Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Coronaåtgärder både bra och dåligt för miljön

Mindre utsläpp, mer plast. Coronapandemin har både för- och nackdelar för miljön. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Minskade utsläpp av växthusgaser och minskat buller är några av de positiva miljöeffekterna till följd av restriktioner och andra åtgärder för att bromsa smittspridningen av corona. Samtidigt har kraftsamlingen mot covid-19 bland annat lett till ökad användning av engångsartiklar av plast, visar en kartläggning som den europeiska miljömyndigheten EEA genomfört.

Enligt EEA ser de positiva miljö- och klimateffekterna till följd av coronapandemin ut att bli kortsiktiga. Samtidigt pekar myndigheten på att nedstängningen av samhället ökar vårt beroende av plastprodukter och låga oljepriser vilket medför negativa miljökonsekvenser. EEA ser även en koppling mellan miljöfrågor och social hållbarhet under pandemin, exempelvis i fråga om att luftkvaliteten i ett område kan påverka utfallet av coronaspridningen.

Andra kopplingar mellan coronapandemin och miljöfrågor som lyfts fram av EEA handlar om att förlusten av biologisk mångfald bäddar för händelser som den rådande pandemin och att samhällets motståndskraft är beroende av ekosystemtjänster.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?