1515
Annons

Cirkulära lösningar kan kapa utsläppen med 39 procent

Återvinning och cirkulära lösningar är nyckeln till att möta klimatmålen, enligt ny rapport. 

För att nå klimatmålen 2032 krävs återvinning och cirkulära lösningar .
För att nå klimatmålen 2032 krävs återvinning och cirkulära lösningar .Foto:Berg-Rusten, Ole

Cirkulär ekonomi är vägen fram för att klara klimatmålen och hindra den globala uppvärmningen, i alla fall enligt den senaste rapporten från CGRI/ Circularity Gap Reporting Initiative .

Att byta till en cirkulär ekonomi skulle reducera växthusgaser med 39 procent och lätta på trycket på råmaterialet med 28 procent enligt den senaste rapporten som presenterades under Davos Agenda Week som arrangeras av World Economic Forum.

Genom en kvantitativ studie kunde de se hur växthusgaser och resurser rör sig från utvinning till slutanvändning inom ekonomin.

Läs mer: Lista:Branscherna där cirkulär ekonomi förändrar allt 

Resultatet visade att majoriteten, 70 procent, av växthusgaserna släpptes ut i materialhanteringen.

Att tillämpa cirkulära strategier vid hanteringen av material och produktion samt minska konsumtionen skulle göra så att koldioxidutsläppen minskade drastiskt.

I nuläget ser det däremot inte lika ljust ut. För att nå Parisavtalet krävs det att 85 procent av världens ekonomi är cirkulär, i dag ligger siffran på 8,6 procent som dessutom har sjunkit från två år tidigare då 9,1 procent av världens ekonomi var cirkulär.

Enligt rapporten är det USA och Japan tillsammans med Europa som har en minoritet av världens befolkning men som förbrukar 31 procent av resurserna och står för 43 procent av utsläppen i världen.

Läs mer: 2021 kan avgöra mänsklighetens framtid - så ser klimatarbetet ut jorden runt 

 

 

 

Miljardärernas två gröna stålbolag börjar samarbeta

H2 Green Steel ska ”kemtvätta” sitt avfall i Greenirons patenterade ugnar. De gröna ståluppstickarna har tecknat ett samarbetsavtal för att göra ståltillverkningen mer cirkulär.

”Det är bra för både oss och miljön”, säger Greenirons vd Edward Murray. 

Harald Mix som är ägare i H2GS till vänster om Carl-Henric Svanberg som investerat i Edward Murrays Greeniron.
Harald Mix som är ägare i H2GS till vänster om Carl-Henric Svanberg som investerat i Edward Murrays Greeniron.Foto:Joey Abrait/Jack Mikrut/Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera