1515
Annons

De byggde Sveriges första klimatneutrala villa

Med Villazero i Borlänge vill initiativtagarna visa på möjligheterna att bygga ett klimatneutralt småhus med hjälp enbart kvinnor. 

Bygglaget. Bakre raden från vänster: Elsa Norberg, Amanda Broberg, Hanna Erks, Ina Örtengren, Weronica Sundmark.
Främre raden: Sofie Törnblom, Emma Eriksdotter
Bygglaget. Bakre raden från vänster: Elsa Norberg, Amanda Broberg, Hanna Erks, Ina Örtengren, Weronica Sundmark. Främre raden: Sofie Törnblom, Emma EriksdotterFoto:Daniel Elfving

För snart två år sedan, på ett tåg på väg till Småland, föddes idén bakom Sveriges första koldioxidneutrala småhus, Villazero, som nu står klart för inflyttning i Borlänge. 

”Vi i ville göra något både för såväl klimatet som för jämställdheten. Och ta det hela vägen till ett färdigt hus”, säger Kristina Hansen, vd på Structor Byggteknik Dalarna, en av initiativtagarna till Villazero. 

De andra två var Fiskarhedenvillan, vars vd Gunnar Jönsson snart kommer att flytta in i huset, och Mondo Arkitekter. 

”Vi ville lära branschen hur man kan bygga ett småhus klimatneutralt. Men frågorna vi hade var många, hur skulle vi säkerställa att det blev koldioxidneutralt?”

De bestämde sig för att luta sig mot Sweden Green Building Councils certifiering NollCO2. Hösten 2020 drog arbetet igång. 

I förstudien lades stort fokus på att hitta nya innovativa materialval. 

”Betong, isolering, glas är några av de stora bovarna. Vi valde en okonventionell lösning i att använda en KL-träplatta, det vill säga massivträ, som grund. Som markisolering använde vi cellplast. Vi har gjort omfattande fuktstudier och just här verkar det fungera bra. Vi har även säkrat upp med fuktsensorer i grund, vägg och tak för att följa att det blir som vi studerat.”

I själva verket är hela huset gjort i trä och på taket har betongplattorna bytts ut mot ett så kallat faltak som består av dubbla lager lodrät liggande takbrädor i takets fallriktning. 

”Och istället för isolering av stenull har vi använt träfiber.”

Kristina Hansen, vd på Structor Byggteknik Dalarna.
Kristina Hansen, vd på Structor Byggteknik Dalarna.Foto:Robert Stenerhag

Har ni använt återbrukat material?
”Vi hade velat göra det men fick inte till det. Utmaningen var att dokumentera ursprunget, något som är ett krav för certifieringen.”

Totalt innebar byggnaden ett utsläpp av 24 ton koldioxid. Det kan jämföras med 32,5 ton koldioxidutsläpp för uppförande av ett normalhus i samma storlek enligt Kristina Hansen. 

”När man bygger och driver en fastighet så kommer en viss klimatpåverkan. Den kommer av transporter, material, energi och så vidare. Så för att få netto noll har vi använt solenergi, som förutom att täcka husets eget energibehov även distribueras till elnätet. Enligt certifieringen har vi 50 år på oss att komma i balans till netto noll, men det tar bara tio år för oss att återbetala skulden.”

Det andra målet med Villazero, att ta ett krafttag för jämställdheten i byggbranschen, var nästan än mer utmanande berättar Kristina Hansen. 

”Vi ville låta ett helt kvinnligt bygglag bygga huset för att lyfta fram förebilder och få fler unga tjejer att våga söka sig till byggbranschen.”

Med exempelvis bara 1 procent kvinnliga snickare i Sverige var det inte så enkelt att lösa. Trots att två av initiativtagarna, såväl Kristina Hansen som Gabriella Hagman, vd för Mondo Arkitekter, är nätverksledare i Women Building Sweden. 

”Med hjälp av Byggpartner i Dalarna fick vi till slut ett lag med målare, snickare, utsättare och så vidare. De flesta var lokala. Men vid sjukdom och vab var det svårt, då fick vi ibland ta in män”, säger Kristina Hansen. 

”Men vi har lärt oss jättemycket, inte minst att vi måste bli bättre på att intressera tjejer för det här redan när de är små.”

Villazero under byggnationen i Borlänge.
Villazero under byggnationen i Borlänge.Foto:Daniel Elfving

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?