De går samman för att pressa leverantörerna

Att redovisa sina utsläpp är svårt, men lättare om man gör det tillsammans. Genom Stica arbetar ett 40-tal svenska modebolag tillsammans – och nu lovar man att trappa upp målsättningen ytterligare. 

Swedish Textile Initiative for Climate Action – Stica – arbetar sedan ett år tillbaka med att utveckla medlemmarnas redovisning av utsläpp. I en arbetsgrupp ägnar man sig enbart åt klimatberäkning och datainsamling. 

Fredrika Klarén är hållbarhetschef på Kapp-Ahl, ett av de bolag som initierade Stica. 

Varför är det lättare att hjälpas åt än att alla bolag kör sitt eget race?

”På Kapp-Ahl har vi gjort klimatberäkningar sedan 2015 och vi har verkligen lärt oss att den största delen av våra utsläpp ligger i leverantörskedjan. Vi kan aldrig ställa om alla energikällor i leverantörskedjan – att gå från kol och olja till förnybar energi i fabrikerna – om industrin inte gör det tillsammans”, säger Fredrika Klarén. 

För att klara av att ta kontroll över de aktiviteter som påverkar klimatet håller gruppen nu på att ta fram en metodik över hur moderbolagen ska rapportera enligt GHG-protokollet.

”Tillsammans beslutar vi om vilka avgränsningar vi ska göra och vilka områden som är viktiga att ha med i klimatberäkningen. Vi försöker också att hitta ett bra verktyg för klimatberäkning som alla bolag – stora som små – ska kunna använda sig av. Vi utgår från att man kan behöva göra klimatberäkningar på olika sätt beroende på vilka resurser man har. Men det ska alltid göras enligt en metod som är förankrad i GHG-protokollet och förankrad i Science Based Targets initiativ.”

Vilken effekt tror du att det här kommer att få i leverantörskedjorna, som ju ofta ligger utanför Sveriges gränser?

”Det är där vi hoppas få den stora effekten. Jag hoppas att vi ska kunna identifiera best practises, att vi ska kunna hitta och dela med oss av lösningar som har funkat i våra olika leverantörskedjor så att andra brand snabbt kan implementera dem.”

Bolagen i Stica har som målsättning att minska utsläppen med 30 procent till 2030, vilket inte räcker om vi ska klara 1,5-gradersmålet. Hur ser du på det?

”Som medlem i Stica måste man signa upp sig för 1,5-gradersmålet. Under året som vi jobbat med det här har det kommit fram att 30 procent inte räcker. Vi diskuterar detta nu. Det övergripande åtagandet är 1,5-gradersmålet”, säger Fredrika Klarén. 

MQ är ett av de bolag som anslutit sig till Stica och jobbar med klimatbesparande åtgärder i värdekedjan. Hållbarhetschef Petra Pettersson säger att samarbetet underlättar arbetet med att redovisa klimatpåverkan betydligt. Enligt henne finns en risk för att bolag avstår att rapportera sina utsläppssiffror av rädsla för att göra fel.

”Det är svårt för mindre och medelstora företag att hitta strukturer och känna trovärdighet i sina siffror. Man blir rädd att redovisa något som är väldigt svårt. Det beror på avgränsningar och hur man mäter och hur man lägger upp det. Vi är tacksamma för det här initiativet som knutit experter till sig med mål att få en gemensam samsyn inom branschen.”


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?