras till följd av klimat- och hållbarhetsutmaningar.

Samtidigt saknar två av tre styrelser för stora noterade bolag i Sverige personer med tidigare erfarenhet eller kompetens inom hållbarhet. För mellanstora och mindre bolag ser statistiken sannolikt betydligt sämre ut.

Utan djup kunskap och förståelse för hållbarhetskrisen, den pågående transformationen och inte minst de komplexa konsekvenserna och effekterna riskerar huvudmannen för ett ­bolag att navigera fel. För framtiden bär på ­stora ­utmaningar men också möjligheter.

Bolagens nyckel till framgång bygger till stor del på styrelsens sammansättning, vars ­viktigaste uppgift är att tillsätta ledningen. 

Aktuell Hållbarhet listar därför nu 25 personer, utan inbördes ordning, med unik erfarenhet från både affärs­utveckling och hållbarhetsområdet. Ett urval av hållbarhetsproffs som vi tror kan hjälpa till att stärka svenska bolags konkurrenskraft och hållbarhetsprestanda i den stora transformationen. Det vill säga måsteläsning för landets ­valberedningar för att få in den kompetens som framtiden kräver i svenska företags och organisationers styrelser.

Här är topp tio: 

Lena Hök, global hållbarhetschef, Skanska

Efter tio år på Skandia rekryterades Lena Hök som global hållbarhetschef på Skanska för drygt två år sedan. Under Lena Höks ledning har Skanska bland annat legat i framkant inom hantering och rapportering av hållbarhetsrisker och arbetat med gröna obligationer för att finansiera projekt. 2019 hamnade Skanska på tidningen Fortunes Change the World-lista, 2016 tog Skandia en plats på samma lista. Lena Hök sitter i styrelsen för Sida och Boklok. 

Tomas Zimmermann, strategikonsult, Accenture

Med bakgrund från bland annat EY och som hållbarhetsstrategidirektör på Telia arbetar Tomas Zimmermann i dag som strategikonsult på Accenture. Fokus ligger på hållbar affärsutveckling genom digitalisering och innovation och att hjälpa kunder att hitta nya affärsmöjligheter inom exempelvis cirkulär ekonomi.

Maria Wetterstrand, vd, Miltton Purpose

Efter tio år som språkrör för Miljöpartiet, och ett antal år som frilansande konsult blev Maria Wetterstrand vd för Miltton Purpose. Med Norden som arena jobbar hon med hållbarhetsrådgivning för att företag ska utvecklas till att få ett tydligt samhällsuppdrag. Tidigare i år presenterade hon den statliga utredningen om hur flyget ska kunna gå på biobränsle. Maria Wetterstrand har flera styrelseuppdrag i cv:et, bland annat för White arkitekter och Cortus Energy.  

Nadine Viel Lamare, Director, Transition Pathway Initiative

Med över 15 års erfarenhet av hållbara investeringar är Nadine Viel Lamare en av pionjärerna på området. Tack vare sin långa bakgrund på Första AP-fonden och numera Transition Pathway Initiative har hon en bred kunskap inte bara om hur finans­sektorn kan ta hänsyn till hållbarhetsaspekter utan även vilka risker, möjligheter och lösningar som finns för bolag i olika branscher.

Maria Brogren, chef hållbarhet och innovation, WSP Sverige

Efter forskarexamen inom solenergi och många års erfarenhet av arbete med hållbarhetsfrågor i byggsektorn arbetar Maria Brogren i dag med att stärka teknik- och analyskonsulten WSP:s affär inom hållbarhet. Hon leder även bolagets acceleratorprogram. Med kompetens inom klimat, social hållbarhet, vattenfrågor, cirkulär ekonomi och miljö sitter hon på en god förmåga att identifiera hållbara affärsmöjligheter. Hon har arbetat på Energimyndigheten och Regeringskansliet och suttit i flera styrelser.

Andreas Gyllenhammar, chef för strategi, innovation och hållbarhet, Jämtkraft

Som en av Sveriges första hållbarhetschefer har Andreas Gyllenhammar en gedigen erfarenhet av hållbar affärsutveckling för konsultbolaget Sweco och deras kunder. Han är disputerad miljöanalytiker och har hjälpt många företagsledningar med hållbarhetsstrategier som stärker affären. I dag arbetar han med affärsutveckling, innovation och hållbarhet på Jämtkraft med fokus på bolagets förflyttning i energiomställningen.

Emma Englén, sustainability manager, Nordic Capital

Med sju års erfarenhet inom hållbarhetsområdet arbetar Emma Englén för närvarande som hållbarhetschef på riskkapitalbolaget Nordic Capital. I sin roll utvecklar och implementerar hon hållbarhetsstrategier både för investeringsverksamheten och portföljbolagen. Fokus ligger på att påvisa verkliga finansiella- och icke finansiella värden genom att utveckla företag utifrån hållbarhetsperspektiv. Emma Englén har tidigare arbetat på H&M i Hongkong och på Deloitte.

Marie Baumgarts, hållbarhetschef, SEB Group

Genom sitt uppdrag i EU-kommissionens tekniska expertgrupp i hållbara finanser sitter Marie Baumgarts på unika kunskaper kring den kommande taxonomin och EU:s nya lagstiftning för en hållbar finansmarknad. Parallellt med EU-uppdraget jobbar hon som hållbarhetschef för SEB Group och har bakgrund från bland annat Tele2 och EY. Fram till i maj satt hon i styrelsen för Brandskyddsföreningen där hon var mycket uppskattad. 

Kerstin Lindvall, hållbarhetschef, Ica-gruppen

Kerstin Lindvall har arbetat på Ica-gruppen i drygt 10 år och arbetat sig upp till en plats som hållbarhetschef. Sedan 2016 sitter hon i Ica-gruppens ledningsgrupp och deltar i styrelsens etik- och hållbarhetsutskott som sakkunnig tjänsteman. Kerstin Lindvall har suttit i ett par styrelser genom åren, men framför allt har hon rådgivit styrelseordföranden på olika bolag och hållit utbildningar i hur man som styrelse kan arbeta med hållbarhetsfrågor. 

Emelie Lindqvist Persson, hållbarhetschef på industri och energisegment, Sweco

Emelie Persson Lindqvist har drivit egen konsultbyrå med fokus på hållbarhet inom mode och kommunikation. I dag är hon hållbarhetschef för Swecos industri- och energisegment efter ett par år som hållbarhetskoordinator i samma bolag. Hon blev nyligen invald i styrelsen för Mistra som är en stiftelse för miljöstrategisk forskning. Hon sitter även i styrelsen för Bergs School of Communications mångfalds- och inkluderingsråd.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?