Hoppa till innehållet

Annons

De är snabbast och generösast med miljötillstånd

Färre än 1 av 10 ansökningar om miljötillstånd avslås av Länsstyrelsen. Det går också i regel fortare för bolag att få besked än i tingsrätten. Men omkring 30 procent av fallen överklagas – och bland dem kan det ta upp till nio år att få en slutgiltig dom. 

Många olika typer av projekt behöver ha miljötillstånd, bland annat vindkraftsparker, gruvor och produktionsanläggningar.
Många olika typer av projekt behöver ha miljötillstånd, bland annat vindkraftsparker, gruvor och produktionsanläggningar.Foto:Jonas Ekströmer / TT

 

Under förra året blev miljötillståndsprocesser en het fråga efter att LKAB och Cementa fått varsin ansökan avvisad. När Di tidigare i år sammanställde statistik från landets domstolar, som hanterar ansökningar om vattenverksamhet och de allra största anläggningarna, visade det sig att 75,6 procent av ansökningarna beviljades och bara 2,5 procent avslogs. Nu visar färsk statistik att Länsstyrelsen, som hanterar så kallade b-anläggningar enligt miljöbalken, hade en beviljandegrad på över 78 procent i fjol. 

Eftersom flera av de 21 Länsstyrelserna delar miljöprövningsdelegation finns det tio stycken som tillsammans hanterade 458 ansökningar under 2021. 358 ansökningar beviljades, 44 fick avslag, 15 avvisades, 33 avskrevs och åtta fall saknar ställningstagande och går därför inte att kategorisera. Ofta avvisas en ansökan när den är inkomplett och ett fall avskrivs ofta om den sökande drar tillbaka sin ansökan. 

”Jag kan tycka att folk är rätt okritiska och säger att miljöprövningen inte fungerar baserat på att några få ärenden som fått medialt genomslag. Det är klart att det är bekymmersamt att få avslag i högsta instans efter flera år Men den största delen av miljöprövningar funkar väldigt bra”, säger Ulrika Samuelsson, chef för miljöprövning på Länsstyrelsen i Västra Götalands län. 

Medianen för handläggningstiden, från ansökan till beslut, var 222 dagar i samtliga fall. Bland de 236 ansökningarna som rörde hela tillståndsprövningar låg medianen på 299 dagar. På landets fem Mark- och miljödomstolar låg medianhandläggningen mellan 356 och 550 dagar.

”Vår median i Västra Götaland, från inkomst till avslut, har varit runt 8 månader. Det tycker vi är väldigt bra. Speciellt när man jämför med siffrorna som figurerar i media”, säger Ulrika Samuelsson. 

Det är vissa extremfall som tar längre tid. Det längsta var ett vindkraftsärende i Västerbotten som tog hela 2.307 dagar och det finns också ett par andra fall som tagit över tusen dagar. Ännu värre kan det bli om det blir dubbla prövningar. Omkring 30 procent, 144 av de 458 ärendena, överklagades under 2021. 

Bland de 95 fall som överklagats från Länsstyrelsenivå och som fått en dom i högre instans under 2021 låg medianhandläggningen på 730 dagar. Den allra längsta var däremot 3.270 dagar, nära 9 år. Just överklagningsprocessen är dock svår att tackla, enligt Tomas Hallberg, tillståndsansvarig på Svensk Vindenergi. 

”Det tror jag att man inte ska göra något åt. Miljöprövningen är en öppen process där det är möjligt för nästan vem som helst att komma med synpunkter. Det vore att beskära demokratin”, säger han.

Tomas Hallberg anser att tillståndsprocesserna på Länsstyrelsen går att effektivisera på andra sätt. Han föreslår bland annat mer resurser och ännu färre miljöprövningsdelegationer. Resonemanget är att vissa handläggarna skulle kunna få tillräckligt med prövningar inom samma område för att kunna specialisera sig.

Även Christer Fält, miljöchef på SCA SCA B -0,71% Dagens utveckling som för närvarande har ett ärende nått hela vägen upp till Mark- och miljööverdomstolen, pekar på att Länsstyrelserna skulle må bra av mer resurser. 

”Kraven, som ställs på både oss och myndigheternas handläggare, har ökat avsevärt i de här tillståndsprocesserna”, säger han.

Men det är väl positiva besked och överkomliga handläggningstider i de flesta fall?
”Vi har haft flera ansökningar som gått smärtfritt och som tagit en tid som man kan leva med, speciellt när det handlar om större fabriker. Men vi har också en rad sämre erfarenheter där det tar lång tid. Det ska inte behöva ta längre än ett år från att vi börjat ha samråd”, säger Christer Fält.

LÄS TIDIGARE DELAR AV DI:S GRANSKNING AV MILJÖTILLSTÅNDEN OCH DISPENSER:

2,5 procent får avslag när bolag ansöker om miljlötillstånd

Så tycker bolagen om de svenska miljöprövningarna

Fyra av fem får godkänt för skadliga ämnen

Grönt ljus för 2.700 ton av förbjuden kemikalie 

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera