ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

”Därför behöver Sverige en MR-lagstiftning”

Ett flertal frivilligorganisationer driver frågan om att Sverige bör lagstifta om hållbart företagande. 

Under paraplyorganisationen Concord har nu bland andra Amnesty, Naturskyddsföreningen och Swedwatch tagit fram ett förtydligande kring hur de vill att en sådan lagstiftning utformas. 

I sitt förtydligande skriver organisationerna bland annat att flera andra länder har gått före med sådan lagstiftning och att svenska företag inte gör tillräckligt för att säkerställa att mänskliga rättigheter respekteras i deras kund- och leverantörskedjor.

Konkret vill organisationerna att regeringen nu utreder möjligheten till bindande regler för ”due diligence”, det vill säga företagsbesiktning.

”Nuvarande situation innebär att de företag som vill göra rätt för sig genom att investera resurser i att respektera de mänskliga rättigheterna riskerar att hamna i en ekonomiskt ofördelaktig position i jämförelse med de företag som struntar i att prioritera arbete med mänskliga rättigheter”, skriver de 14 organisationerna.

Läs positionspappret om MR-lagstiftning

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies