ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Börsbolagens utsläpp

Därför publicerar vi bolagens utsläppssiffror

Dagens industri lyfter in nyckeltal för klimatet på börssidorna. Varför? För att det är den nya verklighet alla bolag har att förhålla sig till.

Efter decennier då mänskligheten levt över sina tillgångar börjar verkligheten å det brådaste att komma ikapp. Ett faktum som gör avtryck på affärerna.

Hållbarhet är – och kommer framför allt att bli – allt mer affärskritiskt. Klimatkoll är i dag en självklarhet för alla aktörer inom näringslivet med bara en gnutta självbevarelsedrift. 

I dag är bolagens information om hur de presterar på klimatområdet dock ofta eftersatt i den löpande rapporteringen av viktiga nyckeltal. Här har Dagens industri ett ansvar att visa på vad som faktiskt krävs av näringslivet.

Av den anledningen börjar vi nu publicera klimatindikatorer på börssidorna. Med det vill vi peka på vikten av jämförbar information och – kanske framför allt – skicka en signal till investerare, kapitalförvaltare, bolag och kunder om att hållbarhet nu ska in i huvudfåran som en av de viktigaste faktorerna i svensk ekonomi.

I ett första steg väljer vi att redovisa utsläpp och utsläppsintensitet för 124 bolag. De aktörer som öppet och transparent står upp för sin klimatpåverkan är – i det här sammanhanget – förebilder.

En klar majoritet av bolagen på listan redovisar dock inte för utsläpp i scope 1, 2 och 3 i enlighet med det så kallade GHG-protokollet. Resultatet blir därför åtskilliga streck i statistiken, som synes nedan.

Metoden vi har valt är på intet sätt perfekt och invändningar kan göras mot materialet. Men frågan om näringslivets ansvar i klimatfrågan är alltför viktig för att vi ska ha tid att skjuta en publicering på framtiden.

Ambitionen är att över tid utveckla metoden och inkludera både fler mått för prestation och fler bolag. Siffrorna kommer initialt att uppdateras en gång per år, men publicering av de senaste tabellerna sker kvartalsvis. 

Vi tar naturligtvis tacksamt emot synpunkter som kan vara värdefulla för vårt fortsatta arbete framåt.

Bakom idén och konceptet ligger Dagens industri, Aktuell Hållbarhet och Johan Falk. Johan Falk är Senior Innovation Fellow vid Stockholm Resilience Centre och Future Earth samt huvudförfattare till Exponential Roadmap. Vid utveckling och granskning har också Magnus Jiborn, fil dr vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, och Nick Gasell, expert vid Engaged Tracking, deltagit.

Fotnot: Svårt att läsa tabellen? Längst ner i grafiken hittar du länkar med information kring hur du ska använda grafiken och hur vi gått tillväga för att kunna jämföra bolagen med varandra. Tabellerna hittar du på https://www.di.se/bors/hallbarhetsindex/

 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer