1515
Annons

De gör supermaterialet klimatsmart

Bright Day Graphene förädlar supermaterialet grafen ytterligare genom att göra det biobaserat och klimatsmart genom att tillverka det av lignin istället för av fossilbaserad grafit.

Anna Carlsson och Malin Alpsten på Bright Day Graphene.
Anna Carlsson och Malin Alpsten på Bright Day Graphene.

Bolaget samarbetar med verkstadsbolaget Alfa Laval för att utforska möjligheten att genom en beläggning skapa en antibakteriell yta. Tillsammans med innovationsbolaget Peafowl Solar Power ska man utveckla transparenta solceller för att driva sensorer.

Även Bright Day Graphene är inne på att hitta möjligheter att använda bolagets ligninbaserade grafen på batteriområdet, bland annat tillsammans med Ligna Energy.

”Med vår process får vi ett grafenpulver med stora flagor och få lager, vilket ger bra elektriska egenskaper, hög transparens och stor specifik yta. Detta gör att det lämpar sig särskilt väl för energilagring och andra elektriska applikationer”, förklarade Malin Alpsten som tillsammans med Anna Carlsson grundat Bright Day Graphene i Di nyligen.

Bolaget planerar att öppna en demoproduktionsverksamhet i Värmland nästa år för att kunna producera 1 ton grafen årligen.

”Vi projekterar för en fullskalig fabrik 2024 eller 2025, där det ska gå att producera 80 till 100 ton per år”, säger Anna Carlsson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?