1515

Cirkulära lösningar kan kapa utsläppen med 39 procent

Återvinning och cirkulära lösningar är nyckeln till att möta klimatmålen, enligt ny rapport. 

För att nå klimatmålen 2032 krävs återvinning och cirkulära lösningar .
För att nå klimatmålen 2032 krävs återvinning och cirkulära lösningar .Foto:Berg-Rusten, Ole

Cirkulär ekonomi är vägen fram för att klara klimatmålen och hindra den globala uppvärmningen, i alla fall enligt den senaste rapporten från CGRI/ Circularity Gap Reporting Initiative .

Att byta till en cirkulär ekonomi skulle reducera växthusgaser med 39 procent och lätta på trycket på råmaterialet med 28 procent enligt den senaste rapporten som presenterades under Davos Agenda Week som arrangeras av World Economic Forum.

Genom en kvantitativ studie kunde de se hur växthusgaser och resurser rör sig från utvinning till slutanvändning inom ekonomin.

Läs mer: Lista:Branscherna där cirkulär ekonomi förändrar allt 

Resultatet visade att majoriteten, 70 procent, av växthusgaserna släpptes ut i materialhanteringen.

Att tillämpa cirkulära strategier vid hanteringen av material och produktion samt minska konsumtionen skulle göra så att koldioxidutsläppen minskade drastiskt.

I nuläget ser det däremot inte lika ljust ut. För att nå Parisavtalet krävs det att 85 procent av världens ekonomi är cirkulär, i dag ligger siffran på 8,6 procent som dessutom har sjunkit från två år tidigare då 9,1 procent av världens ekonomi var cirkulär.

Enligt rapporten är det USA och Japan tillsammans med Europa som har en minoritet av världens befolkning men som förbrukar 31 procent av resurserna och står för 43 procent av utsläppen i världen.

Läs mer: 2021 kan avgöra mänsklighetens framtid - så ser klimatarbetet ut jorden runt 

 

 

 

 


Innehåll från Eskilstuna LogistikAnnons

Framtidens e-handel finns i Eskilstuna

E-handeln växer stadigt och som en effekt av Coronapandemin ser den bara ut att öka. På Eskilstuna Logistik och Etablering erbjuder man möjligheter till företagande i en tillväxtregion med tillgång till såväl välutbyggd infrastruktur som hållbara logistiklösningar.

Eskilstuna Logistik och Etablering, som är en del av Eskilstuna kommun, samarbetar med regionens näringsliv och skolvärld i syfte att utbilda och skapa arbetstillfällen inom bland annat informationsteknik, logistik, produktion och handel. Sportamore, AWS, H&M och Amazon är bara några av jättarna som har hela eller delar av sin verksamhet i Eskilstuna. E-handelns framgång i Eskilstuna förklaras delvis av läget.

– Från Eskilstuna tar det 46 minuter med tåget till Stockholm, så det är inga avstånd att tala om. Från oss når man 3,8 miljoner människor inom en timme, samt att det är mycket mer kostnadseffektivt än i storstaden, säger Manuel Brändeborn, marknadschef.

Hållbara etableringar

De senaste åren har det varit fullt fokus på hållbara logistikösningar och en viktig del i denna ansats är Eskilstuna Kombiterminal, vilken möjliggör optimala export- och importflöden via hamnarna i Göteborg, Trelleborg och Malmö.

– Det är ett väldigt bra och hållbart transportsupplägg. För oss var inte frågan om vi skulle utveckla vår hållbarhet utan hur, säger Mikael Jonsson, etableringschef.

Eskilstuna Competence Services

För den som vill etablera sitt företag i Eskilstuna finns Eskilstuna Competence  Services (ESC) – ett samarbete mellan kommunen, bemannings-företagen, Arbetsförmedlingen, Mälardalens högskola och olika utbildningar via Yrkeshögskolan och vuxenutbildningar. Istället för att vända sig till aktörerna direkt får man via ESC tillgång till ett stort kompetensnätverk. Det är en del av den hållbara och långsiktiga plan Eskilstuna jobbar med.

– Vi vill att man kommer hit och växer och frodas över tid. Här finns människorna, kompetens, skolor, bostäder - ja hela paketet, avslutar Manuel.

Fakta

Eskilstuna Logistik och Etablering erbjuder hållbara och kostnadseffektiva lösningar för e-handel, logistik och transport, industri och datacenter. Vi ger möjligheten att verka i en tillväxtregion med 3,8 miljoner människor och tillgång till en välutbyggd infrastruktur samt god tillgång på kompetens.

Läs mer på www.eskilstunalogistik.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eskilstuna Logistik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?