ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

De 22 rikaste männen äger mer än alla kvinnor i Afrika

  • Världens 2153 dollarmiljardärer äger mer än de 4,6 miljarder människor som utgör 60 procent av jordens befolkning.   Foto: Hanna Wemmenhag

Det ekonomiska värdet av kvinnors obetalda hushålls- och omsorgsarbete uppgår till minst 10,8 biljoner dollar eller cirka 100 000 miljarder kronor per år – tre gånger mer än den globala tech-industrin, enligt Oxfam som på måndagen släpper sin ojämlikhetsrapport. 

Lagom till mötet i Davos släpper hjälporganisationen Oxfam sin ojämlikhetsrapport. Centralt budskap i år är att kvinnors obetalda arbete subventionerar den övriga ekonomin och koncentrationen av rikedom.

”Kvinnor lägger 12,5 miljarder timmar på obetalt hushålls- och omsorgsarbete varje dag. Detta gör att regeringar och företag kommer undan att investera mer i offentliga tjänster som vård och utbildning. För att ojämlikheten och ojämställdheten ska minska behöver regeringar satsa på att ta ut rättvis skatt och satsa mer på offentlig sektor och infrastruktur”, säger Johan Pettersson, generalsekreterare för Oxfam Sverige i ett pressmeddelande

Enligt organisationen står kvinnor för över tre fjärdedelar av allt obetalt omsorgsarbete. Många av dem tvingas dra ned på lönearbete – eller sluta lönearbeta helt. Över 42 procent av de kvinnor som befinner sig utanför arbetsmarknaden uppger att de inte kan lönearbeta på grund av omsorgsarbete i sitt hushåll – en siffra som för männen ligger på sex procent.

Rapporten visar också att om den rikaste procenten betalade en halv procent mer i skatt på sina förmögenheter de kommande tio åren hade det kunnat bekosta 117 miljoner jobb inom välfärdssektorn.

Därtill skriver Oxfam att de 22 rikaste männen i världen äger mer än alla kvinnor i Afrika tillsammans.

”Regeringar måste de agera för att få stopp på ojämlikhetskrisen. Rättvis skatt och investeringar i välfärden är nyckeln till att minska den ekonomiska ojämlikheten som drabbar kvinnor i fattigdom”, säger Johan Pettersson.

Här kan du läsa mer om hur Oxfam gått tillväga när de skrivit rapporten. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer