ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hållbart näringsliv

”Corona gör klimatfrågan ännu mer brännhet”

  • Foto: Ramon Espinosa

Glöm inte den pågående gröna omställningen bara för att vi nu går igenom en annan kris. Det budskapet riktar Transition Pathway Intiative (TPI) till världens investerarkollektiv, rapporterar Aktuell Hållbarhet.

TPI är ett förvaltar- och investerarinitiativ som ska utvärdera hur företag anpassar sig till en koldioxidsnål värld. På fredagen släppte TPI sin sammanvägningsrapport, som pekar på att världens största utsläppande bolag är en alldeles för långsamma i klimatomställningen.  

”Corona-krisen och dess ekonomiska konsekvenser gör att den här frågan blir ännu mer brännhet. Vi har nio år kvar till 2030. Vi som jobbar med de här frågorna vet att om vi inte har satt ner foten ordentligt kring klimatomställningen så står vi inför en jättebesvärlig situation”, säger Nadine Viel Lamare, director på Transition Pathway Initiative.

I rapporten granskas 332 av världens mest högutsläppande bolag. Bolagen som granskas är de största utsläpparna inom industri-, energi- och transportsektorn. De har en avgörande roll för att målen i Parisavtalet ska kunna nås, men utvecklingen i sin helhet ligger långt ifrån i linje med Parisavtalet. 

”Det är väldigt bekymmersamt att vi fortfarande har så otroligt många bolag som över huvud taget inte ens ligger i linje med de löften som världens regeringar har gett under Parisavtalet som tar oss mot en 3 till 3,5 grader varmare värld”, säger Nadine Viel Lamare.

Hon pekar på att rapporten ändå visar på en positiv rörelse, om än otillräcklig, med fler bolag som blir bättre på att redovisa sin klimatpåverkan och sätta klimatmål. Men Nadine Viel Lamare är orolig för att den pågående corona-krisen riskerar att påverka den här utvecklingen negativt. 

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer