1515
Annons

Daniel Ek tar rygg på H&M-familjen i Malmöbaserad klimatfond

Spotify-grundaren Daniel Eks nybildade bolag Prima Materia är en av de nya investerarna när den Malmöbaserade klimatfonden Pale Blue Dot fyller på kassan med ytterligare cirka 350 miljoner kronor. Totalt har fonden fått in nära 900 miljoner kronor, riskkapital som ska investeras i bolag med ny teknik som ska rädda klimatet.

Spotify-grundaren Daniel Ek investerar i klimatfonden Pale Blue Dot.
Spotify-grundaren Daniel Ek investerar i klimatfonden Pale Blue Dot.

Planen var ursprungligen att Pale Blue Dot skulle ta in mellan 70 och 80 miljoner euro, motsvarande cirka 700–800 miljoner kronor – men intresset från olika investerare överträffade förväntningarna hos de tre grundarna.

När de hade nått 87 miljoner euro, motsvarande närmare 900 miljoner kronor, fick de säga nej till ytterligare kapital för att fonden inte skulle bli för stor att hantera.

”Det handlar om att vi ska kunna göra högkvalitativa investeringar och klara att jobba med bolagen vi har investerat i. Då finns det en viss gräns, utifrån storleken på teamet och vad vi känner att vi kan göra bra”, förklarar Heidi Lindvall.

Hon har en bakgrund på företagsinkubatorn Minc tillsammans med Joel Larsson, en av de andra medgrundarna till Pale Blue Dot. Den tredje grundaren av klimatfonden är entreprenörsprofilen Hampus Jakobsson, känd för att ha grundat Malmöbolaget TAT som såldes till kanadensiska Blackberry för drygt tio år sedan.

Mer än hälften av riskkapitalet som Pale Blue Dot fått in kommer från internationella investerare. Sedan tidigare har bland andra H&M-familjen Perssons Ramsbury Invest gått in med pengar, liksom Londonbaserade Atomico som startats av Skype-grundaren Niklas Zennström.

Nu dyker ännu ett känt namn upp bland investerarna, när Spotify-grundaren Daniel Eks nystartade investeringsbolag Prima Materia investerar i den nya rundan.

”Prima Materias mission är att höja ambitionsnivån i Europas tech-ekosystem för att hjälpa till att lösa de största problemen som vårt samhälle och värld står inför. Pale Blue Dots fokus på klimat passar därför perfekt för oss”, säger Prima Materias medgrundare Shakil Khan till HD och Sydsvenskan.

Grundarna till den klimatinriktade riskkapitalfonden Pale Blue Dot, fr v: Joel Larsson, Heidi Lindvall och Hampus Jakobsson.
Grundarna till den klimatinriktade riskkapitalfonden Pale Blue Dot, fr v: Joel Larsson, Heidi Lindvall och Hampus Jakobsson.Foto:Anna Hållams, Anna Hållams, Anna Hållams, Anna Hållams

Prima Materia är en av de investerare som går in med mest pengar i den andra rundan, men exakt hur mycket de investerar är inte offentligt i dagsläget. Enligt Heidi Lindvall placerar sig bolaget på en delad andraplats tillsammans med en handfull andra investerare som gått in med mellan fem och tio miljoner euro i Pale Blue Dot.

Största enskilda investerare i klimatfonden är statliga Saminvest, som har i uppdrag att hjälpa nya riskkapitalfonder att starta i Sverige.

Pale Blue Dot ska investera i bolag som utvecklar teknik för att lösa klimatproblemen. Startskottet gick förra sommaren, efter att fonden fått in sin första halva miljard i kapital.

Hittills har tio investeringar gjorts i flera olika sektorer, från elektrifiering av transporter till modebranschen och livsmedelssektorn (se faktaruta). Bland bolagen finns svenska Hack Your Closet, som hyr ut kläder på månadsbasis. Tanken är att det ska gå att uppdatera sin garderob löpande, utan att ständigt behöva köpa nya kläder.

Planen är att pengarna ska räcka till total 35 bolag. Investeringarna kommer främst att göras i Europa och USA. Investeringarna per bolag väntas ligga allt från ett par miljoner kronor upp till 20 miljoner.

Enligt Heidi Lindvall har coronapandemin inte gjort det svårare än väntat att skaffa kapital till fonden. Däremot har det gjort att flödet av bolag som söker pengar har ökat.

”Rörelsen mot klimatfokus bland investerare började redan före pandemin, men många har inte varit lika aktiva under den här perioden utan hållit i sina pengar och spenderat mer tid och resurser på sina existerande bolag för att se till att de klarar sig. Under tiden har vi varit väldigt aktiva och kunnat gå ut och leta bolag”, säger hon.

Fotnot: Pale Blue Dot eller Den bleka blå pricken myntades av astronomen Carl Sagan i ett känt tal för att beskriva jorden sett utifrån universum. 

 


Kunglig glans på impact-konferens

I dag samlas en rad svenska företagsledare i den brittiska huvudstaden, där Svenska Handelskammaren i London står som arrangör för en stor konferens på tema impact och hållbarhet.

Peter Sandberg är vd för Svenska handelskammaren i London.
Peter Sandberg är vd för Svenska handelskammaren i London.Foto:Jonas Eng

Impactkonferensen arrangeras årligen av Svenska Handelskammaren i London för att koppla ihop investerare, företagsledare, akademiker och politiker och samla de 'största tänkarna' kring grön återhämtning.

På årets agenda står alltifrån flygindustrins transformation och klimatneutral mobilitet till cirkulär handel, fossilfritt stål och en hållbar finanssektor. Bland talarna finns en rad tunga namn. Förutom utbildningsminister Anna Ekström (S) kommer bland annat Vattenfalls vd Anna Borg, SAS vd Anko van der Werff och SSAB:s vd Martin Lindqvist tala på konferensen.

Syftet är att i förlängningen hitta lösningar på vår tids stora frågor, genom inspirationsföreläsningar från nästa generations entreprenörer och företag som lyckats förändra sin verksamhet eller vänt upp och ner på sin affärsmodell.

”Vi lanserade konferensen förra året i kölvattnet av COP26 då vi såg en stor möjlighet till utbyte mellan svenska och brittiska aktörer, både inom näringsliv, politik och akademi. För att vi skall lyckas med en grön omställning krävs det dels samarbete men också kunskapsöverföring mellan sektorer, aktörer och över gränser. Just inom hållbarhetsområdet finns det mycket utrymme för utbyte av lärdomar och erfarenheter och Sverige har mycket att erbjuda. I slutändan är vi ju en representant för svenskt näringsliv.”, säger Peter Sandberg, vd för Svenska handelskammaren i London.

Vad kan den globala hållbarhetstrenden innebära för svensk export?

”Det är ingen hemlighet att Sverige och svenska företag i många avseenden ligger i framkant när det gäller hållbarhetsarbete. Vi ser stor efterfrågan på svenska lösningar i Storbritannien, och man har ambitiösa planer från brittiskt håll. Till exempel ställer Storbritannien nu om till grön värme och har förbjudit gasuppvärmning av nybyggda hus från och med 2025. Här finns det utmärkta möjligheter för svenska bolag att ta plats. Utvecklingen går fort nu, så det gäller att visa framfötterna. Sverige har ett starkt varumärke på hållbarhetsfronten, och det skall vi lyfta till vår bästa förmåga.”, säger Peter Sandberg.

Sammanlagt deltar drygt 350 personer från såväl Sverige som Storbritannien under fredagen, som avslutas med en kunglig middag för att ”fira århundraden av vänskap och handel mellan Sverige och Storbritannien”. Huruvida någon representant från det brittiska kungahuset kommer delta är däremot oklart.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?