De bevittnar issmältningen i vardagen: ”Har eskalerat”

Fem frågor till Kim Gøran Pedersen, ambulanssjukvårdare på sjöräddningen i Øksfjord, som bevittnar förändringen av Arktis i vardagen.

Hur är det att bo i Arktis?

”Vi är stolta över var vi kommer ifrån här. Det är en stolthet som är viktig att föra vidare. Friluftsliv är en stor del av vår vardag och vi använder oss mycket av naturen. Det här är väglöst land. Sjöräddningens ansvar omfattar byar som man bara kan ta sig till med båt. Vädret kan vara ganska extremt så det är en tuff arbetsmiljö. Ofta är våra ambulansbåtar det enda sättet för människor att ta sig till sjukhuset i Hammerfest.”

Många har flyttat. Varför bor du kvar?

”Finnmark är ett spektakulärt vackert område. Jag skulle önska att folk förstod vilken fantastisk livskvalitet det innebär att bo såhär. Det första vi ser när vi vaknar är havet och en glaciär, vi har en utsikt som de flesta bara kan drömma om. Sen är det billigt att bo här.”

Vilka utmaningar har byn?

”Vi blir allt färre och det präglar bygden. Det är svårt att få folk att flytta hit och stanna och det är ännu svårare att få unga att etablera sig. Det finns inte så många fina jobb i Øksfjord. Det är mest fiskeindustri. När barnen i byn blir 15 eller 16 år flyttar de till Alta eller Hammerfest för att gå i skolan. De bor där för sig själva så de växer upp snabbt. Det måste de bara göra. Det är så det är att bo här. Jag tror att mina egna barn kommer flytta söderut, tiden får utvisa om de kommer tillbaka.”

På vilket sätt märker du av klimatförändringarna?

”Vi ser att glaciären blir mindre och att det går mycket fortare än förr. Skolan gör utflykter på glaciären var tredje år och de har dokumenterat hur mycket den har krympt. Tinandet har eskalerat väldigt fort de senaste tio åren.”

Vad är det bästa med att bo i Øksfjord?

”Att alla känner alla. Vi har ett avslappnat sätt att umgås på. Jag behöver inte ringa och planera en vecka i förväg om jag vill ta en fika. Man kan bara komma förbi hemma hos någon och ta en kopp kaffe. Det tycker jag är fint.” 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?