Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Cirkulariteten tar ett steg tillbaka – nya material används mer

Trenden för cirkulär ekonomi globalt pekar åt fel håll, visar den årliga undersökningen Circularity Gap Report.

”Inte förvånande”, säger Elin Bergman på Cradlenet.

Genrebild.
Genrebild.Foto:Joey Abrait

Sedan det globala måttet på cirkularitet presenterades för första gången av organisationen The Circularity Gap Reporting Initiative för fem år sedan har den beräknade cirkulariteten i världen minskat. 

Enligt årets rapport, som presenteras i dag, ligger nu siffran på 7,2 procent, jämfört med 9,1 procent 2018. Måttet på hur cirkulär världen är utgår från hur mycket av utvunna jungfruliga ämnen som återvinns. Martijn Lopes Cordozo, vd på stiftelsen Circle Economy, som genomför kartläggningen tillsammans med Deloitte, uppger för den nederländska nyhetsprogrammet Een Vandaag att även om vi återvinner mer så har användningen av nya material ökat i större utsträckning.

”Det förvånar mig inte att siffran minskar, det hade varit mer oväntat om den ökat. I många länder bränns det sopor på gatorna och i Sverige där vi återvinner bränns materialet ändå. Det handlar om enorma systemfel. En anledning är även att tillgången till data har blivit bättre”, säger Elin Bergman, verksamhetschef på Cradlenet, till Aktuell Hållbarhet.

En positiv trend hon ser är samtidigt att intresset för cirkulär ekonomi nu lyfts av investerare.

”En vanlig kommentar är att det är så dyrt med cirkulär ekonomi. Men kostnaderna är ingenting jämfört med vad som går att bespara. Det börjar bankerna förstå nu och de gör egna analyser, ungefär som när de började fundera på pengarna kring förnybar energi. Det krävs för att satsningarna ska ta fart.”

Rapporten ”Circularity Gap Report 2023” presenteras under måndagen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera