1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Coronaåtgärder både bra och dåligt för miljön

Mindre utsläpp, mer plast. Coronapandemin har både för- och nackdelar för miljön. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Minskade utsläpp av växthusgaser och minskat buller är några av de positiva miljöeffekterna till följd av restriktioner och andra åtgärder för att bromsa smittspridningen av corona. Samtidigt har kraftsamlingen mot covid-19 bland annat lett till ökad användning av engångsartiklar av plast, visar en kartläggning som den europeiska miljömyndigheten EEA genomfört.

Enligt EEA ser de positiva miljö- och klimateffekterna till följd av coronapandemin ut att bli kortsiktiga. Samtidigt pekar myndigheten på att nedstängningen av samhället ökar vårt beroende av plastprodukter och låga oljepriser vilket medför negativa miljökonsekvenser. EEA ser även en koppling mellan miljöfrågor och social hållbarhet under pandemin, exempelvis i fråga om att luftkvaliteten i ett område kan påverka utfallet av coronaspridningen.

Andra kopplingar mellan coronapandemin och miljöfrågor som lyfts fram av EEA handlar om att förlusten av biologisk mångfald bäddar för händelser som den rådande pandemin och att samhällets motståndskraft är beroende av ekosystemtjänster.


Regeringen satsar mot rasism

Rasism är ett problem som drabbar många svenskar i vardagen – på arbetet, i skolan eller i vården. Nu presenterar regeringen fem åtgärdsprogram mot rasism.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S).
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S).
Foto:Sören Andersson/TT
Foto:Joey Abrait

De åtgärdsprogram som nu presenteras är en del av de åtaganden Sverige gjorde i samband med Malmös internationella forum om hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism i höstas. De rör afrofobi, islamofobi, antisemitism, rasism mot samer och antiziganism.

”Nu förstärker vi och fördjupar arbetet mot rasism. Vi tillsätter också extra medel för att kunna göra detta så konkret och kraftfullt som möjligt”, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) som ansvar för arbetet mot rasism.

Åtgärdsprogrammen ska komplettera den nationella planen mot rasism och innehåller en rad riktade åtgärder, bland annat mot arbetsmiljö och skola.

”När det gäller skolan ser man att det är många som utsätts för olika former av rasism. Där har det kanske funnits en otydlighet om vart man ska vända sig för att få stöd och hjälp”, säger biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S) som ansvarar för arbetet mot diskriminering

Nu får Diskrimineringsombudsmannen ett tydligt uppdrag att arbeta med information för att tydliggöra vart man ska vända sig och vilken typ av hjälp man kan förvänta sig att få från samhället.

Åtgärderna har tagits fram i dialog med civilsamhället och identifierats som viktiga. De är å ena sidan generella för att möta rasism, men också specifika för att möte specifika gruppers behov, förklarar Jeanette Gustafsdotter.

Den helheten gör att vi nu har möjlighet att verkligen ta ett brett grepp för att bryta rasismen i vårt samhälle.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?