ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Dags för klimattoppmötet i Madrid

  • Foto: Paul White

Nu drar FN:s klimattoppmöte i Madrid i gång. Trots att inga nya klimatmål ska förhandlas fram, kommer trycket utifrån vara hårt på att världens länder visar upp en starkare vilja att minska utsläppen.

I fredags demonstrerade unga människor över hela världen för klimatet. De kräver att regeringar och politiker ska hålla vad de lovade när de enades om Parisavtalet för snart fyra år sedan.

Men när årets upplaga av FN:s klimatmöte — COP25 — invigs i dag är det inte mycket som går åt rätt håll. Koldioxidutsläppen minskar inte och fortfarande görs stora investeringar i kol. Ska länderna uppnå målet om att begränsa den globala temperaturökningen till under 2 grader — och helst 1,5 grad — måste rejäla insatser göras.

Det är dock först nästa år som länderna måste leverera sina skärpta, nationella klimatplaner. I Madrid handlar förhandlingarna till stor del om regler och detaljer för att länderna praktiskt ska kunna genomföra Parisavtalet. 

På förhand ser det ut som att den knivigaste frågan blir att komma överens om regler för utsläppshandel mellan länder. En annan komplicerad fråga handlar om hur skador på grund av klimatförändringar ska hanteras.

Men utanför förhandlingsrummen väntas diplomati och diskussioner pågå för att få länderna att höja sina klimatambitioner, om inte förr så i sina klimatplaner 2020.

Klimatorganisationer, städer, forskare och näringsliv finns också på plats för att presentera idéer, nya tekniker och sätta press på ministrarna på plats.

Inte minst viktigt blir därför det som händer utanför själva förhandlingarna.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer