Coca-Cola slutar med plastsugrör

Coca-Cola ska sluta sälja sugrör av plast i Australien, rapporterar lokala medier. Plasten ska ersättas av biologiskt nedbrytbart papper.

Foto:Tatan Syuflana

Åtgärden är en del i en plan för företaget att enbart använda återanvändbara material senast år 2025.

Enligt miljöorganisationen Clean Up Australia stod sugrör av plast för 11 procent av allt skräp av plast som hittades i landet i fjol.

I Australien har plastförbud diskuterats intensivt det senaste året. Under 2018 övergick de två största matvaruhandlarna, Coles och Woolworths, till att enbart erbjuda påsar av återvunnet material. På tre månader beräknas det ha minskat användningen av plastpåsar med hela 1,5 miljarder påsar.

Övergången till återanvänt material gick dock inte smärtfritt. Woolworths rapporterade att försäljningen inledningsvis gick ner något, då kunderna inte ville ha de nya påsarna, medan Coles efter protester under en tid fick skrota idén att ta betalt för sina påsar. Båda kedjorna tar nu betalt för sina påsar.

EU kom i oktober i fjol överens om att förbjuda engångsplast. Om allt går som väntat kan förbudet börja gälla från år 2021.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?