Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Coronakrisen: ”Klimatmålen kommer i andra hand”

På kort sikt kommer coronakrisen att minska utsläppen. Men på lång sikt finns en stor risk att politiker är så måna om att få i gång ekonomin att klimat- och miljömål kommer i skymundan, varnar Energiforsks vd . 

Skogsbrand i Gippsland, Australien
Skogsbrand i Gippsland, AustralienFoto:AP

Företagens omställning till ren teknik kan att saktas ner av pandemin om företagens lönsamhet minskar. Den dystra prognosen presenterar forskningsinstitutet Energiforsks vd Markus Wråke till Aktuell Hållbarhet

”Allt beror förstå på vad regeringarna gör för att stimulera ekonomin. Det finns så klart möjligheter att lägga stora stimulanspaket som siktar in sig på grön teknik. Men mer troligt är att politiker har så bråttom att i gång ekonomin att klimatmålen kommer i andra eller tredje hand”, säger han till Aktuell Hållbarhet. 

Nettoeffekten av coronakrisen för klimatet och miljön blir enligt Markus Wråke sannolikt negativ. En ytterligare aspekt som Markus Wråke tar upp är företagens vilja att investera i ny teknik och innovationer i lågkonjunktur. 

”Historiskt har det visat sig vara lättare att få igenom investeringar i ny ren teknik när tillväxten är hög. Även om hög tillväxt i sig genererar större utsläpp så är det under tider med hög tillväxt som vi också ser den största omställningstakten hos företag. Sannolikt kommer bolag också i den här krisen att investera mindre i mer riskfyllda och långsiktiga investeringar som ren teknik faktiskt fortfarande är. ”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?