1515
Annons

Client Earth: Företagens nettonoll-mål behöver följas av trovärdiga strategier

Det blir allt vanligare att företag och investerare sätter mål om nettonoll-utsläpp i linje med Parisavtalet. Men det finns en betydande risk att intressenter vilseleds, enligt Client Earth. 

Foto:Tomas Griger, Tomas Griger, Tomas Griger

Juristerna på miljöorganisationen Client Earth har utvecklat principer för hur målen kan översättas till handling på ett trovärdigt sätt.

”Företag och investerare har äntligen börjat sätta nettonoll-mål i linje med Parisavtalet, vilket är oerhört viktigt. Men om inte målet stöds av rimliga strategier, transparens och starka mekanismer för ansvarsskyldighet finns en betydande risk att intressenter vilseleds”, säger Daniel Wiseman, advokat på Client Earth, i en kommentar.

Enligt principerna bör företagens strategier för att arbeta mot nettonoll-mål vara trovärdiga och evidensbaserade, vilket bland annat innebär att målet ska inkludera scope 1-3. Vidare menar Client Earth att det långsiktiga målet bör kompletteras med mål för utsläppsminskningar på kort och medellång sikt, samt att företaget inte ska lägga för mycket hopp på oprövad teknik för negativa utsläpp. Vidare menar Client Earth att strategin för att nå nettonoll-utsläpp uttryckligen behöver väga in behovet av en ”rättvis omställning”.

Cient Earth trycker också på behovet av transparens och ansvarsskyldighet. Det innebär bland annat att tredjepartsverifierad data över mål, metoder och utveckling ska redovisas årligen. Vidare menar Client Earth att ansvaret för att nå klimatmålen ska ligga på specifika individer inom organisationen och att målen ska länkas till finansiella ersättningar och andra prestationsbaserade incitament.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?