1515

De satsar 100 miljoner på förnybar kemi: ”Accelererande efterfrågan”

Biokemibolaget Sekab investerar 100 miljoner kronor för att bygga ut sin nuvarande produktionsanläggning och möta efterfrågan på hållbara kemikalier.

”Vi kan inte leverera i den takt som efterfrågan ökar”, säger bolagets vd Mikael Fränckel. 

Mikael Fränckel, vd på Sekab och Emil Källström, vice vd.
Mikael Fränckel, vd på Sekab och Emil Källström, vice vd.Foto:Håkan Nordström

Efterfrågan på kemikalier för industriellt bruk gjorda på förnybara råvaror växer enligt svenska Sekab som nu satsar 100 miljoner kronor för att kunna öka produktionskapaciteten i Örnsköldsvik.

De gröna kemikalierna produceras från förnybar bioetanol, som kan utvinnas ur exempelvis rester från skogsindustrin eller jordbruksprodukter så som spannmål eller majs. Kemikalierna är sedan basen i produktionen för många av våra vardagsprodukter, som blöjor, färg, kosmetika och rengöringsmedel. 

”Den här investeringen betyder att vi ganska kraftigt kan öka vår produktion av gröna hållbara kemikalier. Vi ser en starkt ökad och accelererande efterfrågan på den typen av produkter som vi i dag inte kan leverera i den takt som efterfrågan ökar”, säger Sekabs vd Mikael Fränckel.

Med den utbyggda produktionsanläggningen för biodrivmedel och kemikalier räknar Sekab med att öka produktionen med 30 procent. Det ska ske genom en ny gasförbränningspanna och ökad lagerplats för industriättika. Anläggningen beräknas stå klar hösten 2022 och investeringen väntas återbetala sig på drygt sju år baserat på den utökade produktionen.

Emil Källström, nytillträdd på posten som vice vd och strategisk affärsutvecklare efter att ha lämnat sitt tidigare uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, framhåller att investeringen är en affärsstrategisk utveckling för företaget.

”I dagsläget är kemibranschen i väldigt hög utsträckning oljeberoende. Vi vill visa att det finns en annan väg genom att vara biobaserade. Vi gör investeringen på affärsmässiga grunder och är konkurrenskraftiga på pris och på kvalitet”, säger han.

För en bransch som fortfarande är beroende av fossila bränslen blir investeringar för hållbara alternativ viktiga, menar Emil Källström.

”Jag ser det här som ett första steg av många dylika beslut för oss och andra. Det är enorma kvantiteter av hållbara kemikalier som behöver få plats för att framtidens produkter ska kunna bli hållbara”.

Läs även: Enginzyme ska stöpa om kemiindustrin med gröna fabriker

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här


Innehåll från EKNAnnons

Från kris till succé – det blev vändningen för Icebug i USA

Icebugs CFO James Varkey.
Icebugs CFO James Varkey.

Svenska Icebug är en internationell succé. Men 2016 höll en offensiv USA-satsning på att få bolaget på fall. Så här tog grundarna hjälp av banken och EKN för att komma på fötter igen.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med exportfinansiering

Icebug grundades kring millennieskiftet av Eliza Törnqvist och hennes son David Ekelund. De hade läst i en Runner’s World-tidning om en ny dubbteknik som en kanadensisk uppfinnare hade tagit fram. De såg så mycket potential i idén att de jagade rätt på uppfinnaren och lyckades få tillstånd att använda tekniken till att göra en egen sko.

– Det är en så kallad dynamisk dubb. Dubben sitter inte helt fast utan förflyttar sig in och ut ur sulan beroende på underlaget. Man får därför inte en så stum känsla som andra dubbar kan ge, samtidigt som greppet är väldigt starkt, förklarar Icebugs CFO James Varkey.

Bolaget började exportera från dag ett – initialt till vintermarknader som Norden, Kanada och Schweiz. Men siktet var tidigt inställt på USA.

”Banken var inte så sugen på att ge oss kredit”

– Det är en ekonomiskt stark marknad och att de som lyckas där får ett fint proof of concept – det öppnar dörrar till andra marknader. Vi produktanpassade till och med vår storsäljare Metro just för att marknadsföra den i USA, och adderade funktionalitet som vi visste var viktig på den amerikanska marknaden.

Men den hårda satsningen på USA höll på att gå fel 2016, och som så ofta för satsande exportföretag var det kassaflödet som var problemet.

– Vår strategi att försöka springa på alla bollar blev ödesdiger – vi var alldeles för ofokuserade. Det slutade med att vi satt med mycket i lager och fick kassaflödesbekymmer. Och eftersom vi hade så mycket bundet kapital i USA var vår bank inte sugen på att ge oss krediten vi behövde för att hålla verksamheten rullande.

Lösningen blev ett samarbete mellan banken, EKN och Almi.

Fick rörelsekredit på 20 miljoner

– Banken tog kontakt med EKN och Almi, och tillsammans kunde de erbjuda oss en extra rörelsekredit på 20 miljoner kronor. Den krediten var nödvändig för att vi skulle kunna fortsätta producera våra skor och övriga produkter.

Efter det vände vinden för Icebug. I dag, fem år senare, finns bolaget på 20 marknader och USA är en riktig framgångssaga.

– Vi lade om vår strategi rejält och valde att kliva av affärer som innebar för höga kostnader. Dessutom riktade vi in oss på vissa delmarknader och har en bra process för hur vi investerar. Vi fördubblar faktiskt vår omsättning i USA i år. EKN var en väldigt trygg partner för oss genom allt detta och deras stöd var avgörande för oss.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med exportfinansiering

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?