”Corona gör klimatfrågan ännu mer brännhet”

Glöm inte den pågående gröna omställningen bara för att vi nu går igenom en annan kris. Det budskapet riktar Transition Pathway Intiative (TPI) till världens investerarkollektiv, rapporterar Aktuell Hållbarhet.

Foto:Ramon Espinosa

TPI är ett förvaltar- och investerarinitiativ som ska utvärdera hur företag anpassar sig till en koldioxidsnål värld. På fredagen släppte TPI sin sammanvägningsrapport, som pekar på att världens största utsläppande bolag är en alldeles för långsamma i klimatomställningen.  

”Corona-krisen och dess ekonomiska konsekvenser gör att den här frågan blir ännu mer brännhet. Vi har nio år kvar till 2030. Vi som jobbar med de här frågorna vet att om vi inte har satt ner foten ordentligt kring klimatomställningen så står vi inför en jättebesvärlig situation”, säger Nadine Viel Lamare, director på Transition Pathway Initiative.

I rapporten granskas 332 av världens mest högutsläppande bolag. Bolagen som granskas är de största utsläpparna inom industri-, energi- och transportsektorn. De har en avgörande roll för att målen i Parisavtalet ska kunna nås, men utvecklingen i sin helhet ligger långt ifrån i linje med Parisavtalet. 

”Det är väldigt bekymmersamt att vi fortfarande har så otroligt många bolag som över huvud taget inte ens ligger i linje med de löften som världens regeringar har gett under Parisavtalet som tar oss mot en 3 till 3,5 grader varmare värld”, säger Nadine Viel Lamare.

Hon pekar på att rapporten ändå visar på en positiv rörelse, om än otillräcklig, med fler bolag som blir bättre på att redovisa sin klimatpåverkan och sätta klimatmål. Men Nadine Viel Lamare är orolig för att den pågående corona-krisen riskerar att påverka den här utvecklingen negativt. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?