Swedish Textile Initiative for Climate Action – Stica – arbetar sedan ett år tillbaka med att utveckla medlemmarnas redovisning av utsläpp. I en arbetsgrupp ägnar man sig enbart åt klimatberäkning och datainsamling.
Fredrika Klarén är hållbarhetschef på Kapp-Ahl, ett av de bolag som initierade Stica.
Varför är det lättare att hjälpas åt än att alla bolag kör sitt eget race?
”På Kapp-Ahl har vi gjort klimatberäkningar sedan 2015 och vi har verkligen lärt oss att den största delen av våra utsläpp ligger i leverantörskedjan. Vi kan aldrig ställa om alla energikällor i leverantörskedjan – att gå från kol och olja till förnybar energi i fabrikerna – om industrin inte gör det tillsammans”, säger Fredrika Klarén.
För att klara av att ta kontroll över de aktiviteter som påverkar klimatet håller gruppen nu på att ta fram en metodik över hur moderbolagen ska rapportera enligt GHG-protokollet.
”Tillsammans beslutar vi om vilka avgränsningar vi ska göra och vilka områden som är viktiga att ha med i klimatberäkningen. Vi försöker också att hitta ett bra verktyg för klimatberäkning som alla bolag – stora som små – ska kunna använda sig av. Vi utgår från att man kan behöva göra klimatberäkningar på olika sätt beroende på vilka resurser man har. Men det ska alltid göras enligt en metod som är förankrad i GHG-protokollet och förankrad i Science Based Targets initiativ.”
Vilken effekt tror du att det här kommer att få i leverantörskedjorna, som ju ofta ligger utanför Sveriges gränser?
”Det är där vi hoppas få den stora effekten. Jag hoppas att vi ska kunna identifiera best practises, att vi ska kunna hitta och dela med oss av lösningar som har funkat i våra olika leverantörskedjor så att andra brand snabbt kan implementera dem.”
Bolagen i Stica har som målsättning att minska utsläppen med 30 procent till 2030, vilket inte räcker om vi ska klara 1,5-gradersmålet. Hur ser du på det?
”Som medlem i Stica måste man signa upp sig för 1,5-gradersmålet. Under året som vi jobbat med det här har det kommit fram att 30 procent inte räcker. Vi diskuterar detta nu. Det övergripande åtagandet är 1,5-gradersmålet”, säger Fredrika Klarén.
MQ är ett av de bolag som anslutit sig till Stica och jobbar med klimatbesparande åtgärder i värdekedjan. Hållbarhetschef Petra Pettersson säger att samarbetet underlättar arbetet med att redovisa klimatpåverkan betydligt. Enligt henne finns en risk för att bolag avstår att rapportera sina utsläppssiffror av rädsla för att göra fel.
”Det är svårt för mindre och medelstora företag att hitta strukturer och känna trovärdighet i sina siffror. Man blir rädd att redovisa något som är väldigt svårt. Det beror på avgränsningar och hur man mäter och hur man lägger upp det. Vi är tacksamma för det här initiativet som knutit experter till sig med mål att få en gemensam samsyn inom branschen.”