1515
Annons

Coronakrisen: ”Klimatmålen kommer i andra hand”

På kort sikt kommer coronakrisen att minska utsläppen. Men på lång sikt finns en stor risk att politiker är så måna om att få i gång ekonomin att klimat- och miljömål kommer i skymundan, varnar Energiforsks vd . 

Skogsbrand i Gippsland, Australien
Skogsbrand i Gippsland, AustralienFoto:AP

Företagens omställning till ren teknik kan att saktas ner av pandemin om företagens lönsamhet minskar. Den dystra prognosen presenterar forskningsinstitutet Energiforsks vd Markus Wråke till Aktuell Hållbarhet

”Allt beror förstå på vad regeringarna gör för att stimulera ekonomin. Det finns så klart möjligheter att lägga stora stimulanspaket som siktar in sig på grön teknik. Men mer troligt är att politiker har så bråttom att i gång ekonomin att klimatmålen kommer i andra eller tredje hand”, säger han till Aktuell Hållbarhet. 

Nettoeffekten av coronakrisen för klimatet och miljön blir enligt Markus Wråke sannolikt negativ. En ytterligare aspekt som Markus Wråke tar upp är företagens vilja att investera i ny teknik och innovationer i lågkonjunktur. 

”Historiskt har det visat sig vara lättare att få igenom investeringar i ny ren teknik när tillväxten är hög. Även om hög tillväxt i sig genererar större utsläpp så är det under tider med hög tillväxt som vi också ser den största omställningstakten hos företag. Sannolikt kommer bolag också i den här krisen att investera mindre i mer riskfyllda och långsiktiga investeringar som ren teknik faktiskt fortfarande är. ”

Indiskas vd efter förluståren: ”Vi har en extrem revanschlust”

Efter ett fem år långt stålbad ser Karin Lindahl, vd Indiska, en ljusare framtid för kedjan som varit farligt nära att gå i graven. Med ett nytt sortiment gör bolaget debut på Stockholms modevecka – och ser möjligheter att norpa kunder i en lågkonjunktur. 

Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).
Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera