ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Danske Bank: Ökat uttag av biomassa nödvändigt

  • Foto: Johan Gunséus / TT, Johan Guns us / TT

Nyckeln till målet om en fossiloberoende fordonsflotta ligger inte i eldriften utan i den svenska skogen. Det menar Johan Freij, affärsområdeschef skog och lantbruk på Danske Bank.

Johan Freij hänvisar till en analys från banken som visar att det krävs avsevärt ökat uttag av biomassa från skogen för att riksdagens mål ska kunna nås till 2030.

En viktig anledning är att majoriteten av de bilar och lastfordon som i dag säljs har förbränningsmotorer och en lång livslängd vilket innebär att de kommer rulla på vägarna många år framöver.

"Vi är inte negativa till elen men vi lever här och nu. Vi har en fordonsflotta av förbränningsmotorer. Om vi vill öka elanvändningen kraftigt skulle det behöva ske med eldrivna fordon där man inte har kommit så långt med miljövänliga batterier, samtidigt som det faktiskt är så att den förnybara elen inte räcker", säger Johan Freij till Aktuell Hållbarhet.

Den stora potentialen menar han finns i svartluten, skogsbolagens restprodukt, där det enligt banken finns ett behov av att förbereda en ökad utvinning.

Johan Freij menar att det finns behov av stora finansiella satsningar inom flera delar av skogsindustrisektorn för att klara av att öka uttaget av biodrivmedel i den utsträckning som behövs för att nå klimatmålen.

"Det är viktigt att de går från pilot till storskalighet och då krävs en politisk trygghet. Det här handlar om mångmiljardbelopp på enskilda anläggningar. Investeringarna behöver ske i samklang mellan skogsbolagen samt kemi- och petroleumindustrin", säger Johan Freij.

Bland annat påpekar han att det vore önskvärt med en bred politisk överenskommelse om successivt ökad inblandning av biobränsle.

"Jag tror inte att det fattas kapital utan att det är en osäkerhet som gör att investeringarna har dröjt", säger Johan Freij.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer