1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Danske Bank: Ökat uttag av biomassa nödvändigt

Nyckeln till målet om en fossiloberoende fordonsflotta ligger inte i eldriften utan i den svenska skogen. Det menar Johan Freij, affärsområdeschef skog och lantbruk på Danske Bank.

Foto:Johan Gunséus / TT, Johan Guns us / TT

Johan Freij hänvisar till en analys från banken som visar att det krävs avsevärt ökat uttag av biomassa från skogen för att riksdagens mål ska kunna nås till 2030.

En viktig anledning är att majoriteten av de bilar och lastfordon som i dag säljs har förbränningsmotorer och en lång livslängd vilket innebär att de kommer rulla på vägarna många år framöver.

"Vi är inte negativa till elen men vi lever här och nu. Vi har en fordonsflotta av förbränningsmotorer. Om vi vill öka elanvändningen kraftigt skulle det behöva ske med eldrivna fordon där man inte har kommit så långt med miljövänliga batterier, samtidigt som det faktiskt är så att den förnybara elen inte räcker", säger Johan Freij till Aktuell Hållbarhet.

Den stora potentialen menar han finns i svartluten, skogsbolagens restprodukt, där det enligt banken finns ett behov av att förbereda en ökad utvinning.

Johan Freij menar att det finns behov av stora finansiella satsningar inom flera delar av skogsindustrisektorn för att klara av att öka uttaget av biodrivmedel i den utsträckning som behövs för att nå klimatmålen.

"Det är viktigt att de går från pilot till storskalighet och då krävs en politisk trygghet. Det här handlar om mångmiljardbelopp på enskilda anläggningar. Investeringarna behöver ske i samklang mellan skogsbolagen samt kemi- och petroleumindustrin", säger Johan Freij.

Bland annat påpekar han att det vore önskvärt med en bred politisk överenskommelse om successivt ökad inblandning av biobränsle.

"Jag tror inte att det fattas kapital utan att det är en osäkerhet som gör att investeringarna har dröjt", säger Johan Freij.


Innehåll från DynaMateAnnons

DynaMates uppmaning till svensk industri: ”Våga investera för framtiden”

Svensk industri har länge haft ett teknikförsprång och många av våra industriföretag är världsledande. Pandemin som resulterat i en förändring av de globala handelskedjorna samt en accelererande teknikutveckling gör att svensk industri måste agera. Det innebär att industrin måste våga prova nya lösningar för att överleva, men också för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

DynaMate levererar tjänster och lösningar för att bidra till en framgångsrik industri. De är själva sprungna ur ett av världens mest framgångriska produktionsbolag Scania. Med stor kunskap och välbeprövade metoder har DynaMate tagit fasta på regeringens nya industrialiseringsstrategi för att stärka industrins omställningsförmåga samt konkurrenskraft. Två av fokusområdena i strategin är Industri 4.0 och Hållbar produktion. 

– Utifrån de här två områdena har vi tittat på och utvecklat tjänster för att hjälpa svensk industri, men då gäller det såklart att företagen vågar investera i nya lösningar, säger Pär Holmgren, vd på DynaMate. 

Smarta & cirkulära lösningar 

DynaMate erbjuder bland annat olika typer av produkter och tjänster som är kopplade till AI och digitalisering av svensk industri. De är i dag även det enda företag i sin bransch som har ett partnerskap med just AI-bolag för utveckling av nya tjänster och affärsmodeller. 

– Med AI kan vi detektera anomalier i produktionen och säkerställa att allt som produceras håller rätt kvalitet. Det är i första hand ett hjälpmedel för att minska energiåtgången, säkra kvalitén och effektivisera produktionen, säger Pär Holmgren. 

DynaMate ser även till att utveckla den befintliga maskinparken. Maskinerna har oftast en bra stomme men själva mjukvaran och vissa mekaniska delar kan behöva uppdateras till dagens teknologi. Till exempel nya styrsystem i kombination med olika robotlösningar. Därmed kan maskinerna vara i produktion i ytterligare ett flertal år. 

– Genom att optimera befintliga maskinparker kan vi effektivisera produktionen. 

Möjligheter skapas såsom att man kan släcka ner fabriken efter två skift istället för efter tre. Detta gynnar både personal och energiförbrukning. Vi har även utrustningar där vi renar den olja som använts inom industrin, på så sätt kan man återanvända 50 till 70 procent av den befintliga oljeförbrukningen. 

En gemensam resa – men företagen måste våga följa med

DynaMate är en rådgivare och samarbetspartner som hjälper kunderna på utvecklingsresan från logistik till produktion. Nu gäller det att företagen skapar mer utrymme för investeringar i nya lösningar och blir en del av den cirkulära ekonomin. 

– Förr eller senare blir det ett måste för svensk industris överlevnad att investera för framtiden. 

Det här tycker kunderna:

Johan Edbom, Produktionsledare FM Mattsson Mora Group:

”Vi har gjort en produktiv förbättringsresa tillsammans med DynaMate. Tack vare deras effektivitetshöjande tjänster och stora kunskap har vi ökat nyttjandegraden från 46 procent till 73 procent, på sex månader. Nu tar vi nästa steg och implementerar AI. för att ytterligare förbättra kvaliteten i vår produktion.”

Anders Linder, VD för AGES Machining i Värnamo:

”Som underleverantörer måste vi vara kostnadseffektiva och på sätt klara konkurrensen. Därför är det A och O att hitta rätt lösningar – DynaMate bidrar med rätt lösningar”

Läs mer på dynamate.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DynaMate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?