”Därför behöver Sverige en MR-lagstiftning”

Ett flertal frivilligorganisationer driver frågan om att Sverige bör lagstifta om hållbart företagande. 

Under paraplyorganisationen Concord har nu bland andra Amnesty, Naturskyddsföreningen och Swedwatch tagit fram ett förtydligande kring hur de vill att en sådan lagstiftning utformas. 

I sitt förtydligande skriver organisationerna bland annat att flera andra länder har gått före med sådan lagstiftning och att svenska företag inte gör tillräckligt för att säkerställa att mänskliga rättigheter respekteras i deras kund- och leverantörskedjor.

Konkret vill organisationerna att regeringen nu utreder möjligheten till bindande regler för ”due diligence”, det vill säga företagsbesiktning.

”Nuvarande situation innebär att de företag som vill göra rätt för sig genom att investera resurser i att respektera de mänskliga rättigheterna riskerar att hamna i en ekonomiskt ofördelaktig position i jämförelse med de företag som struntar i att prioritera arbete med mänskliga rättigheter”, skriver de 14 organisationerna.

Läs positionspappret om MR-lagstiftning


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?