1515

Danmark vill bygga gigantiska ”energiöar” i Östersjön

Den danska regeringen planerar att bygga två energiöar till en kostnad av hundratals miljarder kronor. De stora vindkraftsparkerna ska hjälpa landet att klara klimatmålen till 2030.

Danska statliga Energinet har tidigare visat hur en konstgjord energiö vid Doggers bankar i Nordsjön skulle kunna utformas.
Danska statliga Energinet har tidigare visat hur en konstgjord energiö vid Doggers bankar i Nordsjön skulle kunna utformas.Foto:Energinet

Det finns en bred politisk enighet i danska Folketinget om att landet ska ska reducera utsläppen av koldioxid med 70 procent till år 2030 jämfört med 1990-års nivå. Nu har danska regeringen under statsminister Mette Frederiksen lagt fram sin plan för hur detta ska gå till.

Ett av förslagen är att bygga två stora ”energiöar” för vindkraft i Nordsjön och Östersjön. Öarna med hamn, landningsbana och byggnader skulle serva enorma vindkraftsparker med en kapacitet motsvarande tio stora havsbaserade vindkraftsparker. 

”Genom att etablera världens två första energiöar går vi in i en helt ny epok av det danska vindäventyret” , sa klimatminister Dan Jørgensen när han presenterade regeringens planer.

De två öarna skulle ha en effekt på totalt 4 GW vilket innebär mer än en fördubbling av Danmarks vindkraft som i dag har en kapacitet på 1,7 GW. Det innebär att också att öarna skulle producera mer el än de danska hushållen förbrukar och regeringen hoppas att kunna exportera överskottet av miljövänlig el till grannländerna.

”Danmark måste vara ett grönt pionjärland, därför har vi höga klimatambitioner även om vi är mitt uppe i en historisk kris”, kommenterar danske klimatministern Dan Jørgensen med hänvisning till coronapandemin.

En av öarna skulle bygga i Nordsjön och kunna förbindas med Nederländerna, den andra ska placeras vid Bornholm i Östersjön och kunna kopplas ihop med Polen. 

Det är inte första gången idén om på energiöar lanseras. För två år sedan presenterade statliga Energinet, danska motsvarigheten till Svenska kraftnät, planer på att skapa en sex kvadratkilometer stor konstgjord ö på Dogger bankar som central för flera nya vindkraftsparker. (Se filmen som visar hur en energiö i havet kan se ut.)

Danska regeringens klimatplan som nu lagts fram innehåller, förutom gigantiska vindkraftprojekt, också bland annat investeringar i biogas, forskning för fånga in och lagra koldioxid, energieffektiviseringar i hem och fastigheter samt höjda avgifter på koldioxidutsläpp.

Förslagen ska förhandlas i Folketinget innan upphandlingar kan inledas. Kostnaden för två energiöar beräknas bli omkring 300 miljarder danska kronor, enligt regeringen ska privata sektorn stå för huvuddelen av investeringen.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?