1515
Annons

Danmark vill bygga gigantiska ”energiöar” i Östersjön

Den danska regeringen planerar att bygga två energiöar till en kostnad av hundratals miljarder kronor. De stora vindkraftsparkerna ska hjälpa landet att klara klimatmålen till 2030.

Danska statliga Energinet har tidigare visat hur en konstgjord energiö vid Doggers bankar i Nordsjön skulle kunna utformas.
Danska statliga Energinet har tidigare visat hur en konstgjord energiö vid Doggers bankar i Nordsjön skulle kunna utformas.Foto:Energinet

Det finns en bred politisk enighet i danska Folketinget om att landet ska ska reducera utsläppen av koldioxid med 70 procent till år 2030 jämfört med 1990-års nivå. Nu har danska regeringen under statsminister Mette Frederiksen lagt fram sin plan för hur detta ska gå till.

Ett av förslagen är att bygga två stora ”energiöar” för vindkraft i Nordsjön och Östersjön. Öarna med hamn, landningsbana och byggnader skulle serva enorma vindkraftsparker med en kapacitet motsvarande tio stora havsbaserade vindkraftsparker. 

”Genom att etablera världens två första energiöar går vi in i en helt ny epok av det danska vindäventyret” , sa klimatminister Dan Jørgensen när han presenterade regeringens planer.

De två öarna skulle ha en effekt på totalt 4 GW vilket innebär mer än en fördubbling av Danmarks vindkraft som i dag har en kapacitet på 1,7 GW. Det innebär att också att öarna skulle producera mer el än de danska hushållen förbrukar och regeringen hoppas att kunna exportera överskottet av miljövänlig el till grannländerna.

”Danmark måste vara ett grönt pionjärland, därför har vi höga klimatambitioner även om vi är mitt uppe i en historisk kris”, kommenterar danske klimatministern Dan Jørgensen med hänvisning till coronapandemin.

En av öarna skulle bygga i Nordsjön och kunna förbindas med Nederländerna, den andra ska placeras vid Bornholm i Östersjön och kunna kopplas ihop med Polen. 

Det är inte första gången idén om på energiöar lanseras. För två år sedan presenterade statliga Energinet, danska motsvarigheten till Svenska kraftnät, planer på att skapa en sex kvadratkilometer stor konstgjord ö på Dogger bankar som central för flera nya vindkraftsparker. (Se filmen som visar hur en energiö i havet kan se ut.)

Danska regeringens klimatplan som nu lagts fram innehåller, förutom gigantiska vindkraftprojekt, också bland annat investeringar i biogas, forskning för fånga in och lagra koldioxid, energieffektiviseringar i hem och fastigheter samt höjda avgifter på koldioxidutsläpp.

Förslagen ska förhandlas i Folketinget innan upphandlingar kan inledas. Kostnaden för två energiöar beräknas bli omkring 300 miljarder danska kronor, enligt regeringen ska privata sektorn stå för huvuddelen av investeringen.

Almi Green Invest – så ska näringslivet klara omställningen

Almi hör till de aktörer som föreslås få utökat uppdrag då näringslivet ska ställa om till hållbarhet. Den utredning som i dag lämnades över till regeringen vill se ett statligt grönt investeringsbolag, Almi Green Invest, och en grön Venture Debt-fond.

Finansmarknadsminister Max Elger och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, båda S.
Finansmarknadsminister Max Elger och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, båda S.
Foto:Lars Schröder/TT
Foto:Ali Lorestani/TT

På måndagen presenterade regeringens utredare sina förslag på hur staten bättre ska kunna stötta näringslivets gröna omställning. Flera idéer lades på bordet, och klart är att Almi får flera nya uppdrag, om utredarna får som de vill. 

Främst handlar det om att Almi ska få skapa ett statligt grönt investeringsbolag, Almi Green Invest, med en ram på 1,5 miljarder kronor. 

”De ska ha ett tydligt uppdrag att möjliggöra gröna investeringar hos företag. Det ska vara uthålligt, aktivt och en flexibel minoritetsägare”, sa Martin Janhäll, en av de tre utredarna. 

Utredarna vill också se en grön Venture Debt-fond under Almi Green Invest. 

”Också den på 1,5 miljarder”, säger Martin Janhäll. 

Han och hans båda kolleger vill därtill tillföra Saminvest 1 miljard kronor för att utveckla riskkapitalmarknadens uthållighet och göra det möjligt för AP-fonderna att investera i onoterade bolag. 

”Vi ser att AP-fonderna har en aptit att delta i detta.”

I utredningen finns också förslag om att ta bort exportkriteriet för Exportkreditnämndens gröna krediter samt göra det möjligt för EKN och Riksgälden att ställa ut kreditgarantier för följdinvesteringar och samhällsomvandling. 

Utöver de finansiella delarna slår utredarna fast att Sverige i dag behöver mer kompetens för den gröna omställningen, inte minst offentliga rådgivare. 

”Personer som förstår ny teknik och nya affärsmodeller och kan bedöma risker som är kopplade till investeringar”, säger Kersti Karltorp. 

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och finansmarknadsminister Max Elger tog emot utredningen under en pressträff. 

De båda intygade att klimatomställningen är ett prioriterat område för den svenska regeringen, men att ”det finns ett enormt kapitalbehov”. 

Max Elger passade på att ge Sverigedemokraterna en känga efter, möjligen efter partiledare Jimmie Åkessons utspel i Sveriges Radio, där han bland annat säger att ”fler dör av kyla än av värme”. 

”Det är olyckligt att Sverigedemokraterna denna morgon sår tvivel om vi ska leva upp till Parisavtalet. Jag tror att ett sådant beteende skulle slå undan benen för hela den här omställningen”, sa ministern. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera