Hoppa till innehållet

Annons

De satsar 100 miljoner på förnybar kemi: ”Accelererande efterfrågan”

Biokemibolaget Sekab investerar 100 miljoner kronor för att bygga ut sin nuvarande produktionsanläggning och möta efterfrågan på hållbara kemikalier.

”Vi kan inte leverera i den takt som efterfrågan ökar”, säger bolagets vd Mikael Fränckel. 

Mikael Fränckel, vd på Sekab och Emil Källström, vice vd.
Mikael Fränckel, vd på Sekab och Emil Källström, vice vd.Foto: Håkan Nordström

Efterfrågan på kemikalier för industriellt bruk gjorda på förnybara råvaror växer enligt svenska Sekab som nu satsar 100 miljoner kronor för att kunna öka produktionskapaciteten i Örnsköldsvik.

De gröna kemikalierna produceras från förnybar bioetanol, som kan utvinnas ur exempelvis rester från skogsindustrin eller jordbruksprodukter så som spannmål eller majs. Kemikalierna är sedan basen i produktionen för många av våra vardagsprodukter, som blöjor, färg, kosmetika och rengöringsmedel. 

”Den här investeringen betyder att vi ganska kraftigt kan öka vår produktion av gröna hållbara kemikalier. Vi ser en starkt ökad och accelererande efterfrågan på den typen av produkter som vi i dag inte kan leverera i den takt som efterfrågan ökar”, säger Sekabs vd Mikael Fränckel.

Med den utbyggda produktionsanläggningen för biodrivmedel och kemikalier räknar Sekab med att öka produktionen med 30 procent. Det ska ske genom en ny gasförbränningspanna och ökad lagerplats för industriättika. Anläggningen beräknas stå klar hösten 2022 och investeringen väntas återbetala sig på drygt sju år baserat på den utökade produktionen.

Emil Källström, nytillträdd på posten som vice vd och strategisk affärsutvecklare efter att ha lämnat sitt tidigare uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, framhåller att investeringen är en affärsstrategisk utveckling för företaget.

”I dagsläget är kemibranschen i väldigt hög utsträckning oljeberoende. Vi vill visa att det finns en annan väg genom att vara biobaserade. Vi gör investeringen på affärsmässiga grunder och är konkurrenskraftiga på pris och på kvalitet”, säger han.

För en bransch som fortfarande är beroende av fossila bränslen blir investeringar för hållbara alternativ viktiga, menar Emil Källström.

”Jag ser det här som ett första steg av många dylika beslut för oss och andra. Det är enorma kvantiteter av hållbara kemikalier som behöver få plats för att framtidens produkter ska kunna bli hållbara”.

Läs även: Enginzyme ska stöpa om kemiindustrin med gröna fabriker

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera