De letar snillebolag att lägga miljarder på

Uppstartsbolag med innovativa lösningar på bland annat klimatkrisen är ett allt hetare investeringsområde. Hittills har det varit brist på kapital till sådana så kallade impact-investeringar, men nu är det på väg att vända. Det visar Di:s genomgång av marknaden.

Näringslivsprofilen Elisabeth Thand Ringqvist samlar kapital till den nystartade riskkapitalfonden Edge Venture Capital. Heidi Lindvall, till höger, är en av tre grundare till den klimatinriktade impact-fonden Pale Blue Dot.
Näringslivsprofilen Elisabeth Thand Ringqvist samlar kapital till den nystartade riskkapitalfonden Edge Venture Capital. Heidi Lindvall, till höger, är en av tre grundare till den klimatinriktade impact-fonden Pale Blue Dot.Foto:Evelina Carborn/Anna Hållams

Impact-investeringar omnämndes redan 2019 av Bloomberg som ett av de hetaste områdena på Wall Street. Det handlar om investeringar i företag som ska ge både ekonomisk avkastning och samtidigt skapa positiva samhällseffekter genom att bidra med lösningar på ett eller flera av de 17 FN-målen i Agenda 2030.

Hittills har den svenska marknaden för impact-investeringar dominerats av Klarna-grundaren Niklas Adalberths riskkapitalfond Norrsken VC, som samlat ihop en miljard kronor till investeringar i så kallade impact-bolag.

Men Dagens industris genomgång visar att det nu finns betydligt mer kapital än så att tillgå för uppstartsbolag med impact-fokus. Enbart under pandemiåret 2020 tillkom ytterligare en miljard kronor genom flera nya initiativ.

Fler riskkapitalfonder är dessutom i uppstartsfasen. Just nu samlar nystartade Edge Venture Capital in kapital från investerare med sikte på att i början av året stänga en fond på 800 miljoner kronor. En av medgrundarna är näringslivsprofilen Elisabeth Thand Ringqvist, tidigare vd för Företagarna och ordförande i Svenska riskkapitalföreningen.

”Fonden ska investera i teknik som stöder ett eller flera av FN-målen, exempelvis genom att hjälpa tillverkare att ställa om sin produktion. Det kan vara en mjukvara som minskar utsläpp eller effektiviserar processer”, säger hon.

Hon upplever att det just nu sker en snabb förflyttning bland investerarna från en mer passiv hållning inom hållbarhetsområdet, där det hittills främst handlat om att sålla bort de bolag som ”skitar ner” mest, till att nu hitta och investera i de bolag som skapar nya lösningar på hållbarhetsproblemen.

”Att alla bolag av en viss storlek måste ha en hållbarhetsrapport betyder ju inte att de har en positiv impact. Oljebolagen har bland de finaste hållbarhetsrapporterna. Men de stora investerarna börjar nu flytta sig, eftersom de vet att tillgångar som inte ger positiva effekter kommer att tappa i värde”, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Erik Brandberg på Gullspång invest menar att det inte finns någon motsättning mellan att skapa impact och att skapa lönsamma bolag.
Erik Brandberg på Gullspång invest menar att det inte finns någon motsättning mellan att skapa impact och att skapa lönsamma bolag.Foto:Jesper Frisk

Medan riskkapitalfonder som Edge Capital och Norrsken investerar inom flera olika hållbarhetsområden har andra valt att nischa sig på ett specifikt mål – klimatet. En av dem är entreprenören Hampus Jakobsson, som för tio år sedan sålde Malmöbolaget TAT – The Astonishing Tribe till Blackberry.

I somras lanserade han den klimatinriktade impact-fonden Pale Blue Dot, som hittills fått in en halv miljard kronor, huvudsakligen från internationella investerare som Skype-grundaren Niklas Zennströms Atomico och H&M-familjen Perssons Ramsbury Invest.

”Det är flera krafter som samverkar och gör att investeringar i ”climate tech” kommer att vara ett väldigt stort område. Dels på grund av alla regleringar som ändras, men även eftersom företag satt egna mål för att bli koldioxidneutrala inom den närmaste framtiden, samtidigt som konsumenter aktivt letar efter gröna alternativ och försöker göra klimatpositiva val. Dessutom har vi en massa entreprenörer som tidigare byggt techbolag och som nu vill fokusera på klimatet”, säger Heidi Lindvall, en av tre medgrundare av Pale Blue Dot.

Läs mer: Tunga investerare lägger halv miljard i it-profilens unika klimatfond 

En annan kategori är förmögna familjer som börjat investera i impact-bolag. Bland exemplen finns familjen Brandberg, som blev mångmiljardärer efter Canons uppköp av Axis, och nu investerar via sitt privata bolag Gullspång Invest. Ytterligare ett exempel är Leksell Social Ventures, som har 100 miljoner kronor att investera i sektorn.

”Det som hänt de senaste fem åren är att investerarkollektivet insett att det inte finns någon motsättning mellan att skapa impact och att skapa lönsamma bolag. Kapitalet börjar styras över till mer hållbara bolag - inte minst för att risken är lägre i ett bolag med en hållbar affärsidé. Vi investerar i bolag som gör något fundamentalt bättre än det rådande paradigmet och på så sätt både skapar meningsfullt värde och agerar som positiv kraft i omställningen av hela systemet”, säger Erik Brandberg.

Han nämner havredrycksbolaget Oatly, ett av bolagen i Gullspång Invests portfölj, som exempel på hur ett uppstickarbolag kan tvinga en hel industri att ställa om.

 

 

 


Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?