1515
Annons

Coldplay ut på världsturné med hållbart finskt flygbränsle

A sky full of hållbart flygbränsle när Coldplay åker på turné i år. Bandet har tecknat ett avtal med finska Neste som ämnar halvera koldioxidutsläppen jämfört med tidigare turnéer.

”Vi har verkligen försökt sätta hållbarhet i centrum”, säger Coldplays sångare Chris Martin.

Coldplay ligger bland annat bakom hits som Viva la vida, A sky full of stars och Speed of sound.
Coldplay ligger bland annat bakom hits som Viva la vida, A sky full of stars och Speed of sound.

Det finns en anledning till att Coldplay inte kallas för Warmplay. Bandet vill inte bidra till den globala uppvärmningen och har därför inlett ett partnerskap med Neste för att dämpa utsläppen från årets världsturné. Bolaget kommer bland annat att förse Coldplay med hållbart flygbränsle (SAF), som framställs av förnybara råvaror som exempelvis använd matolja. 

”Vi är fantastiskt glada över att kunna samarbeta med Neste för att göra vår Music Of The Spheres World Tour så hållbar som möjligt. Nestes förnybara bränslen med sina låga utsläpp kommer att ha stor betydelse för våra ansträngningar att minimera klimatpåverkan från turnén”, skriver Coldplay i ett pressmeddelande.

Bolagets olika förnybara dieselprodukter kommer också att användas under turnén. Bland annat i stationära elgeneratorer som ska generera förnybar elektricitet med låga utsläpp för konserterna.

Coldplay kommer att använda Nestes förnybara diesel på scenen och i logistiken vid sammanlagt sju uppträdanden i USA och 22 konserter i Europa. Därmed kommer bandet kunna halvera sina transportrelaterade koldioxidutsläpp, enligt Nestes beräkningar.

”Vi på Neste är både glada och stolta över att slå våra påsar ihop med Coldplay för att bidra till att minska utsläppen från deras konserter och turnérelaterade transporter med våra förnybara bränslen”, säger Minna Aila, Senior Vice President för Sustainability and Corporate Affairs på Neste och medlem i Nestes ledningsgrupp.

Årets turné kommer att vara Coldplays första sedan 2019. Då pausades resorna med hänvisning till att de inte kunde genomföras på ett tillräckligt hållbart sätt.

”Vi har verkligen försökt sätta hållbarhet i centrum för den här turnén eftersom det helt enkelt känns som det enda alternativet,” säger Coldplays sångare Chris Martin.

Prenumerera på Hållbart näringslivs nyhetsbrev

Följ oss på Twitter

 


Ekobonde stämmer Volkswagen – ”något måste förändras”

En tysk ekobonde tar Volkswagen till rätten för att tvinga dem att dra ner på produktionen av bensinbilar. Det följer i spåren av de stora klimatstämningar som miljöorganisationer tagit till som verktyg mot näringslivet de senaste åren, rapporterar Bloomberg.

Ekobonden Ulf Allhoff-Cramer håller biltillverkaren Volkswagen ansvarig för skador som klimatpåverkan gör på hans mark. Detta är en av flera klimatprocesser som handlagts de senaste åren.
Ekobonden Ulf Allhoff-Cramer håller biltillverkaren Volkswagen ansvarig för skador som klimatpåverkan gör på hans mark. Detta är en av flera klimatprocesser som handlagts de senaste åren.

Tyskland måste tidigarelägga sina planer på utsläppsminskningar och oljebolaget Shell ska kapa sina koldioxidutsläpp med betydligt mer än de tidigare utfäst. Det var resultatet av två uppmärksammade klimatdomar från i fjol. 

Den här typen av klimatprocesser har fördubblats i antal och spridit sig till ett fyrtiotal länder de senaste åren, enligt FN:s miljöorgan Unep. Det senaste uppmärksammade målet handlar om ekobonden Ulf Allhoff-Cramer och en tysk biljätte, som på fredag kommer att handläggas i den tyska staden Detmolds domstol.

”Som den näst största biltillverkaren i världen, bär Volkswagen ett stort ansvar för världens klimat”, säger han, enligt Bloomberg, och lägger till:

”Något måste förändras på en fundamental nivå och därför är det nödvändigt med en sån här stämningsansökan.”

Ulf Allhoff-Cramer vill att bolaget drar ned på produktionen av bilar med förbränningsmotor innan 2030 med hänvisning till en skrivning i lagen om att markägare ska vara främjade från påverkan av andra. För att hans mark ska kunna undvika torka och annan skada till följd av klimatförändringar måste biltillverkaren agera, argumenterar han.

Volkswagen vill att fallet avskrivs. Bolaget hävdar att det finns ambitiösa klimatmål som bland annat inbegriper koldioxidneutralitet 2050. Utsläppsreglering är en fråga för regeringen, inte domstolen, och ett inhemskt förbud mot förbränningsmotorer skulle strida mot EU-regler, menar bolaget. 

Läs mer: Bankchefen: Bara en tidsfråga innan klimatstämningar kommer till Sverige

Ulf Allhoff-Cramers fall har fått finansiellt stöd från Greenpeace. Miljöorganisationen har också finansierat ett annat miljörättsmål i Tyskland. Landet upplever för närvarande en våg av klimatstämningar mot storbolag. Biljättarna BMW och Mercedes-Benz samt olje- och gasbolaget Wintershall har också blivit stämda i närtid.

Det var fjolårets dom i Tysklands högsta domstol mot regeringen, att den satte framtida generationer i fara om planer på att sänka utsläpp till 2030 skjuts upp, som satt fart på rättsprocesserna. 

Prenumerera på Hållbart näringslivs nyhetsbrev

Följ oss på Twitter 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?