Hoppa till innehållet

Annons

Daniel Ek tar rygg på H&M-familjen i Malmöbaserad klimatfond

Spotify-grundaren Daniel Eks nybildade bolag Prima Materia är en av de nya investerarna när den Malmöbaserade klimatfonden Pale Blue Dot fyller på kassan med ytterligare cirka 350 miljoner kronor. Totalt har fonden fått in nära 900 miljoner kronor, riskkapital som ska investeras i bolag med ny teknik som ska rädda klimatet.

Spotify-grundaren Daniel Ek investerar i klimatfonden Pale Blue Dot.
Spotify-grundaren Daniel Ek investerar i klimatfonden Pale Blue Dot.

Planen var ursprungligen att Pale Blue Dot skulle ta in mellan 70 och 80 miljoner euro, motsvarande cirka 700–800 miljoner kronor – men intresset från olika investerare överträffade förväntningarna hos de tre grundarna.

När de hade nått 87 miljoner euro, motsvarande närmare 900 miljoner kronor, fick de säga nej till ytterligare kapital för att fonden inte skulle bli för stor att hantera.

”Det handlar om att vi ska kunna göra högkvalitativa investeringar och klara att jobba med bolagen vi har investerat i. Då finns det en viss gräns, utifrån storleken på teamet och vad vi känner att vi kan göra bra”, förklarar Heidi Lindvall.

Hon har en bakgrund på företagsinkubatorn Minc tillsammans med Joel Larsson, en av de andra medgrundarna till Pale Blue Dot. Den tredje grundaren av klimatfonden är entreprenörsprofilen Hampus Jakobsson, känd för att ha grundat Malmöbolaget TAT som såldes till kanadensiska Blackberry för drygt tio år sedan.

Mer än hälften av riskkapitalet som Pale Blue Dot fått in kommer från internationella investerare. Sedan tidigare har bland andra H&M-familjen Perssons Ramsbury Invest gått in med pengar, liksom Londonbaserade Atomico som startats av Skype-grundaren Niklas Zennström.

Nu dyker ännu ett känt namn upp bland investerarna, när Spotify-grundaren Daniel Eks nystartade investeringsbolag Prima Materia investerar i den nya rundan.

”Prima Materias mission är att höja ambitionsnivån i Europas tech-ekosystem för att hjälpa till att lösa de största problemen som vårt samhälle och värld står inför. Pale Blue Dots fokus på klimat passar därför perfekt för oss”, säger Prima Materias medgrundare Shakil Khan till HD och Sydsvenskan.

Grundarna till den klimatinriktade riskkapitalfonden Pale Blue Dot, fr v: Joel Larsson, Heidi Lindvall och Hampus Jakobsson.
Grundarna till den klimatinriktade riskkapitalfonden Pale Blue Dot, fr v: Joel Larsson, Heidi Lindvall och Hampus Jakobsson.Foto:Anna Hållams, Anna Hållams, Anna Hållams, Anna Hållams

Prima Materia är en av de investerare som går in med mest pengar i den andra rundan, men exakt hur mycket de investerar är inte offentligt i dagsläget. Enligt Heidi Lindvall placerar sig bolaget på en delad andraplats tillsammans med en handfull andra investerare som gått in med mellan fem och tio miljoner euro i Pale Blue Dot.

Största enskilda investerare i klimatfonden är statliga Saminvest, som har i uppdrag att hjälpa nya riskkapitalfonder att starta i Sverige.

Pale Blue Dot ska investera i bolag som utvecklar teknik för att lösa klimatproblemen. Startskottet gick förra sommaren, efter att fonden fått in sin första halva miljard i kapital.

Hittills har tio investeringar gjorts i flera olika sektorer, från elektrifiering av transporter till modebranschen och livsmedelssektorn (se faktaruta). Bland bolagen finns svenska Hack Your Closet, som hyr ut kläder på månadsbasis. Tanken är att det ska gå att uppdatera sin garderob löpande, utan att ständigt behöva köpa nya kläder.

Planen är att pengarna ska räcka till total 35 bolag. Investeringarna kommer främst att göras i Europa och USA. Investeringarna per bolag väntas ligga allt från ett par miljoner kronor upp till 20 miljoner.

Enligt Heidi Lindvall har coronapandemin inte gjort det svårare än väntat att skaffa kapital till fonden. Däremot har det gjort att flödet av bolag som söker pengar har ökat.

”Rörelsen mot klimatfokus bland investerare började redan före pandemin, men många har inte varit lika aktiva under den här perioden utan hållit i sina pengar och spenderat mer tid och resurser på sina existerande bolag för att se till att de klarar sig. Under tiden har vi varit väldigt aktiva och kunnat gå ut och leta bolag”, säger hon.

Fotnot: Pale Blue Dot eller Den bleka blå pricken myntades av astronomen Carl Sagan i ett känt tal för att beskriva jorden sett utifrån universum. 

Innehåll från Phoenix BiopowerAnnons

Med sikte på första anläggningen

Skiss på en tänkt BTC-anläggning på 10 MWe. Anläggningen upptar en yta motsvarande cirka två fotbollsplaner. Denna anläggning är den minsta anläggningsstorleken bolaget utvecklar och producerar el motsvarande förbrukningen för cirka 10 000 hushåll.
Skiss på en tänkt BTC-anläggning på 10 MWe. Anläggningen upptar en yta motsvarande cirka två fotbollsplaner. Denna anläggning är den minsta anläggningsstorleken bolaget utvecklar och producerar el motsvarande förbrukningen för cirka 10 000 hushåll.

De senaste sex åren har Phoenix BioPower arbetat intensivt med utveckling av BTC-tekniken för högeffektiv biokraft. Med denna utveckling som grund tar nu bolaget sikte på den första kommersiella anläggningen för flexibel och reglerbar produktion av förnybar el.

Energiomställningen som Sverige, Europa och övriga världen nu genomför innebär framförallt en omfattande elektrifiering av samhället där fossila bränslen eller insatsvaror ersätts med elektrifiering eller gröna gaser som vätgas producerad med el. Denna omställning ställer enorma krav på den framtida elförsörjningen i Sverige och internationellt och enorma mängder ny produktionskapacitet måste byggas. I Sverige förväntas elbehovet fördubblas på knappa 30 år som måste mötas av nyproduktionskapacitet.  

En stor del av framtidens el förväntas produceras av väderberoende anläggningar som till exempel sol- och vindkraft. Dessa fantastiska tekniker kan dock inte leverera el alla timmar på dygnet eller när behovet är som störst. För att möta elektrifieringens behov av elproduktion hela dagen, varje dag och hela året, kommer reglerbar produktion behövas. Den teknik som Phoenix BioPower utvecklar för högeffektiv biokraft möter detta behov med en flexibel och reglerbar produktion av förnybar el och fjärrvärme – där det behövs, när det behövs. 

Ta del av BTC-tekniken här 

BTC-tekniken (Biomass-fired Top Cycle) producerar el med en högre effektivitet än traditionella kraftvärmeverk, vilka de har många av i Sverige. Där normala anläggningar ligger kring 27–32 procent effektivitet kan en BTC-anläggning nå 42–55 procent beroende på storlek, en väsentlig ökning. Denna högre effektivitet ger lägre produktionskostnader och tillsammans med reglerbarheten i förlängningen lägre elpriser.

Efter sex år av teknikutveckling är bolaget nu redo att ta sikte på en första kommersiell demonstrationsanläggning. Bolaget är i kontakt med flera intressenter, både i Sverige och internationellt, avseende en BTC-anläggning. Med dessa intressenter bygger ny bolaget vidare på kommersialiseringsplanen att driftsätta en första anläggning detta decennium. 

Var en del av förändringen - Besök Phoenix BioPower här

Fakta om Phoenix BioPower:
Phoenix BioPower utvecklar teknik för högeffektiv biokraft baserad på integrerad förgasning med förbränning i en gasturbin och ånginjicering. Anläggningen producerar reglerbar förnybar el och värme.

Mer från Phoenix Biopower

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Phoenix Biopower och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera