ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Energi

Då kommer solen till börsen

  • Foto: Pressbild.

Nu är det klart för ett nytt solenergiföretag att gå in på börsen och flera kända profiler är bland de flera tusen nya ägare som tecknat sig. Det handlar om Göteborgsbaserade Azelio som trotsar börsoron med en nyemission och notering.

Som Di berättat har Azelio, som tidigare i år bytte namn från Cleanergy, siktat mot börsen. Efter att under senaste tioårsperioden ha satsat över en miljard kronor på en teknik för lagring och produktion av förnybar el genom omvandling av solvärme i Stirlingmotorer bedömer bolaget nu att ett kommersiellt genombrott är inom räckhåll. För att bland annat kunna finansiera det sista steget och bredda ägarbasen har bolaget försökt ta in nytt kapital via en nyemission och en listning av bolaget.  

Nu meddelar Azelio att handeln med bolagets aktier beräknas starta på Nasdaq First North den 10 december, det vill säga på måndag i nästa vecka.  

Och inför noteringen tillförs bolaget 242 miljoner kronor. Intresset för erbjudandet var stort, både hos institutionella investerare och allmänheten, trots ett svårt börsklimat i Sverige och internationellt den senaste tiden, enligt Azelio.

Totalt rapporteras nyemissionen ha öppnat dörren för 2.200 nya aktieägare.

"Vi är väldigt glada över det intresse som visats för Azelio i samband med nyemissionen, både från institutionella investerare, allmänheten och från befintliga aktieägare", säger Azelios vd Jonas Eklind.

"Jag välkomnar alla nya aktieägare till bolaget och ser fram emot att fortsätta utvecklingen för att industrialisera bolagets system och erbjuda våra kunder elproduktion från solkraft dygnet runt till ett mycket attraktivt pris."

Svenska och internationella institutionella investerare samt befintliga aktieägare, däribland styrelseledamöter och ledningspersoner, uppges ha tecknat aktier i erbjudandet. Alfred Berg Kapitalförvaltning AB, Back in Black Capital, med bland andra familjen Lundin, och Kent Janér, som är partner i fondförvaltaren Brummer & Partners, är några exempel.

Efter erbjudandet, förutsatt att övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo, kommer Azelios största aktieägare att vara Kent Janér direkt, genom Blue Marlin AB och via närstående (25,8 procent), Thames Trust with Trustee Tower Bridge Fiduciary Ltd (6,9 procent) och Back in Black Capital Ltd (6,8 procent). 

"Genom nyemissionen och noteringen får vi mycket goda förutsättningar att fortsätta marknadslanseringen av en produkt som löser en av de stora utmaningarna på energimarknaden – långtidslagring av förnybar energi till ett konkurrenskraftigt pris", säger Bo Dankis, styrelseordförande.

Azelio har tidigare aviserat att ambitionen att bli ett stort industribolag. Men genombrottet och volymproduktion, som planerats ske i Volvos gamla fabrik i Uddevalla, kan dröja några år. 2017 redovisade företaget en förlust på nästan 100 miljoner kronor och de första nio månaderna blev resultatet minus 65,5 miljoner kronor. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies